Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 23:20
>> Rafaell, 2009-09-24 23:12:56

Być może tak jest tylko dlaczego kosztem użytkowników? Po firmie takiej jak Grado (a raczej po legendzie o niej) spodziewać się można produktu dopracowanego i po testach, a nie "dzisiaj wymyślamy, jutro wypuszczamy". Według mnie Grado się pospieszyło w tym wypadku i było to spowodowane tylko koniecznością nie pozostania w tyle za Sennheiserem i lękiem, przed stratą zamożnej klienteli. Jak ktoś chce być królikiem doświadczalnym i jeszcze za to słono płacić to jest jego sprawa.

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:21
donzz, Sensaurisa nie porwnywałem z żadnym ampem...przynajmniej na razie. Brzmienie wydaje mi sie barwne i pełne a zarazem soczyste(sądzac po tym co slychac z CAL) oraz z dobrze kontrolowanym basem(z tego co slychac z PS) :)
Na czuja to fajny wzmacniacz. Potrzebowałbym punktu odniesienia. Dxwięk jako całosć z dowolnymi sluchawkami jest dynamiczny, zwarty i jednczesnie przyjemny.
Charakter prezentacji z obu sluchafonów byl  dobrze pokazywany - cechy obu sluchawek łatwe do śledzenia....moze nawet nie wiem czy dobrze(przydałby sie inny amp do porownania oj przydalby sie :))....powiedzmy ze dosć wyraxnie.
Przy okazji odsłuchu obok innego godnego wzmaka moznaby napiać cokolwiek wiecej o wrażeniach/róznicach/podobienstwach. Dla mnie osobiście miedzy wszystkim co bylo do tej pory pod ręką a Sensuarisem róznica jest spora in plus w naturalnosci/zaskoczeniu własnie.
Podoba mi sie.
Sam wzmacniacz wykonany bardzo estetycznie. Jak na prototyp nie mam najmniejszych ale. Obudowa z tego co widze standard Armelowski, ale bardzo sie ciesze ze armel ostatnimi czasy standard podniósł, albo WBA dobrze pilnuje podwykonawcy :)
W kazdym razie urzadzenie wyglada bardzo solidnie.

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 23:21
>> lancaster, 2009-09-24 23:10:31
Zapomniałes dodać że CAL-e sa wygrzane na lewa stronę a te PS są delikatnie mówiąc surowe i świeżo po zakupach. To tak gwoli przypomnienia, ja też kreciłem głową jak słuchałem GS1000 z 300 godzinami rozgrzewki. Pamiętam jak dziś wszyscy sie rzucili na moje AKG K701 zniesmaczeni GS-ami. a ja juz po woli zaczynałem mieć dosyć K701 i sprawiłem sobie w ciemno Sony MDR7509HD dla których rolandsinger porzucił ukochane CAL i tak to sie wszystko kreci :)                

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:22
Piotr,z tym xródlem to oby nie na jasniejsze bo bedzie slabo z PS-ami w tym zestawieniu.

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 23:25
>> Rafaell, 2009-09-24 23:21:16

>Pamiętam jak dziś wszyscy sie rzucili na moje AKG K701 zniesmaczeni GS-ami. a ja juz po woli zaczynałem mieć >dosyć K701 i sprawiłem sobie w ciemno Sony MDR7509HD dla których rolandsinger porzucił ukochane CAL i tak to >sie wszystko kreci :)

Rafaell jak zawsze jesteś protoplastą zmian i wyławiaczem pereł - za to Cię lubię :) Czyżbyś teraz porzucał Pioneer Monitor10 na rzecz Grado? No cóż, trzeba się więc zaopatrzyć w Pionki ;)

Cornholio

• 1117 / 5905
  • Ekspert
24-09-2009, 23:25
>> Piotr Ryka, 2009-09-24 23:03:24
>panie dziejku (To chyba do mnie.)

>Tych muszli się nie dociska, talko jak chce się usłyszeć co innego, to się je podwija pod przetwornik, by były bardziej płaskie. >Moje  PS-1000 są w USA więc raczej trudno mi je docisnąć. Ręce z krótkie, .

Nie wspominałem o spłaszczaniu dzwięku. CAL! są dobre bo spisują się świetnie jako "intymujące pracę" (paskudny neologizm) lepiej niż dokanałowe Shury.
Wybacz Piotrze, za moje czysto utylitarne-plebejskie podejście do magii. (A Eminem łupie na nich całkiem znośnie.)

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 23:29
>> szwagiero, 2009-09-24 23:20:20
W sumie jakbyś zobaczył jak te przetworniki cięzko pracują to może byś się nad nimi ulitował. Hałas na zewnątrz jest większy  niż w środku, podmuchy powietrza czuć z zewnątrz z paru centymetrów jak z jakiegoś potężnego suba ta ich praca to nie przelewki a wszystko to żeby w otwartych słuchawkach zachować taki bas jak zamknietych to naprawdę używając sportowego słownictwa wyczyn            

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:29
Rafaell, mnie naprawde nie interesują teorie, tylko praktyka.
Co kto, kiedy i na co zmienil to jego prywatna sprawa, a pisanie mi(i nie tylko :)) jak to mają niektórzy koledzy w zwyczaju dowalając sie personalnie a bo to z poznania jestem a bo to to a bo to tamto. I robia to ludzie niby szukajacy szlachetności. No to niech szukają :)
Dla mnie PS poki co to przeciętne sluchawki, nie zasługujące na pewno na miano referencji(choćby zego wzgledu ze pod kilkoma wzgledami są słabsze od niedrogich sluchawek które sa w takim zestawieniu prze jasnie Panów opluwane, lub w najlepszym przypadku tolerowane z poblazliwoscia), ale spokojnie mogace da cfrajde ze wzmakiem takim jak WBA. Aze inne słuchawki dadza większa....no cóz moze kto inny uwaza ze nie, jest fanem firmy albo czego tam jszcze i spoko.
Nie wiem w czym klopot ?

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:32
Piotr, sorry, ale PS-y w tym zestawieniu nie sa ciemne.
Wiecej góry i jasniejszy bardziej techniczny player obawiam sie ze zrobilby z nich telefon wrzutowy.
Sprawdzę, ale nie obiecuję sobie zbyt wiele.

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:33
Piotr, na luźny pedał to pewnie skacze wysyłając niewygrzane PS-y do serwisu :/

Gustaw

• Gość
24-09-2009, 23:40
>> Piotr Ryka, 2009-09-24 23:37:12
To co, rzuci ktoś wreszcie okiem na Sensaurisa i odczyta markę tej pojedynczej małej lampki?

Jutro postaram się porobić zdjęcia Sensaurisa i sprawdzę symbol na lampie.

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 23:42
>> lancaster, 2009-09-24 23:29:32
>Aze inne słuchawki dadza większa....no cóz moze kto inny uwaza ze nie, jest fanem firmy albo czego tam jszcze i >spoko.

Lancaster może po prostu jesteś fanem firmy, która stworzyła przetworniki (Foster), a która robiła zajebiste słuchawki w czasach, kiedy Grado o tym jeszcze nie marzyło? :) Są nawet tacy "fanatycy", którzy do dzisiaj wolą te stare vintage z lat 80\'tych od nowoczesnych wynalazków... no i te słuchawki grają często po dziś dzień, ciekawy jestem czy z PS1000 zostanie jakiś ślad na wysypisku po trzydziestu latach ;)

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 23:44
>> lancaster, 2009-09-24 23:29:32
>Nie wiem w czym klopot ?

Problem w tym że miałem okazje dosyć dawno u Rolandsingera słuchać pierwszych CAL i ta ich popularność, wręcz przebojowość grania nie jest dla mnie równoważna z dźwiękiem który maja TYLKO przekazać słuchaczowi. Tylko tyle a może aż tyle :) Grado też nie są oaza neutralności np w GS1000 rozpasany bas ale po prostu bardziej kojarzą mi się z muzyka live. Dalej jest przykra sprawa bo po koncercie na żywo mam później powera przynajmniej na parę dni do przodu a na słuchawkach, czy kolumnach jeszcze tego nie dostąpiłem;w ekstremalnych sytuacjach najwyzej zasypiam ;). Moze do płytki CD czy vinyla powinni dołączac trochę ezoterycznej nieuchwytnej energii od muzyków?                

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:45
Piotr, jutro sprawdze co to za lampa.

Ja tam stawiam ze to wlasnie PS tym razem tak grają....po prostu przechodzą kolejny cykl przepoczwarzania w motyla lub innego owada - okaze sie za kilka miesięcy.
Czytalem doniesienia, ze gradosy zmieniają swa naturę wielokrotnie tak ze mozna je uslyszeć innymi co jakis czas,
Teraz bym powiedział ze gory nie brakuje i niech im tak zostanie, bo rownowaga tonalna dzieki temu nie zwraca na siebie uwagi. Pod wzgledem neutralnosci pasma nie jest ciemno, mogłoby być dxwięczniej(na CAL jest)

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 23:50
  >> Piotr Ryka, 2009-09-24 23:47:51
No cóż Piotrze u nas na południu łagodny klimat nie to co na tej strasznej zimnej północy