Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

lancaster

• Gość
25-09-2009, 12:03
majkel, daruj sobie i pisz za siebie .
Za mnie już kilka razy próbowałes i za kazdym razem sorry....mizernie.
Z opisów HD800 wnioskuję ze grają pełniejszym dźwiękiem własnie bez tej chudosci wojujacej feministki jaka zdarza sie usłyszeć na boskich słuchafonach służacych do latania po serwisach :)))

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
25-09-2009, 12:20
Mój ostatni wpis to właśnie wyciągnięcie wniosków z pomyłek co do Twoich gustów. Uwielbienie CAL z otwartymi muszlami wiele mi wyjaśniło. Poza tym PS1000 grają bardziej soczystym dźwiękiem niż HD800, poważnie.

lancaster

• Gość
25-09-2009, 12:27
chrees, nie wiem jak to jest podobno, bo podobnoi to juz tyle razy miało byc super....jak sie porówna w danym systemie to będą jakies tam spostrzeżenia....lepsze , gorsze....jak róznica ?

Nie mozecie miec zwyczajnei dystansu do czyichś opinii ? (nie pisze do Ciebie chrees, bo akurat masz i to spory)

PS. własnie Gustaw słucha, trzymajcie kciuki :)

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
25-09-2009, 12:31
lancaster, skoro dopominasz się dystansu... zachowaj go więcej do moich wypowiedzi. :) Gdybym się tu logował, żeby się kłócić, wkurzać innych i sprzedawać jedynie słuszne idee, to bym raczej forum onetu wybrał, albo bocznicę AS. Jeśli chodzi o mnie konkretnie, to nie podważyłem ani zdatności sprzętu, ani bezzasadności kategoryzowania słuchawek według cen. Wszystko się sprowadza do interpretacji rzeczy postrzeganych, tak myślę.

lancaster

• Gość
25-09-2009, 12:33
majkel, może umówmny sie ze dopóki nie posłucham HD800 nic nie pisze a wszelkie texty na ich temat które zamiescisz jako moje przemyślenia są nie autoryzowane :)

lancaster

• Gość
25-09-2009, 12:45
Gustaw, na pewno nie napisze że kaszanka :)
Tak więc nie będzie pastwienia się ;)

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
25-09-2009, 13:39
lan ---> Dzięki za trafne spostrzeżenie, faktycznie mam dystans do ocen słuchawek dokonywanych przez inne osoby, ponieważ w ostatecznym rozrachunku chodzi o MOJE zadowolenie z zakupu. Zresztą to TYLKO słuchawki i dopóki skupiamy się na naszej percepcji samych urządzeń i nie mieszamy go z oceną jego uzytkowników, wszystko jest OK. Nie jestem człowiekiem jakoś nadmiernie osłuchanym w świecie hajendowych nauszników, a już na pewno nie jestem kolesiem, który mógłby się popisać jakąś efektowną recenzją, ponieważ zazwyczaj produkt odbieram holistycznie na zasadzie: przemawia/nie przemawia do mnie :>
Z pewnością nie będę się kłócił o to, że CALe to jakaś totalna kaszanka, choć nie jest to pomysł na dźwięk, który w jakiś nadmierny sposób koresponduje z moim aparatem percepcyjnym* ;>
Chętnie poczytam też przemyślenia Gustawa: szykuje się kolejne ostre pranie mózgu, weheheh.

* Tutaj uderzam już w tony poprawności politycznej :D

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
25-09-2009, 14:31
Jest wysoce prawdopodobne, że fallow wyśle do Poznania lampę sterującą Siemensa. To coś dla miłośników "lamp wysokich lotów", o ile się nie mylę :>

.

Gustaw

• Gość
25-09-2009, 14:58
Niestety.......... nie zagrało to tak źle jak się spodziewałem ;-)

Nie miałem dzisiaj okazji aby porównywać PS-1000 z innymi słuchawkami i dlatego napiszę o mojej ocenie w skali absolutnej, systemu Lector+WBA+Grado PS-1000.Sprawa pierwsza. WBA absolutnie nie wygląda jak prototyp lub coś w tym rodzaju. To miłe dla oka urządzenie o dobrej wartości postrzegania. Fajny klocek i tyle. Jako płyt testowych użyłem płyt, które praktycznie znam na pamięć i które wielokrotnie służyły mi jako materiał testowy przy wielu systemach.

1. Karim Bremnes - Lorsivelse
Nagranie nr 14 - Melankoli -
Wszyscy znajomi nie mogą już słuchać tego nagrania i ja sam również ale muzyka zaczynająca się od spokojnej ballady a kończąca rockowym łojeniem
jest bardzo dobrym materiałem testowym.

To co usłyszałem to świetny, konturowy bas. Wzmacniacz trzymał ten zakres można by rzec "za ryj" i dzięki temu nie było kotłowania się dźwięku w najtrudniejszych momentach. Bardzo, bardzo fajnie.  Niestety pozytywy akurat w tym nagraniu tutaj się kończą. Wokal Kari Bremnes miał odchudzoną barwę i  lekko wiercił dziurę w uchu.  To  nie był namacalny, zmysłowy i kobiecy śpiew tylko odczuwało się to jako coś sztucznego, lekko wypranego ze mocji. Dalej. Gitara elektryczna, która zwykle ma sporo mięcha i prawie słychać jak w tym Marshalu, lub innym piecu gitarowym, te lampy się wręcz gotują tutaj bardziej przypominało gitarę generowaną przez syntezator Yamaha DX7.  Bez czadu i syntetycznie. Słychać było tutaj stosunkową zimną sygnaturę dźwięku.
Trochę zastanawiający jest dla mnie najwyższy zakres częstotliwości. Dla mnie, wysokich,  jest ciut zbyt wiele a przy tym nie mają odpowiedniej subtelności i zróżnicowania. Mam też wrażenie pewnej wręcz chropowatości tego zakresu. Przestrzeń rysowana przez system raczej przypomina 20-25 pokój a nie średniej lub sporej wielkości salę odsłuchową.
Jak oceniam ogólnie "Fun" w tym nagraniu i na tym konkretnym systemie ? Oprócz basu negatywnie. Nie podobało mi się.

2. Peter Gabriel - "UP"
To generalnie "ciemna" płyta mająca chyba stosunkowo  dużo syntetycznych źródeł dźwięku.
Słuchałem tutaj dwóch nagrań nr 1 - "Darkness",  z bardzo trudnym basem i miejscami , ogólnie, bardzo gęstym dźwiękiem oraz nagrania nr 2 - "Growing Up".

To co mogę napisać to to, że na tej płycie system zaprezentował się bardzo dobrze. W zasadzie nie mam zastrzeżeń. Kontrola, swoboda, dynamika - nawet zacząłem lekko przytupywać nogą a to już jest pozytywny objaw :-) Gdybym miał się czegoś czepiać to trochę z tą separacją źródeł dźwięku nie było jakoś szczególnie odlotowo. Tak czy inaczej mogę napisać, że z tym rodzajem muzyki było bardzo dobrze. Podobało mi się

3. Paricia Barber - "Live in Paris" Nagranie pierwsze. Niestety to co napisałem  w przypadku Kari Bremnes mogę w zasadzie przekopiować do opisu tego co słyszałem z PS-1000 w przypadku "Live in Paris". To co szczególnie zapamiętałem to syntetyczne oklaski i odchudzony wokal Barberowej, z lekko przewalonymi sybilantami. Przy tej pozycji niestety muszę napisać że mi się nie podobało.

To co słyszałem dzisiaj było i tak najlepszym dźwiękiem z PS-1000 co oznacza, że sam wzmacniacz chyba posiada jednak pewne możliwości i jest konstrukcją co najmniej dobrą. Generalnie cały system (Lector+WBA+Grado) może się komuś podobać ale moim zdaniem nie należy do systemów uniwersalnych. Raczej zagra z Garbrielem, NIN, Art of Noise niż z jazzowym plumkaniem. Szkoda, że nie miałem innych słuchawek do porównania.

Nie umiem pisać kwiecistych recenzji. Mam jednak nadzieję, że te "krótkie żołnierskie" słowa komuś się przydadzą ;-)

P.S. ... i jeszcze jedno. Wydaje mi się , że na PS-1000, na aluminium, widać ślady zużycia  - zmatowienie. To nie jest dobry objaw przy stosunkowo świeżych słuchawkach, dodatkowo zaliczanych do klasy "Pro".

Gustaw

• Gość
25-09-2009, 14:59
.

Gustaw

• Gość
25-09-2009, 15:02
.

Gustaw

• Gość
25-09-2009, 15:13
>> Piotr Ryka, 2009-09-25 15:09:19
Zdjęcia mówią wszystko - wzmacniacz nie zagrał rewelacyjnie, ponieważ postawiono go na starym numerze Audio-Video a nie nowym Hi-Fi i muzyki.

:)

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
25-09-2009, 15:24
Gustaw ---> A kanały w Psach równo grały? ;>

.

chrees

• 1657 / 6109
  • Ekspert
25-09-2009, 15:25
Piotrze ---> Wszak czekam(y) na Siemensa od fallowa. Czy Twoim zdaniem warto?

.

Gustaw

• Gość
25-09-2009, 15:30
>> chrees, 2009-09-25 15:24:45
Gustaw ---> A kanały w Psach równo grały? ;>

Specjalnie zwróciłem na to uwagę i nie było problemów z balansem.
Zapomniałem też Tobie podziękować za udostępnienie sprzętu i oddanie go do "paszczy lwa" ;-)