Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

-Pawel-

• 4739 / 5714
  • Ekspert
23-11-2009, 21:28
To ja dla odmiany chciałbym Wam przybliżyć jeszcze inny wzmacniacz, bardziej znany użytkownikom IEM\'ów ;) Tak więc w piątek miałem wreszcie okazję posłuchać legendarnego już The Tomahawka ze stajni Ray\'a Samuelsa i powiem Wam szanowni koledzy, że to maleństwo, niewiele większe od paczki zapałek, napędzane dwoma paluszkami ma w sobie tyle potencjału, że aż trudno uwierzyć :) Za źródło posłużył mój iRiver H120 + IC DIY autorstwa Themadcuba i oczywiście moje 2-way custom. Nie spodziewałem się wielkich rewelacji mimo to podczas tego krótkiego odsłuchu doznałem bardzo miłego zaskoczenia :)

Pierwsze co rzuciło mi się na uszy to rewelacyjny bas, ogólnie jestem bardzo zadowolony z basu na 2-way ale z Tomahawkiem zejście było odczuwalnie duuuużo niższe, ustanowiona wcześniej granica przesunęła się dość znacząco i wyraźnie. Łupnięcie solidne i dobitne, ogromy impakt przy zachowaniu rewelacyjnej szybkości. Nigdy wcześniej nie słyszałem tak potężnego basu nie nasuwającego jednocześnie się na resztę pasma. To oczywiście zaserwowane było w muzyce elektronicznej. Odsłuchałem głównie kilku kawałków Pendulum, Unkle i Ulvera.

Druga sprawa to rewelacyjna przestrzeń i poprawiona separacja instrumentów. Genialnie zabrzmiała muzyka symfoniczna, bardziej realistycznie i namacalnie. Było zdecydowanie bardziej koncertowo niż bez wzmaka :)

Skrzydła rozwinęła także góra pasma, brzmienie się rozjaśniło mimo większego basu, poprawiła się rozdzielczość na całym paśmie i polepszyła barwa którą iRiver nieco zniekształca na tych słuchawkach w moim odczuciu.

Kolejna sprawa to wypełnienie i nasycenie barwą, miałem wrażenie dociążenia i powiększenia się źródeł dźwięku. Jakby słuchawki urosły mi w uszach :)

Najogólniej mówiąc The Tomahawk ma niezłego kopa i uważam, że jeśli ktoś nie chce wydawać fortuny na polepszenie brzmienia swoich customów jest świetną alternatywą dla stacjonarnych grajków. Zakup tego wzmacniacza uważam jak najbardziej za udaną inwestycję ;)

-Pawel-

• 4739 / 5714
  • Ekspert
23-11-2009, 21:33
A i jeszcze jedno, bardzo dobrze wypadła na nim muzyka rockowa. Miałem akurat przy sobie Head Control System - Murder Nature i najlepiej będzie jak napiszę, że po prostu wgniotło mnie w fotel :))

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
23-11-2009, 21:35
Czy wpinałeś do Tomahawka coś oprócz IEMów? Bo według mnie nie jest on w stanie rozruszać na 100% nawet Sennheiserów HD595, a miałem go kilka tygodni w domu, więc pamiętam jak gra. Na słuchawkach nausznych kopa z niego konkretnego nie będzie. To jest typowy wzmaczek do IEMów, na pewno świetny do np. Shure E500, bo rozjaśnia nieco górę, która w nie tylko tych IEMach jest niekompletna. Gra to rzeczywiście zaskakująco dobrze jak na swoje gabaryty, ale to nie jest wzmacniacz pełną gębą. Do iRivera jak znalazł, bo stare iRivery lekko szumiały, co daje szczególnie w kość na dokanałówkach, a wzmacniacz przenośny zazwyczaj ten problem załatwia, gdyż korzystamy wtedy z dużej amplitudy sygnału względem tła, jakie tworzy szum. Samo to sporo może poprawić na niektórych słuchawkach.

-Pawel-

• 4739 / 5714
  • Ekspert
23-11-2009, 21:42
Niestety nie miałem pod ręką żadnych innych słuchawek. Odsłuchiwałem jedynie pod kątem IEM\'ów i tak to opisałem, do słuchawek dynamicznych w ciemno go bym nie polecił ;)

"(..)Do iRivera jak znalazł, bo stare iRivery lekko szumiały, co daje szczególnie w kość na dokanałówkach, a wzmacniacz przenośny zazwyczaj ten problem załatwia, gdyż korzystamy wtedy z dużej amplitudy sygnału względem tła, jakie tworzy szum. Samo to sporo może poprawić na niektórych słuchawkach.(..)"

Masz rację zapomniałem o tym napisać, te wredne szumy z iRivera zniknęły całkowicie i poprawiła się dynamika :)

Ged

• 1723 / 6111
  • Ekspert
23-11-2009, 21:44
Pawel
A jak załatwiałeś/kupowałeś tego Tomahawka ?

-Pawel-

• 4739 / 5714
  • Ekspert
23-11-2009, 21:50
Byłem na wycieczce w Lublinie :) Akurat kolega zamówił sobie 3-way Reference i korzystając z okazji pojechałem z nim na wyciski i podczas wiztyty u audiologa mogłem sobie posłuchać sprzętu Themadcuba za co jestem mu bardzo wdzięczny ;)

x500

• 461 / 6088
  • Zaawansowany użytkownik
23-11-2009, 22:05
Do mnie dotarl P51 mustang . Niestety gra mniej dynamicznie i ma mniej mocy niz mxm  :( wyrzucilem pieniazki w bloto .

Kupic RSA mozna na http://raysamuelsaudio.com

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
24-11-2009, 00:01
Ja takze sluchalem Tomahowka, nie powiem zebym w jakikolwiek sposob mnie urzekl. Ogolnie juz kilka produktow RSA wpadlo mi w rece, nawet kiedys chcialem jeden kupic. Moim zdaniem jego wzmacniacze sa wyraznie przewartosciowane.

-Pawel-

• 4739 / 5714
  • Ekspert
24-11-2009, 00:33
Zestawienie, które miałem przyjemnośc przetestować wypadło znakomicie, może tylko z customami tak dobrze się zgrywa?

x500

• 461 / 6088
28-11-2009, 15:46
W audio Salon dalem ogloszenie o soha 3 jesli kogos to interesuje ...

x500

• 461 / 6088
28-11-2009, 15:46
W audio Salon dalem ogloszenie o soha 3 jesli kogos to interesuje ...

domzz

• 1113 / 6026
  • Ekspert
28-11-2009, 18:55
X500, ładna obudowa, sam robiłeś?

x500

• 461 / 6088
28-11-2009, 19:32
obudowa to gotowiec fishera , dorobilem panel przedni i nakladke wokol lamp .

x500

• 461 / 6088
29-11-2009, 13:27
Ktos usunal watek o sprzedazy soha 3 z audiosalonu , nie wiem , moze nie tam go umiescilem . W kazdym razie soha3 jest na sprzedaz . To wzmak lepszy jeszcze od soha2 .

Tomeku

• 16 / 5541
  • Nowy użytkownik
29-11-2009, 13:39
Informację o sprzedaży daj w ogłoszeniach: http://audiohobby.pl/ogloszenia