Nie wiem czy Meier Audio Corda Swing to wzmacniacz wysokiej klasy - jednakże, chciałbym podzielić się moim pierwszym wrażeniem o nim z wami.
Słucham używając AKG 271 mk II na zmianę z Sony 7509 HD.
Do rzeczy, Swing jak i inne produkty dr Meiera wyposażony jest w crossfeed
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/crossfeed.htmWłaśnie działania tej funkcji byłem najbardziej ciekaw - po kilku godzinach mogę napisać, iż crossfeed działa bardzo subtelnie, trzeba naprawdę poświęcić wiele uwagi wsłuchiwaniu się w detale by ocenić jego działanie w ogóle za słyszalne. Nie psuje muzyki, to cieszy ale czy coś poprawia? Muszę spróbować na starszych nagraniach. Na w miarę nowych jego działanie jest, jak już pisałem, blisko granicy mojej percepcji.
Właśnie słucham Mayra Andrade - Comme S\'il En Pleuvait - brzmi dużo lepiej niż ... z dziurki w CD.
Brzmienie jest analityczne, dość duża separacja instrumentów. Wokale brzmią zimno w porównaniu z lampą.
Bas jest szybki, punktowy, mocny - nie leje się i nie wybrzmiewa. Uderza bardzo mocno i niknie.
Producent reklamuje go jako "mall budget-amp with a big sound. It has a warm and detailed sound with a strong PRAT (Pacing, Rhythm and Timing). This one really makes you tap your feet!". Zgadzam się z tym wszystkim (cena lekko ponad 1000 pln z przesyłką) poza "warm", w zestawieniu z CD Onkyo jest neutralnie by nie napisać "cold", jednakże... właśnie włączyłem Metallica - Enter the sandman, nie drażni, nie męczy zatem tak bardzo "cold" nie jest. PRaT jest za to z pewnością, dźwięk "zapieprza" z szybkością TGV ;) Może z innym źródłem jest "warm" charakter Swinga bardziej odczuwalny.
Słuchając Nothing Else Matters wydaje mi się, że Swing "faworyzuje" średnicę nieznacznie.
Z mniej ważnych rzeczy, wygląda ładnie, spasowany doskonale, przełączniki "chodzą" przyjemnie, gniazdo słuchawkowe ... jest dziwne, jack wchodzi ciężko i ciężko wychodzi, włożony jack ma delikatny luz na boki, delikatnie nim kiwając nie słyszę jakiegokolwiek wpływu na dźwięk.
Napiszę jakieś porównanie do sprzętu WBA gdy będę miał okazję.
Może kiedyś ktoś bardziej osłuchany będzie miał okazję posłuchać i ocenić Swinga, na spotkaniu, zlocie? Zobaczymy.
Info techniczne:
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/swing.htm