Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
05-11-2009, 14:01
338kHz,  16,9k dla 20kHz. Stąd napisałem "może". Choć w sumie i tak na wyjściu źródła sygnał jest obcinany do kilkudziesięciu kHz. W głowie miałem przebiegu z mojego DACa, gdzie specjalnie dla podostrzenia dźwięku nie stosowałem filtra na wyjściu. W związku z tym teoretycznie może, ale w praktyce się z tym nie spotkamy.

Zgadza się, w praktyce impedancja wejściowa nie zejdzie do 1k.

alghar

• 639 / 5821
  • Ekspert
07-11-2009, 23:49
Jest premiera Sensaurisa na AS ?

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
09-11-2009, 16:39

• Gość
09-11-2009, 19:59
Witam.

Mam do wydania 10kzł na wzmak słuchawkowy. Moimi typami są Rudi RPX300 i Ray Samuels Audio Apache, ze wskazaniem na tego drugiego. Mam do Was pytanie - Jaki wzmak waszym zdaniem jest najlepszą propozycją. Inne opcje także wchodzą w grę. Na razie zagrałoby to z Audio Aero capitole Ref , hd 800, kondycjoner Shunyata V -Ray, okablowanie dobre. Słuchawki mogą ulec z czasem wymianie. Nie stanowi to dla mnie problemu.
Wzmak ze wskazaniem na tranzystorach, ponieważ mam mało czasu, aby bawić  się w dobór lamp.
Jakieś cenne podpowiedzi, informacje  z netu, no i wasze doświadczenia.
Pytam, ponieważ dostałem kilka informacji, że 10kzł można wydać lepiej (inny wzmak sugerowany prze zemnie)
Muzyka jaką słucham to jazz, małe składy, solo fortepian i trochę wokalu.
Mam niewielkie doświadczenia, jeżeli chodzi o systemy słuchawkowe, stąd pytanie do Was forumowicze.
Z góry dziekuję.

John

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
09-11-2009, 20:46
fallow ---> Przypływy i odpływy "modnych" marek w audioświatku nie przestaną mnie chyba zadziwiać. Jakiś czas temu wszyscy na head-fi rozpływali się jakie to Woo nie jest najzaje... pod słońcem, a teraz nagle takie super oferty. Zapewne Panowie doznali nowego objawienia posłuchawszy czegoś inszego. A tego gościa z Niemiec z super kosmiczną wersją Woo pamiętam/kojarzę z head-fi. Miał to być najfajniejszy wzmak pod słońcem a właściciel najszczęśliwszym słuchawkowcem w światku dynamików (szczególnie ujął ,mnie ten potencjometr za pół tysiąca Euro ;>>). Tradycyjnie minęło trochę czasu i proszę: choroba postępuje i z pewnością nie da się zahamować jej postępów za pomocą worka dolarów :>

John ---> Chciałbym mieć Twój problem ;> Niestety w tych przedziałach cenowych czuję się "nieco" niekompetentny. W innych zresztą też :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

ptx

• 651 / 6111
  • Ekspert
09-11-2009, 21:22
JOHN
biorąc pod uwagę resztę twojego toru nie zatrzymywał bym się na tych 2 wzmacniaczach a poszedł dalej  (od razu uderzył w duży dzwon) i zakupił prawdopodobnie najlepszy wzm. słuchawkowych millet 307A-taka opinie podzielają  osoby które przerobiły większość topowych wzm.

jest to lampa ale wierz mi w niczym to absolutnie nie przeszkadza a wręcz przeciwnie,cena może wyższa od zakładanej ale w twoim torze nie szukał bym kompromisów co do wzmacniacza, bo jakby nie było to jeden z ważniejszych elementów.

http://www.head-fi.org/forums/f113/ttvj-millett-307a-dynamic-headphone-amplifier-342713/

• Gość
09-11-2009, 21:52
ptx zacna to propozycja, lecz przekraczająca mój budżet dwukrotnie.
Dla mnie audio to radość w poszukiwaniu coraz to nowszego i wierniejszego przekazu, lecz obarczonego kompromisem. Takim właśnie jest granica 10 kzl. Pozostańmy przy tym.

krisio06

• 347 / 5938
  • Zaawansowany użytkownik
09-11-2009, 22:47
Ptx

Na miejscu Johna, gdybym miał do wydania taką sumę nie ryzykowałbym takiego zakupu, przynajmniej przez ocean. By zapłacić 5K$ za taki klocek trzeba go przynajmniej przesłuchać na jakimś meecie, co akurat jest nie możliwe ze względu na to, że Millet wystawia się na CanJamie, ewentualnie na jakiś mniejszych, stanowych meetach. A ryzykowanie takiej sumy, poprzez tak ryzykowny zakup, nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem.

John

Myślę, że powinieneś wziąć pod uwagę Sansaurisa ( 4,5 Kzł ). Fallow używa go na co dzień z HD800 i ciepło wypowiada się o tym połączeniu. : - )

pastwa

• 3828 / 6109
  • Ekspert
09-11-2009, 22:56
Wiem, ze chcesz wydac 10k, ale do tych HD800 bardzo jest polecany calkiem niedrogi (okolo 3k PLN) DNA Sonett Amplifier, skoro i tak kupujesz w ciemno, to smialo mozesz od tego zaczac, moze nawet i na tym skonczysz, ma toto jednak jakies dwie lampki (ja co prawda tez wole tranzystor), ale tutaj nikt nie kaze zmieniac czegokolwiek, wiec moze bys to przelknal.

Z tymi najlepszymi wzmacniaczami na swiecie to trzeba uwazac, bo moze sie pojawic wkrotce w ogloszeniach ;\'))

alghar

• 639 / 5821
  • Ekspert
10-11-2009, 06:56
@ JOHN , pomyślałbym o  używanym  zestawie  STAX-a

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
10-11-2009, 09:37
Osobiscie nie znam kompletnie tego playera CD - sam przekonalem sie juz wielokrotnie, ze jakikolwiek teoretycznie drozszy czy "lepszy" element nie daje zadnej gwarancji, mimo swojego uogolniajac uznania w sieci/na forach - ze sprawdzi sie akurat w naszym systemie. Czesto lepiej jest uderzyc w cos co bardziej pasuje do toru i naszych inddywidualnych preferencji niz cos klasowo lepszego ale co nie bedzie pasowac ani do jednego ani do drugiego.

HD800 to sa jedne z bardziej wrazliwych sluchawek na tor, wiec moze trzeba zaczac od tego co nie pasuje autorowi pytania lub co by chcial poprawic w swoim obecnym systemie i dopiero na tej podstawie zaczac poszukiwania.

Uderzajac w pierwszy lepszy "sprzet" z wyzszej polki, mozna wszystko posuc a poprawic/wywindowac w gore jakis jeden konkretny element przekazu. Co z tego, ze bedzie on swietny, kiedy reszta po prostu nie bedzie do tego pasowac. Sama metka nie gra :))

Wiec...jaki teraz kolega ma wzmacniacz i co jego zdaniem jest zle ? :)

Obecnie chyba najbardziej "na topie" manufaktura ktora robi tranzystorowe sluchawkowce jest Rudi Stor. Nalezy przy tym pamietac - ze Rudi Stor bardzo sie ceni (najbardziej?). Jezeli jednak koniecznie ma byc to tranzystorowiec to chyba jest to teoretycznie wzmacniacz, ktory moznaby polecic w ciemno - ciekawe tylko jak zagra z HD800 i wspomnianym Audio Aero Capitole.

Znacznie wiekszy wybor jest oczywiscie w lampowych sluchawkowcach a jako, ze HD800 maja srednio ponad 400Ohm, mozna wybierac tez we wszelakiej masci OTLowcach. Do HD800 moim zdaniem takie wzmacniacze pasuja jak ulal.

Moim zdaniem moglby wiec to byc wymieniony wyzej RudiStor, bez zadnej gwarancji jak to zagra. Manufaktura cieszaca sie jednak dobra opinia. Mozna tez go wykorzystac z tym playerem CD jako wzmacniacz symetryczny i dokupic symetryczny kabel do HD800. Ciekawsza propozycja moim zdaniem bylby takze symetryczny lampowy wzmak Woo Audio WA22 http://www.wooaudio.com/products/wa22.html lub Woo Audio 5 LE -> http://www.wooaudio.com/products/wa5le.html

Oczywiscie takze Zana Deux jako klasyka -> http://www.eddiecurrent.com/Zanadeux.html lub Sensauris.

Mysle, jednak ze kolega chce cos bardziej z "metka" wiec pewnie najwieksze szanse ma Rudi :)

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
10-11-2009, 10:10

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
10-11-2009, 10:27
http://www.violectric.de/Pages/en/technical-data.php                            

mchwala

• 12 / 6036
  • Nowy użytkownik
10-11-2009, 11:42
Testowałem SPL Auditora z HD800, wg mnie dobre b. dobre zestawienie (jeśli ktoś lubi tranzystora). Pewnie jeszcze lepiej zagra Phonitor, akturat zmieści się w budżecie. http://musictoolz.pl/oferta/spl/auditor.php http://www.musictoolz.pl/oferta/spl/phonitor.php
Do HD800 polecają również Lehmana Black Cube Linear: www.lehmannaudio.com.au/amp/line/bcusb.html (wersja z DAC).