Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Gustaw

• Gość
27-09-2009, 13:07
>> Arek_50, 2009-09-27 12:55:39
Ja mam panowie propozycje ...Lutek ma NVA AP 20

Arku,

Nie znam sprzętu NVA ale raczej nie uwierzę, że to tak doskonałe i uniwersalne konstrukcje, że mogą wzmacniać dosłownie wszystko, od słuchawek po męską potencję ;-)

Arek_50

• 1130 / 6112
  • Ekspert
27-09-2009, 13:12
Nie lubie sluchawek,lubie wolnosc ale wiem co oczekuje  grupa poznanska od dzwieku ....Grado i  NVA byly bardzo polecane   jako dobrany duet......

Arek_50

• 1130 / 6112
  • Ekspert
27-09-2009, 13:18
...a Sensauris -nie widzialem ,nie slyszalem ale nie podoba mi sie sposob promocji i cena....toz to kpina w zywe oczy....

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
27-09-2009, 13:47
  > Arek_50, 2009-09-27 13:18:54

Arek ceny bym się nie czepiał rynek sam ją wyprostuję w tę lub w tamtą stronę. Na razie tak jak z HD800 nie ma rozczarowań i wyprzedaży i to są zalety wieku niemowlęcego.

Dobry produkt potrafi się sam obronić i nie trzeba go  namiętnie reklamować. W sumie to posłuchał bym z ciekawości tego NVA czy podoła moim Audiomatusom przynajmniej na średnicy i wysokich bo na basie to raczej cudów się nie spodziewam                

Arek_50

• 1130 / 6112
  • Ekspert
27-09-2009, 14:34
W sumie to ja nie reklamuje bo oprocz tego ze mam wzmacniacz tej firmy ..to wszystko mnie z nia laczy...w przeciwienstwie do innych co zmieniaja punkt widzenia w zaleznosci gdzie ich stolek sie znajduje i to jest smieszne.

...a gdyby budowal takie wzmacniacze na "diabelkach" i wiedzial co tam jest w srodku to bys sie  tylko usmiechnal...

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
27-09-2009, 14:50
>> x500, 2009-09-27 12:26:29
Ach , rozumiem ;) Zakup sensaurisa czy jakmutam to recepta na wszelkie bolaczki . Fajny marketing tu uskuteczniacie heh ...

Sam dopatrujesz sie czegos tam gdzie tego nie ma. Powiedzialem, ze TH, Zana czy Sensauris sa w stanie napedzic kazde znane mi sluchawki bo tak jest. Gdyby tak nie bylo, dalej siedzialbym dzisiaj na drozszym Woo Audio WA2 ktorego mialem wczesniej albo RudiStorze NX33 czy tez Yamamoto HA-02. Kazdy z nich jest drozszy i bardziej znany.

Czy natomiast sie zgra z tymi sluchawkami oraz ze zrodlem - to juz zupelnie inna sprawa. Tego nie gwarantuje zaden wzmacniacz. A czy jeszcze trafi w gusta uzytkownika i zrobic ze sluchawek to co akurat ktos tam by chcial, to juz kolejna inna sprawa.

Kompletnie nie zagwarantuje Ci, ze jak sobie podepniesz HD800 pod Sensaurisa z jakims tam zrodlem to bedzie to recpta na wszelkie bolaczki. Ani nigdy nie powiedzialem, ze zakup jakiegolwiek wzmaka to recepta na wszelkie bolaczki :)

Powtorze jeszcze raz, z HD800 GS1000 sie nie zrobi, ani nie zrobi sie z HD800 - CAL lub Denonow D5000. Tutaj zaden wzmacniacz nie pomoze a juz na pewno wzmacniacze nie maja jeszcze modulow wrozki i nie wywroza co lubi uzytkownik.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
27-09-2009, 14:52
>> Piotr Ryka, 2009-09-27 14:50:01
Pozwolę sobie na jedną uwagę, bo rzecz jest bardzo ważna.

Zupełnie nie zgadzam się z opinią, że kiedy jakieś słuchawki nie sprawdzają się w naszym systemie należy je sprzedać i kupić inne. Tego typu podejście może nas w łatwy sposób pozbawić przyjemności obcowania z czymś tak naprawdę wyjątkowo nam odpowiadającym, mogącym przynosić radość przez długie lata. Rzecz należy traktować całościowo i starać się w miarę możności próbować danych słuchawek z różnymi wzmacniaczami; oczywiście najlepiej nim się je kupi.

---

Alez mi nie chodzilo o sprzedawanie po 5 dniach. Jak pol roku (przypadek moj z GS1000) sie z czyms meczymy dla przykladu i robimy kilometry w kraju i za granica oraz testuemy bardzo duzo sprzetu, to mysle ze czas na zmiane.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
27-09-2009, 14:59
>> chrees, 2009-09-27 12:19:59
fallow ---> Jako że HD800 są zdecydowanie bardziej rozpowszechnionymi od PS1000 słuchafonami. to istnieje większa szansa na ich odsłuch w Poznaniu. Jestem szalenie ciekaw jak się prezentują przy PS1000, no i oczywiście (przede wszystkim!) CALach :)

Coz, no prezentuja sie inaczej po prostu hehehe :))) ani to CAL ani PS1000 :))

Milosnicy CAL to moim zdaniem powinny sprobowac tez Ultrasonow Pro 900 :))

intuos

• 1003 / 6109
  • Ekspert
27-09-2009, 15:29
>> Piotr Ryka, 2009-09-27 14:50:01
Pozwolę sobie na jedną uwagę, bo rzecz jest bardzo ważna.

Zupełnie nie zgadzam się z opinią, że kiedy jakieś słuchawki nie sprawdzają się w naszym systemie należy je sprzedać i kupić inne. Tego typu podejście może nas w łatwy sposób pozbawić przyjemności obcowania z czymś tak naprawdę wyjątkowo nam odpowiadającym, mogącym przynosić radość przez długie lata. Rzecz należy traktować całościowo i starać się w miarę możności próbować danych słuchawek z różnymi wzmacniaczami; oczywiście najlepiej nim się je kupi.

Jest w tym duzo prawdy, acz chcialbym dodac ze system ktory wspolpracuje ze soba nienagannie, jest w stanie wykazac czy dane sluchawki maja przed soba przyszlosc w postaci doboru elementow systemu jak lampy, czy jednak nie maja przed soba przyszlosci. Dla mnie CAL sa swietne i tyle, ale tylko tyle. Pioneery se-a1000 sa lepsze od nich i w ich przypadku jest tak ze im lepiej systemowo tym lepiej. CAL jak dla mnie maja pewien margines ktorego sie nie przeskoczy. Cos jak zmiana po miedzy yh100 a yh1000. kiedy wydaje sie ze nie moze byc lepiej, okazuje sie ze jednak moze.
Ale.... no wlasnie, ciesze sie ze szerokie grono znalazlo tak dobre dla ich ucha sluchawki , i do tego za tak przystepna cene.

Corvus5

• 2596 / 5576
  • Ekspert
27-09-2009, 15:57
Problem jest, gdy dla danych danych słuchawek trzeba poświęcić pół życia i zwiedzić cały świat, żeby znaleźć optimum dla ich napędzenia. Wtedy nie widzę problemu, żeby zmienić słuchawki.

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
27-09-2009, 16:19
>> intuos, 2009-09-27 15:29:23
>Ale.... no wlasnie, ciesze sie ze szerokie grono znalazlo tak dobre dla ich ucha sluchawki , i do tego za tak przystepna cene.

No i kto by przypuszczał że to tak łatwo pójdzie, jak przeczytam że takze wiktor sprzedaje swoje Staxy dla CAL-ów to to samo robię ze swoimi nausznikami-używanymi  zimą                

Rafaell

• 5033 / 6106
  • Ekspert
27-09-2009, 16:26
No nie jest tak żle jak już Piotr tak pisze o CAL-ach ;)                

lancaster

• Gość
27-09-2009, 17:57
Pelna zgoda. Im lepsze urządzenie tym lepiej różnicuje.
Dotyczy to tez całych systemów, bo jeśli rózne sluchawki podpinamy do tego samego "referencyjnie" skladanego systemu pod 1 model i ma on specyficzne cechy względem neutralnego to na jedno wychodzi czy system w ten sposób uśrednia(zalepiajac dziury lub tłumiąc "co trzeba") czy sluchawki uśredniają.
Jedno czego nie powinien popelniać system pod grado to własnie grzechu neutralności.
"Równość" grania ze wszystkim wynika tez czasami ze specyfiki urządzeń. Latwe do napedzenia zestawy glosnikowe czy wlasnie sluchawki nie są przeciez przez samo to gorsze od wymagajacych wygibasów...a nawet bym powiedział ze są wygodniejsze i dają wieksze/szersze/lepsze mozliwosci doboru elektroniki.

wiktor

• 2503 / 6109
  • Moderator Działu Słuchawki
27-09-2009, 20:41
>> Rafaell, 2009-09-27 16:19:15

>> ... jak przeczytam że takze wiktor sprzedaje swoje Staxy dla CAL-ów to to samo robię ze swoimi nausznikami-używanymi zimą <<

Witam Koledzy,

w związku z ostrą debatą w Audiohobby Stax rozesłał erratę do instrukcji obsługi, w miejscu o potencjalnych zagrożeniach   ...  Omegi zabrania się porównywać z innymi słuchawkami, aby  oCALić dobre wrażenia o konkurencji.

;)

Staxy mają się dobrze, nawet więcej ich jest. Udało mi się kupić nowe, nieużywane, z pierwszej serii  Omega II (złoto-brązowe). Może tylko tak w skrócie powiem, że grają inaczej od starszego rodzeństwa. Są najbardziej szczegółowe i najjaśniejsze. Natomiast bas jest bardziej podobny do  Omega II MKII (czarno-czarne). Jak dla mnie doskonałe. Na tej podstawie przypuszczam, że legendarne SR Omega, te pierwsze z pierwszych, muszą być szczególne. Wnioskuję również, że szkoła grania Stax jakby stawała się bardziej ciemna i gęsta wraz z prezentacją nowych modeli. Postaram się zebrać więcej uwag i umieszczę je we właściwym wątku.

wiktor

• 2503 / 6109
  • Moderator Działu Słuchawki
27-09-2009, 20:51
... no już się bój Piotrze, jak mówiłem będziesz musiał u siebie to wszystko wkrótce posłuchać. Szykuj nową klawiaturę i myszkę. Będzie o czym pisać.