Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

domzz

• 1113 / 6194
  • Ekspert
06-01-2010, 09:54
>> lancaster, 2010-01-05 23:05:59
Baaardzo niekoniecznie. Miałem niedawno w domu OTL na "diabełku" o daj Boże zdrowie żeby każda hybryda czy tranzystor tak wysterowywał 32ohmowe słuchawki(w moim przypadku CAL! bez najmniejszych "ale")
....a jeśli chodzi o barwy i strukturę dźwięku to życzę każdej hybrydce czy tranzystorowi takich możliwości :)<<<

Lancaster najprawdopodobniej pisze, z resztą bardzo skromnie o swojej konstrukcji Fury, która gra już u mnie obok Sensaurisa. Fury ma potencjał identyczny jak Sensauris, a w niekórych aspektach go przewyższa: szersza scena, głębszy bas i ciut większa szczegółowość. Sensauris ma jednak nieco dynamiczniejszy dźwięk, zwłaszcza jeśli ktoś lubi mocniejsze kawałki. Gdy dojechał do mnie Fury, a na biurku stał już Sensauris, to wiedziałem, że któregoś będę musiał się pozbyć. No bo po co dwa hi-endy? ;)
Teraz jestem już prawie pewien, że oba zostaną na stałe, bo fenomenalnie się uzupełniają. Dodatkowo, Sensauris to jest jakieś kosmiczne urządzenie, jak z laboratoriów NASA :P
Poniżej Fury:

Gabriel

• 1229 / 6074
  • Ekspert
06-01-2010, 09:59
No, a w wątku o logo "metra" pisałem właśnie o tym wzmacniaczu... pięknie te "diabełki" grają na tych DT880, prawda?

asmagus

• 4439 / 5826
  • Ekspert
06-01-2010, 10:05
Domz/lan - napiszcie coś więcej o tej konstrukcji,  to jakiś klon? Orientacyjna cena?
Podzespoły?

domzz

• 1113 / 6194
  • Ekspert
06-01-2010, 10:11
>> Gabriel, 2010-01-06 09:59:50
No, a w wątku o logo "metra" pisałem właśnie o tym wzmacniaczu... pięknie te "diabełki" grają na tych DT880, prawda?

Aha, to teraz wiem o co Ci chodziło :) pięknie, pięknie grają razem.

domzz

• 1113 / 6194
  • Ekspert
06-01-2010, 10:36
>> asmagus, 2010-01-06 10:05:30
Domz/lan - napiszcie coś więcej o tej konstrukcji, to jakiś klon? Orientacyjna cena?
Podzespoły?

Podzespoły: 2x6s33s-v + 2xe88cc+ zajebiste trafo by Ogonowski, trochę kondensatorów, rezystorów, diod, kabelków,  :)
W pierwotnych założeniach miał to być klon Zana Deux (ale było to w sierpniu 2009) ile z założeń zostało, to wie tylko Lancaster ;)
Co do ceny, to zapytaj Lancastera. Koszt samej obudowy był większy o 20-30% niż części :( (welcome to poland).
Ale jak by użyć jakiejś gotowej np. z Armelu to koszt byłby niższy od Sensaurisa o ok. 30-50%.

majkel

• 7477 / 6277
  • Ekspert
06-01-2010, 10:37
Kurczę, myślałem, że hi-end to taki sprzęt, który wszystko ma na miejscu, a się okazuje, że dopiero z dwóch hi-endów - szkoda, że nie równocześnie - można uzyskać kompletny dźwięk. No ale tak jak już pisałem - po kilku miesiącach spontanicznej zabawy w elektronikę nikt jeszcze do poziomu hi-endu nie doszedł. Tak więc pytanie "po co komu dwa hi-endy?" jest jak najbardziej zasadne, a właściwie retoryczne.
DT880 świetnie grają sterowane lampami 45 mesh plate w trybie OTL oczywiście. Czy lampa przeznaczona do zasilaczy to godny konkurent dla 45 lub 2A3 - niech odpowiedzą bardziej doświadczeni. Przypominam, że moc maksymalna DT880 to 100mW, a impedancja to 250 omów, więc bardziej się tu przyda sprawny tancerz niż Pudzian. Niemniej, gratuluję Koledze kolejnego udanego zakupu. Pora pomyśleć o zacnym źródle, może być DIY. Nie wiem czego kolega @domzz obecnie używa.

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Sennheiser HD 565 Ovation

chrees

• 1662 / 6277
  • Ekspert
06-01-2010, 10:55
Miałem okazję słuchać z lancasterem Sensaurisa i Fury łeb w łeb i z grubsza podpisuję się pod większością tego, co napisał kolega Domzz. Mając w pamięci jak wyraźnie lepszy był Sensauris od słyszanych przeze mnie raczej budżetowych konstrukcji (wyłączając Yamamoto, który miał swoje przewagi, ale był dalece nieuniwersalny) mogłęm tylko skonstatować, że lan z Domzzem popełnili coś fajnego. Też chciałbym usłyszeć coś, co stanowiłoby syntezę Fury i Sensaurisa, choć z drugiej strony nie są to wzmacniacze grające jakoś ZASADNICZO inaczej, szkoła jest jedna z inaczej rozłożonymi akcentami. Ale to tylko taka moja prywatna opinia, nie pretenduję do wygłaszania opinii "obiektywnych i wiążących" ;>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

lancaster

• Gość
06-01-2010, 10:59
Jeśli ktoś chciałby sobie poskładać takiego OTL na diabełkach to opisze jego budowę w dziale DIY.
Po ukończeniu prac i dograniu dobrego moim zdaniem kompromisu(ten zawsze występuje - Dominikowi zależało na tym aby z DT880 bas był dobrze artykułowany) podeslalem schemat Gabrielowi-żeby rzucił okiem. Mam jego odpowiedź na maila, jeśli Gabriel pozwoli to w nowo założony wątek ją przykleję.
Nie wiem, czy to amp wysokiej klasy bo nie mam specjalnie doświadczeń w tym temacie, po prostu to pierwszy sluchawkowiec jaki zbudowałem i ogólnie podoba mi się jako całość (bez problemowo wysterowywuje np. 32ohm CAL!)

asmagus

• 4439 / 5826
  • Ekspert
06-01-2010, 11:00
>> domzz, 2010-01-06 10:36:29
(...) W pierwotnych założeniach miał to być klon Zana Deux (...)

Obudowa wygląda świetnie - jednak z jakiegoś powodu nie nabyłbym kolna czegokolwiek, wolałbym używany oryginał niż nowego klona.

>> majkel, 2010-01-06 10:37:57
(...) No ale tak jak już pisałem - po kilku miesiącach spontanicznej zabawy w elektronikę nikt jeszcze do poziomu hi-endu nie doszedł. Tak więc pytanie "po co komu dwa hi-endy?" jest jak najbardziej zasadne, a właściwie retoryczne. (...)

Nie zawsze dłuższy staż oznacza lepsze konstrukcje lecz fakt faktem, w każdej dziedzinie, doświadczenie jest na wagę złota.

Majkel może sam stworzysz manufakturę? Mamy w kraju firmy robiące wzmaki słuchawkowe oparte na lampach (WBA, Dubiel) ale firmy  składającej high-end\'owe nielampowce jakoś  brak. Myślę, że nabywcy by się znaleźli :)

lancaster

• Gość
06-01-2010, 11:04
Majkel, jak postawisz 2 rozne ampy w podobnej klasie obok siebie to zawsze będą się czymś rożnić in plus dla jednego lub drugiego. Normalna rzecz uważam.

lancaster

• Gość
06-01-2010, 11:12
asmagus, wzmacniacz Dominika nie jest klonem czegokolwiek. Nie chodzi o to czy coś nabędziesz czy nie :) Po prostu konstrukcja jest autorska.
Zeny nie miałem okazji ani posłuchać, ani obejrzeć jak wygląda w środku itp....jedno jest pewne ZD ma w driverze zdaje się 6SN7. Przekładka 1:1 6SN7 - ECC88 jest nierealna :)

asmagus

• 4439 / 5826
  • Ekspert
06-01-2010, 11:18
Lancaster, ja nie piszę z "szyderstwem" czy "wyśmiewaniem" w domyśle - po prostu wyrażam swoje zdanie bazując na tym co domzz napisał. A autorskie konstrukcje są zdecydowanie ... w cenie !

domzz

• 1113 / 6194
  • Ekspert
06-01-2010, 11:20
>> asmagus, 2010-01-06 11:00:30
Obudowa wygląda świetnie - jednak z jakiegoś powodu nie nabyłbym kolna czegokolwiek, wolałbym używany oryginał niż nowego klona.

No tak :) Zana Deux kosztuje, o ile dobrze pamiętam $2500+cło+ship. Ostatecznie nie wiem w jakim stopniu jest to klon Zana Deux i czy w ogóle. Zapytaj Lancastera.

@majkel, źródłem było najpierw E-mu 1212m (ale zwarłem przez przypadek końcówki RCA przy przełączaniu i jeden kanał szlag trafił). Od kilku dni jestem baaardzo zadowolonym posiadaczem lampucery maxi na CS4398 i na razie na 2x NE5532 (jadą już do mnie AD8599 + AD8066 - za radą Fallowa).

jjurek

• 2073 / 6208
  • Ekspert
06-01-2010, 11:23
>> lancaster

Gratuluję fajnego wzmacniaczy(s)ka.

>> majkel

Rozumiem, że słuchałeś lamp 45/2a3 w Twin Head w trybie OTL.
Czy możesz opisać swoje wrażenia dotyczące basu?
Impedancja wyjściowa tego wzmacniacza jest dynamiczna- zawsze tylko troszkę niższa niż impedancja wpiętych słuchawek.

majkel

• 7477 / 6277
  • Ekspert
06-01-2010, 11:26
>Majkel może sam stworzysz manufakturę? Mamy w kraju firmy robiące wzmaki słuchawkowe oparte na lampach (WBA, Dubiel) ale firmy składającej high-end\'owe nielampowce jakoś brak. Myślę, że nabywcy by się znaleźli :)

Chodzi mi to po głowie, ale czasu nie ma. Musiałbym rzucić nie najgorszy etat. Wygrana w totolotka znacznie ułatwiłaby sprawę. ;) Innymi słowy - aparatura potrzebna do zostawienia garażowej konkurencji daleko w tyle sporo kosztuje. Tymczasem, rękodzieła audio przybywa ostatnio jak grzybów po deszczu. Jeszcze jeden powód, żeby iść własną drogą*.

*czytaj: nie wchodzić w lampy

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Sennheiser HD 565 Ovation