Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
04-12-2009, 14:00
Miałem do czynienia z czymś podobnym 3 lata temu. Koleś wziął 307zł, oddał po 3 tygodniach 77zł, a potem zwiał do Chin i olał wszystko i wszystkich. Imię i nazwisko do wiadomości przez PW. Tłumaczył się wcześniej, że stracił płynność przez nieuzasadnione zablokowanie mu konto na Allegro i niemożność kontynuowania transakcji oraz wystawiania nowych aukcji. Do zablokowania doszło oczywiście po pierwszej fali negatywów, ale gość się zarzekał, że wyszedłby z chwilowego dołka, gdyby nie zamknęli mu konta.

^
Słuchawki różne sprzedam - patrz Ogłoszenia.

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
08-12-2009, 13:06
Nie jet to pewnie wzmak wysokiej klasy ale ciekawe jka gra:
http://cgi.ebay.pl/Great-Lehmann-circuit-headphone-AMP-finished-tested_W0QQitemZ180440872977QQcmdZViewItemQQptZUK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers?hash=item2a031d3811

"Lehmann  circuit headphone AMP"
W aukcji jest zamieszczony schemat.

x500

• 461 / 6088
  • Zaawansowany użytkownik
08-12-2009, 14:38
A skad wiesz ze nie jest ? Nie musi przeciez miec rozmiarow sprzetu od \'\'duzej wiezy\'\' i wewnatrz 5/6 audiofilskiego powietrza by byl wysokiej klasy ...

Gabaryty sie nie licza , spojz na Cyrus ...

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
08-12-2009, 14:45
Nie wiem dlatego poruszam ten temat, cena jest baaardzo niska - oczywiście nie jest to wytyczna ale np przywołany Cyrus ma zupełnie inne ceny.

fallow

• 6457 / 6080
  • Ekspert
08-12-2009, 14:50
Zawsze zakladamy, ze to co tanie nie moze byc dobre. Przeciez to co tanie nie bez powodu jest tanie a to co drogie - nie bez powodu jest drogie. A jezeli jest bardzo tania, haa...to dopiero musi slabo grac, co najwyzej "jakos tam". Chcemy czy nie - Price is Product.

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
08-12-2009, 14:59
Price is product - pewnie i tak, ale nawet jeśli tak nie jest to niska cena zwiększa podejrzliwość, ze coś jest nie tak, że na czymś oszczędzono itd. Na szczęście mamy to forum, które jest jak panel dyskusyjny do wykrywania naciągaczy :)

x500

• 461 / 6088
08-12-2009, 15:28
Coz , moja wypowiedz byla czysto merytoryczna , nie znam tego wyrobu ani go nie slyszalem ...

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
08-12-2009, 15:34
Ten wzmacniacz ma całkiem sensowny schemat, a można go podrasować, podobnie jak i oryginał. :) Przynajmniej dowiedziałem się jak te referencje w stylu BCL naprawdę wyglądają od strony technicznej. Maksymalna łopatologia, na szczęście z sensem. Rudistory serii RPX powinny zagrać lepiej, no ale te są też odpowiednio droższe od Lehmanna. ;) Za taką kasę można go brać, natomiast ja parę rzeczy zrobiłbym inaczej, zwłaszcza zasilanie. Z racji układu powinien lepiej kontrolować słuchawki o wyższej impedancji.

^

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
08-12-2009, 15:54
Pytam tak z ciekawości - na schematach słabo się znam, wpadłem (jako, że "odkryłem" head-fi) na kilka wzmaków o których nie słyszałem, i wyczytałem, że "obowdy lehmana" są montowane w wielu dobrych dac, które mają wbudowane wzmacniacze słuchawkowe. I tak poszperałem i znalazłem taką oto aukcję.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
08-12-2009, 16:34
Schemat samego wzmacniacza jest niezły, nieco lepszy niż to, co polecał jzagaja w wątku o forumowym wzmacniaczu przyszłości. Zasilanie jest tutaj częścią filozofii wzmacniacza, która jest niegłupia, bo nie ma globalnego sprzężenia zwrotnego, ani DC serwa, które dźwiękowo są kiszką, zwłaszcza to pierwsze. Niemniej, można to zrobić wszystko inaczej, pozbywając się offsetu na wyjściu do zera, bo ten w tym układzie będzie zależał od sparowania tranzystorów i ich sprzężenia termicznego, które nie jest patrząc na zdjęcia idealne.
Do Sennheiserów i Beyerdynamiców powinien być dobry ten wzmacniacz, gdyż wysokim impedancjom resztkowy offset mniej złego robi, czego nie mogę powiedzieć o Grado. Słuchawki tej firmy zyskują kolejny wymiar grania przy całkowitym pozbyciu się offsetu, czyli mądre DC serwo z precyzyjnym op ampem w pętli, albo zmieniona cała filozofia zasilania.

^

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
08-12-2009, 16:57
Majkel jakie znasz konstrukcje bez offsetu (czyli jak piszesz DC serwo z precyzyjnym op ampem w pętli) produkowane obecnie z wyjściową impedancja pasującą do denonów, grado, sony czyli 24-32 Ohm? A jeszcze gdyby były tańsze niż Rudistory i top modela RS Audio byłoby pięknie :)

x500

• 461 / 6088
08-12-2009, 19:48
Chyba jakies nieporozumienie zaszlo . Nikt nie sprzedaje przeciez wzmacniaczy z napieciem stalym na wyjsciu .
Offset jest eliminowany przeciez na rozne sposoby , a to przez uklad dc serwo a to przez kondensator wyjsciowy lub takie dobranie elementow by na wyjsciu i tak bylo 0V .
Zaden z moich wzmacniaczy sluchawkowych nie ma napiecia stalego na wyjsciu . Sprawdzcie to w swoich wzmakach , podepnijcie multimetr na zakresie milivoltow  VDC .

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
08-12-2009, 20:27
Dla uściślenia - przy DC serwo offset nie przekracza +- kilku mV, i o tym pisałem. Przy dobrze sparowanych i sprzężonych termicznie tranzystorach podobnie, przy złych warunkach wyrównania temperatury może polecieć do kilkunastu mV, co nadal nie jest groźne. W układach z globalnym ujemnym sprzężeniem zwrotnym też będzie nie więcej niż kilka mV, a gdy wzmocnienie otwartej pętli jest wysokie i wejścia dobrze skompensowane, to na niskich i średnich poziomach głośności offset jest poniżej 1mV ze względu na mały efekt rezystancji potencjometru od strony stopnia wejściowego.
W Black Cube Linear nie ma globalnego sprzężenia zwrotnego więc w najgorszym przypadku offset będzie wynikiem tego, co wyszło na op-ampie + to, co wygeneruje niezrównoważenie stopnia wyjściowego. To są wszystko niuanse, ale ja mam wrażenie, że na niektórych słuchawkach niskoomowych zejście z offsetem do poziomu uV lub wręcz zerowego (sprzężenie AC) daje słyszalne korzyści, i da się to zrobić. Wszelkie wzmacniacze lampowe tak mają z tytułu wyjścia przez kondensator lub transformator.

^

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
08-12-2009, 23:26
Zaciekawił mnie ten tani wzmak na chwalonym tu schemacie i cóż odkryłem? To kopia tego http://www.whathifi.com/Review/Lehmann-Black-Cube-Linear/ wykonana na gorszych podzespołach, oryginał kosztuje 750 funtów

asmagus

• 4439 / 5659
  • Ekspert
09-12-2009, 10:43
Ciekawy artykuł Pana Meiera
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/headamp.htm

Swoją drogą, ciekawe te ich produkty.
Np, za 410 Euro z dostawą jest Wzmak z prostym DAC - cantante2
Technical data
Measures: 23.0 x 19.8 x 8.7 cm
Weight: 2.65 kg.
Power supply: 100..120V / 200..240 Volts mains.
Voltage range is selectable.
Power uptake: 6 Watts
Maximal amplification (1 kHz): 6.0 dB (high gain)
-9.7 dB (low gain)
Maximum output voltage: 13 Volts (6.5 Volts analog input, high gain)
5.3 Volts (maximum level digital input, high gain)
Maximum output current: 250 mA / channel
Input impedance: 12 kOhm
Output impedance: 0 Ohm
Digital resolution (USB) 16 bit
Sampling frequencies (USB) 32 / 44.1 / 48 kHz

Ciekawe jaka część ceny to .. obudowa :)

PS. Czy to, że "Output impedance: 0 Ohm" oznacza, że powinien dobrze współpracować z niskoomowymi słuchawkami?