Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

wiktor

• 2503 / 6110
  • Moderator Działu Słuchawki
17-12-2009, 19:24
... i ja posłuchałbym dobrych słuchawek.

;)

alghar

• 639 / 5822
  • Ekspert
21-12-2009, 17:58
"... i ja posłuchałbym dobrych słuchawek." WIKTOR   :) ,zostały jeszcze  z  3-4 modele na świecie których nie słuchałaś

alghar

• 639 / 5822
  • Ekspert
21-12-2009, 18:00
przepraszam,  ma byc " słuchałeś"

L3VY

• 224 / 5851
  • Aktywny użytkownik
21-12-2009, 18:44
Mogę zawitać z moim Mjuzik Aniołem o ile Włodek lub Przemek zabierze K1000 :)

Jeśli na AS to jeden pokój kosztuje 1500zł w Sobieskim. Jak to myślicie wykombinować? Wchodzą tylko Ci z listy lub z wąskiego grona, aby nie było tak że co raz to ktoś wchodzi, wychodzi i jest masa ludzi chętnych do posłuchania.

L3VY

• 224 / 5851
  • Aktywny użytkownik
21-12-2009, 18:45
A może zamiast czekać do jesieni, umówić się u kogoś w centrum Polski, ewentualnie wynajac jakiś pokój w hotelu i tam się spotkać.

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
21-12-2009, 22:32
Nie wiem czy Meier Audio Corda Swing to wzmacniacz wysokiej klasy - jednakże, chciałbym podzielić się moim pierwszym wrażeniem o nim z wami.

Słucham używając AKG 271 mk II na zmianę z Sony 7509 HD.

Do rzeczy, Swing jak i inne produkty dr Meiera wyposażony jest w crossfeed
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/crossfeed.htm

Właśnie działania tej funkcji byłem najbardziej ciekaw - po kilku godzinach mogę napisać, iż crossfeed działa bardzo subtelnie, trzeba naprawdę poświęcić wiele uwagi wsłuchiwaniu się w detale by ocenić jego działanie w ogóle za słyszalne. Nie psuje muzyki, to cieszy ale czy coś poprawia? Muszę spróbować na starszych nagraniach. Na w miarę nowych jego działanie jest, jak już pisałem, blisko granicy mojej percepcji.

Właśnie słucham Mayra Andrade - Comme S\'il En Pleuvait - brzmi dużo lepiej niż ... z dziurki w CD.

Brzmienie jest analityczne, dość duża separacja instrumentów. Wokale brzmią zimno w porównaniu z lampą.

Bas jest szybki, punktowy, mocny - nie leje się i nie wybrzmiewa. Uderza bardzo mocno i niknie.
Producent reklamuje go jako "mall budget-amp with a big sound. It has a warm and detailed sound with a strong PRAT (Pacing, Rhythm and Timing). This one really makes you tap your feet!". Zgadzam się z tym wszystkim (cena lekko ponad 1000 pln z przesyłką) poza "warm", w zestawieniu z CD Onkyo jest neutralnie by nie napisać "cold", jednakże... właśnie włączyłem Metallica - Enter the sandman, nie drażni, nie męczy zatem tak bardzo "cold" nie jest. PRaT jest za to z pewnością, dźwięk "zapieprza" z szybkością TGV ;) Może z innym źródłem jest "warm" charakter Swinga bardziej odczuwalny.

Słuchając Nothing Else Matters wydaje mi się, że Swing "faworyzuje" średnicę nieznacznie.

Z mniej ważnych rzeczy, wygląda ładnie, spasowany doskonale, przełączniki "chodzą" przyjemnie, gniazdo słuchawkowe ... jest dziwne, jack wchodzi ciężko i ciężko wychodzi, włożony jack ma delikatny luz na boki, delikatnie nim kiwając nie słyszę jakiegokolwiek wpływu na dźwięk.

Napiszę jakieś porównanie do sprzętu WBA gdy będę miał okazję.

Może kiedyś ktoś bardziej osłuchany będzie miał okazję posłuchać i ocenić Swinga, na spotkaniu, zlocie? Zobaczymy.

Info techniczne:
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/swing.htm

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
22-12-2009, 10:27
Po kilku godzinach charakter dźwięku się nie zmienił - nie stał się nagle cieplejszy. Zapytałem zatem dr Meiera, czy jego zdaniem wzmacniacze, podobnie do słuchawek, mają jakiś okres wygrzewania po którym coś się w brzmieniu zmienia? Dr Meier odpisał, iż "The amp will definitely sound better after 200 hours running, promised!" - dam znać po 200 godzinach zatem czy coś się zmieniło... wcale nie musi, tak jak jest podoba mi się :)

majkel

• 7477 / 6110
  • Ekspert
22-12-2009, 11:10
Odpowiadasz na wpis
>> L3VY, 2009-12-21 18:45:29
A może zamiast czekać do jesieni, umówić się u kogoś w centrum Polski, ewentualnie wynajac jakiś pokój w hotelu i tam się spotkać.

To jest lepszy pomysł niż czekać do Audio Show. Nie potrzeba do takiego spotkania gawiedzi przemieszczającej się przez korytarz i niezbyt przyjaznej pory roku.

^
Sprzedam słuchawki: Sony MDR-EX700LP (douszne),  Sennheiser HD 565 Ovation

mirhon

• 438 / 5998
  • Zaawansowany użytkownik
23-12-2009, 11:47
Zastanawiam się nad kupnem wzmacniacza słuchawkowego (raczej z zintegrowanym DACiem), który będzie wyraźnie (nie na granicy percepcji :-) ) lepszy od posiadanego Beresforda 7520.
Mam Denony D2000 i całkiem mi odpowiadają - nie wykluczone że kiedyś szarpnę się na najwyższy ich model.

Zastanawiam się na kupnem czegoś od Headrooma. Interesują mnie ich 2 wzmacniacze:

1. HeadRoom Ultra Desktop Amp - w środku max to co daje headroom jako wzmak i dac, ale w wersji SE.
    http://www.headphone.com/headphone-amps/headroom-ultra-desktop-amp.php

2. HeadRoom Balanced Desktop Amp - wersja zbalansowana na nieco (?) gorszych podzespołach (inny DAC i inny moduł (a raczej 2 moduły) wzmacniacza)
    http://www.headphone.com/headphone-amps/headroom-balanced-desktop-amp.php

Przy cenach powiedzmy zbliżonych mam pytanie co lepiej zagra na tych samych słuchawkach, ale przy założeniu, że w wersji 2 miałbym recablowane te same słuchawki jako zbalansowane.
Czy zbalansowanie, będzie miało jakąś przewagę w stosunku do wersji SE gdzie komponenty DACa i wzmaka są lepsze?

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
23-12-2009, 11:53
Przy takich sluchawkach jak Denony kompletnie nie polecalbym takich urzadzen jakie oferuje tutaj HeadRoom. Tym sluchawkom potrzeba czegos zupelnie innego niz cieple i geste granie a\'la HeadRoom. Denony swietnie brzmia ze sprzetem przejzystym, precyzyjnym wrecz o studyjnym charakterze. Za 1.600 USD mozna wybrac juz cos bardzo dobrego, na pewno o wiele lepszego do takich sluchawek niz urzadzenia z HeadRoomu.

Kwestia symetrycznego toru pod sluchawki poruszalismy tez juz wiele razy, jezeli masz juz tak dobry system ze nie masz co robic z pieniedzmi - to mozna pokusic sie o symetryczny tor, w kazdym innym wypadku lepsze rezultaty da podniesienie poziomu toru SE.

Skoncentruj sie nad czysto, precyzyjnie, przezysto wrecz studyjnie brzmiacym DACu i najlepiej tranzystorowym przejzystym wzmaku dobrym dla impedancji Denonow ewentualnie hybrydowym wzmacniaczu na zwawych lampkach jak np. 408a/6028.

mirhon

• 438 / 5998
23-12-2009, 13:58
@fallow

Czytałem w necie kilka bardzo pozytywnych opini z takiej kobbinacji (tzn. denon + headroom) i to mnie skłoniło do poważnego zainteresowania tymi wzmacniaczami.
Np. tutaj
http://www.hometheaterhifi.com/headphones/608-denon-ah-d7000-headphones-and-headroom-ultra-desktop-headphone-amplifier.html?start=3
gościu opisuje to zestawienie jako "jaw-dropping", podobne opinie udało mi się znaleźć na bardziej znanych stronach... nie wiem co o tym sądzić.

Sugerowałbyś dajmy na to jakiegoś DACa Benchmarka (z drugiej ręki) i jakiś tranzystorowy wzmak (np. jaki?) ?

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
23-12-2009, 14:02
>> mirhon, 2009-12-23 11:47:31

Te ceny to już bardzo blisko 1100 Euro za Meier Audio Corda Symphony.2, gdzie oprócz b.dobrego wzmaka jest wbudowany DAC Wolfson WM8741 [8..96 kHz / 16, 20, 24 bit (S/PDIF), 32, 44.1, 48 kHz / 16 bit (USB)].

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
23-12-2009, 14:02

mirhon

• 438 / 5998
23-12-2009, 14:25
@asmagus

Masz rację, też o tym myślałem... zaletą tego rozwiązania jest brak kłopotów z celnikami :-)
Jedyne co mi się nie bardzo podoba to design - za bardzo kosmiczny ;-)

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
23-12-2009, 14:34
W marcu ma być dostępna Corda Concerto, wzmak w stylistyce klasycznej, jako para dla CORDA STAGEDAC, który zbiera świetne recenzjie a oparty jest o WOLFSON WM8804 S/PDIF i 2 sztuki "WOLFSON WM8741 D/A converter-chip in dual-mono mode".

Cena za parę Concerto + Stagedac ma być taka sama jak za sztukę Symphony.2.

PS. Mnie Symphony.2 bardzo się podoba, szkoda, że nie ma tego gdzie posłuchać, na szczęście kupując via internet można zwrócić.
\'\'All products also come with a 14-days return-policy. Refund will be complete apart from shipping costs and/or possible banking fees."