Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 22:48
>> fallow, 2009-09-24 22:30:27
>Nic nie ujmujac Piotrowi - generalnie, chodzi o to zeby sluchawki nie byly "dla jednej osoby na swiecie" tylko dla "uzytkownikow w liczbie mnogiej" :)  

Nic nikomu nie ujmując ale wysoka kultura i high end to dziedziny elitarne, takie życie sory            

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
24-09-2009, 22:50
:)) fajne.

Wiec u mnie w domu, w zasadzie w 2, bo jakis czas temu sie przeprowadzilem i kilku salonach w Polsce i Austrii maja zle bo nigdy GSy nie zaraly dla mnie w pelni dobrze.

Jak dla mnie, to jest tak, ze po prostu wole inaczej grajace sluchawki - oczywiscie gdybym trafil w ten .01% systemow byc moze mialbym inne zdanie.

Dobrze, ze HD800 i k701 graja dla mnie dobrze na zasilaniu takim jakie mam :)

lancaster

• Gość
24-09-2009, 22:52
majkel, PS sa surowsze od CAL!...przynajmneij dzis byly :) Komus tam moze sie to podobac....czy to sie miesci w głowie...mi tam sie pomiesciło ze Piotr np wypozycjonował je na szczycie niemal(poza AKG) więc spoko.
Możliwie ze latwiej sie zyje w swiecie gdzie hierarchia wskazuje co jest lepsze i wiadomo co jak i za ile zeby bylo lepiej....ale to nie takie proste majkel.
Policz ile znasz zestawów za kupe kasy ktre graja tak sobie, ile za podobna kase ktre grają fajnie i....zastanow sie dla ilu osób osąd bedzie dokladnie odwrotny ?
Co innego napisac ze np w bezpośrednim porównaniu bas w PS jest lepszy niż w CAL, prawda ?
Lepszosć polega na lepszej kontroli/kropka/.
Góra w PS jest słabsza niz w CAL, slabszosć polega na mnejszej różnorodności/kropka/
itd.
To uwazam jest obiektywne, bo co sie komu podoba to czysto subiektywna kwestia.....wiesz ile miaem okazji posluchać "legend" ktore miały sprawic ze szczena opada, zaczynam lewitowac itp ?
A tak serio to udalo sie to tylko panu Waszczyszynowi, Rehdeko 125+Wavac i zestawowi Legacy+BAT....za co naturalnie jestem bardzo wdzięczny.
Reszta, nie wylaczajac PS to lepsze lub słabsze HiFi i zachwyty nad taką prezentacja uwazam troche przesadzone....podobnie jak dawno temu na audiostereo w zakadce DIY podniety jak to po wymianie jednego konda w zasilaniu jakosć urzadzenia skoczya o 2 klasy a po wymianie opampa o kolejne 3.
....a urzadzenie jakby nigdy nic grało bardzo podobnie do tego co prezentowalo sobą przed tymi cudownymi zabiegami.

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
Panowie ewentualnie może być tylko jeden wniosek tego wszystkiego... pomijam CD użyte do testów, które przecież swoje kosztuje, ale być może jest również marne? Wychodzi chciał nie chciał na to, że Sensauris również tani nie jest, a do bani... no bo z budżetowymi do granic możliwości CAL! zagrał (więc to pewnie ta liga!), zaś z hajendowymi Grado już nie, znaczy, że cały tor na śmietnik... albo pozostaje słuchać w trzeciej lidze ;)

Skoro Chrees po krótkich odsłuchach nie chce już Grado ;) Fallow na Sensaurisie Gradosów też chyba niespecjalnie trawi... więc jedyne hi-endowo dopasowane systemy w Polsce są w Krakowie. Nie wiadomo tylko czy się śmiać czy płakać :)

Gustaw

• Gość
>> Rafaell, 2009-09-24 22:48:56
Nic nikomu nie ujmując ale wysoka kultura i high end to dziedziny elitarne, takie życie sory

Mam tylko nadzieję, że ta elitarność polega na powieszeniu na ścianie oryginału obrazu Fałata a nie kopii Mony Lizy kupionej w IKEA ;-)))

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
24-09-2009, 22:55
Rafaell ja ani hi-endu nie mam bo wzmak malo znanej firmy a DAC jest Diy, sluchawki w Pl raczej cenowo mid-endowe a i za osobnika elity badz o wysokiej kulturze tez sie nie uwazam :)

lancaster

• Gość
24-09-2009, 22:58
Piotr, nie ta liga, nie ta liga....pewnie ze nie.
Jak dla mnie na szczęście :)

Dociśnij nieco(0,5cm) muszle w PS i daj znac jakie wrazenia ?
To tak apropos doskonałości formy i treści.

Cornholio

• 1117 / 5905
  • Ekspert
24-09-2009, 23:00
>Nie rozmawiamy o tym, czy PS-1000 są lepsze od systemu Waszczyszyna, bo nie są, tylko czy są lepsze od CAL!

W pewnych kręgach (umownie "półświatku") jest popularne wyznaczanie "fajności" poprzez stosunek "jakości i mozliwości" do ceny.
CAL! znakomicie spisują się jako słuchawki kompensujące szum otoczenia (po chwili mocowania małżowiny mieszczą się w muszlach) a po wygrzaniu mój ulubiony Behemoth brzmi słodko ale jednocześnie bardzo sugestywnie - tak jak Artysta przewidział)

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 23:01
>> Gustaw, 2009-09-24 22:52:47
No cóż w Krakowie bardziej lubią Mehoffera ;) to nie znaczy że go maja, jak pisałem są dziedziny elitarne

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 23:02
>> Piotr Ryka, 2009-09-24 22:59:38

>No i raz jeszcze cierpliwie zapytam - jaka tam jest lampa sterująca?

Dwa razy to samo pytanie w ciągu godziny... może Ci co wiedzą akurat tu teraz nie siedzą? Proponuję: http://www.white-bird.pl/kontakt.html

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 23:05
Już niedługo Chrees\'owe przybiją im piątkę za oceanem, może zrobią sobie mały meeting, bo zdaje się jeszcze jedna para tam poleciała? ;) To się nazywa prawdziwy hi-end, użytkownicy tutaj, słuchawki za oceanem ;) Dobra żartuję, nie życzę tego Chrees\'owi.

domzz

• 1113 / 6025
  • Ekspert
24-09-2009, 23:08
To ja wtrącę mały offtop do tej dyskusji... podobno już kilka osób słuchało Sensaurisa, napiszcie o nim coś więcej, a nie o wyższości tych czy tamtych słuchawek.

lancaster

• Gość
24-09-2009, 23:10
Piotr, pod pewnymi(dla mnie większością) względami nie tylko moim zdaniem na słuchanych przez nas płytach w zadanym systemie PS-y są słabsze.
Prawdę mówiąc nie było nikogo kto wskazałby PS jako lepiej grające....i nikomu nie zależłao na wskazaniach w jakąkolwiek stronę. Jesli już to pytaem o różnice.... nie bylo tez krzywienia sie ani opowieści zakulaurowych że cos jest z nimi nie tak.
Po prostu PS były mniej angażujące i bardziej plaskie własnie(jak to ujałes)....do klasyki uważam bardzo dobre, na rocku różnie bywało ale to nie problem.
Na razie nie mam zadnych podstaw do tego żeby uznac flagowce grado za cokolwiek lepsze. Sorry.

Możliwe, ze to kwesta doboru toru pod nie i nie skreslam ich w zaden sposób, bo pod kilkoma względami podobaja mi sie(tak jak i GS-y), pod pewnymi względami podobaja mi se też DT880 i HD600.Myslę ze pod kazde z nich zadajac sobie 30% tego trudu co w przypadku PS-ów mozna osiagnać satysfacjonujace wymagającego melomana brzmienie.
Slysze tez jaki postep zrobił wzmacniacz w stosunku do posiadanych ostatnio....nadal jednak porównujac je jak poprzednio z CAL! te druge sa pod kilkoma wzgledami(jak tez najistotniejszym dla mnie - przyjemnosci odsluchu)lepsze.

Jedna z osób sluchajacych PS-ów wskazała np Staxy jako wyraźnie lepsze od PS. Osobiście żadnych Stax nie słyszałem.

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
24-09-2009, 23:12
 >> szwagiero, 2009-09-24 23:05:35
A może to jest właśnie jak w sporcie ekstremalnym żeby był wynik musi być wyczyn i wyżyłowanie  wszystkiego do granic, moze pan Grado stąpa już po cienkiej linie żeby zrobić coś więcej niż do tej pory?J akieś granice w fizyce jednak są. Kto nic nie robi ten nie popełnia błędów. Może te reklamacje będą tym krokiem w stecz który jednak dźwięk posunie do przodu                

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 23:15
>> Piotr Ryka, 2009-09-24 23:12:43

>A widzisz gdzieś na tej stronie firmę sterownika do Sensaurisa? Bo ja nawet Sensaurisa nie widzę.

Nie muszę tego widzieć, wystarczy tylko wiedzieć, że wzmak jest produkcji WBA... myślę, że kto jak kto ale konstruktor będzie tutaj najbardziej miarodajnym źródłem informacji. To, że nie ma tam Sensaurisa to akurat mnie nie dziwi, bo sporo rzeczy tam nie ma... Roland coś się ślimaczy z tym marketingiem przynajmniej web\'owym :) Zresztą jak wiadomo oficjalna premiera jest i tak na AudioShow.