Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

lancaster

• Gość
24-09-2009, 15:08
Włąśnie posłuchałem. Pierwsze wrażenie to najfajniejszy dźwięk z PS1000 jaki do tej pory słuchałem.
Dobry wzmacniacz swoje robi to fakt :)

Zaraz porobię notatki w porównianiu bezposrednim z CAL!

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
24-09-2009, 15:09
Gustaw ---> Jeżeli się mylę, to sam bohatersko wkroczę/wskoczę na stos i wyznam (przed śmiercią) grzechy swe :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Gustaw

• Gość
24-09-2009, 15:15
>> lancaster, 2009-09-24 15:08:35
Włąśnie posłuchałem. Pierwsze wrażenie to najfajniejszy dźwięk z PS1000 jaki do tej pory słuchałem.
Dobry wzmacniacz swoje robi to fakt :)

a jak oceniasz dźwięk w skali absolutnej ?

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
24-09-2009, 15:16
Rozumiem Gustawie, że w skali dziesięciostopniowej: 10 na skali Grado oznacza 5 w skali absolutnej? ;>

.

Gustaw

• Gość
24-09-2009, 15:20
>> chrees, 2009-09-24 15:16:48
Rozumiem Gustawie, że w skali dziesięciostopniowej: 10 na skali Grado oznacza 5 w skali absolutnej? ;>

Skala absolutna to od 0 do 10.
Porównując do skali absolutnej, to Grado zaczynają się tak gdzieś ok....... 12-stu :)

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
24-09-2009, 15:23
Rozumiem, że bezpośrednio wynika to z przypowieści o 12-stu Apostołach Grado?

.

Gustaw

• Gość
24-09-2009, 15:24
>> chrees, 2009-09-24 15:23:11
Rozumiem, że bezpośrednio wynika to z przypowieści o 12-stu Apostołach Grado?

Bardzo dobre skojarzenie. :-)

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
24-09-2009, 15:25
A czy TO zawsze było na stronie Grado, czy też pojawiło się ostatnio pod wpływem jakichś (nieznanych) okoliczności, których możemy się jedynie domyślać? ;>

"PRODUCT WARRANTY COVERAGE
Only products purchased from an authorized Grado reseller will be honored under our warranty program. Grado resellers are not permitted to offer merchandise through any online auction services; hence any products purchased this way are not covered under our warranty program. When purchasing a Grado product please keep all receipts, for they will be needed to have warranty service performed. "

http://gradolabs.com/frameset_main.htm

.

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
24-09-2009, 15:26
Ciesze sie, ze Sensauris wywarl juz pozytywne pierwsze wrazenie na Tobie Chrees ;)

Zawsze wiedzialem, ze jest w Tobie ciemna strony mocy hehe :)) Pomysl, ile innych nausznikow tkwi w zasiegu reki...po ciemnej stronie mocy :))

Come to the dark side......

lakers

• 73 / 6110
  • Użytkownik
24-09-2009, 15:30
>> Rafaell, 2009-09-24 10:39:22
>> chrees, 2009-09-24 10:32:18
Lubisz zyć bez powonienia? bo przeważnie tak się kończy ten zabieg o czym mało kto się chwali bo zabieg to zabieg i tyle szkoda czasu na opowiadania. Mało kto ma tak w ogóle prostą przegrodę nosową; banalny przykład początki kataru najpierw z jednej dziurki.

Troche Offtop.
Chrees jeśli możesz to decyduj się na znieczulenie ogólne nie miejscowe. W zeszłym roku robiłem zbieg i zacząłem nowe życie.
A z powoniniem Rafaell`u nie mam problem :). Trzeba znaleźć po prostu dobrego laryngologa . Jak zrobiłem to w Kluczborku .

pozdro
Lakers  

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
24-09-2009, 15:54
fallow ---> W obłąkanej cenie PS1000 w moim zasięgu pozostaje 99% produkowanych obecnie wysokiej i najwyższej klasy nauszników. To tylko dodatkowy powód, by być ekstremalnie wk... na standardy jakościowe, które chyba ostatnio stały się tam powszechne. Nie chodzi mi o niedoróbki i siermiężność wykonania: takie rzeczy przyjmuję ze spokojem a nawet z niejakim masochistycznym upodobaniem (rękodzieło, manufaktura...). Zresztą sam wiesz ;>

lakers ---> Dzięki za dobre słowo. Temat potraktuję rozwojowo :)

.

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
24-09-2009, 16:01
>chrees

Jedna mała uwaga, może to czepialstwo, ale czy na wzmaku nie było jakiejś tabliczki z nazwą "Sensauris"? Ty z uporem maniaka próbujesz nam "sprzedać" "Sensarius" ;)

Pozdrawiam,

lancaster

• Gość
24-09-2009, 16:02
PS1000 vs  CAL! na Sensuarisie

PS1000 - wersja standard - czyli jak rozumiem tip top
CAL! wersja ze zdjetymi osłonami muszli, reklabowana dosć przypadkowym kabelkiem - Kynar(akurat taki był w chałupie...cóż począć) :)

No to jedziemy.
System:
- wzmacniacz Sensauris
- Docet Lector CDP7

Od czego by tu zacząc....słuchając kilku utworów robiłem notatki....moze najpierw pasmo.
Rozdział pierwszy - bas
PS-y serwuja go bardzo dobrze uważam. Jest zwarty, dobrze kontrolowany i wydaje się nie mieć żadnych ale....ale po przepieciu na CAL! słychać ze np.mozna lepiej oddać drewnianą naturę pudła kontrabasu. W CAL! z kolei pomimo wszystko(otwarcie muszli)słabsza jest kontrola tego zakresu.....cholera, ze zdziwieniem stwierdziłem, ze pomimo tego zabiegu bas w CAL! jest i tak większy niz w PS1000 :)
Czy to dobrze, czy xle kazdy oceni wg własnego gustu.
W kazdym razie kontrola dolnego zakresu w PS-ach jest obiektywnie in plus dla nich, natomiast barwa tego zakresu(większa jej róznorodność pomimo mniejszej zwartosci ) na plus dla CAL.
Osobiście wolałbym bas z PS....no ale CAL to dopiero pierwszy mod polegający na roozbiórce nauszników więc zobaczymy na ile można bas zdyscyplinować.
Rozdział drugi - średnica
Pomimo lekkiej dominacji tego zakresu w PS-ach to własnie w CAL! jest bardziej namacalna/plastyczna. Wokale bardziej wibrują w CAL. PS-y nieco upraszczają ten aspekt, choć nie ma dyskomfortu i nadrabiaja to
klarownoscią podawanych informacji. Dźwięk w PS jest spokkojniejszy i nie tak żywiołowy, ale swobodny.
Ktoś kiedys wspominał o tym że CAL mają powiększona przestrzeń. Nic z tego. W PS nie chce być mniejsza...chyba ze przyjmiemy że w Grado jest bardziej przewalona :)
Rozdział trzeci - góra pasma.
PS1000 zdają sie grac jaśniej od CAL! w zakresie od srednicy wzwyz. Nie wiem jednak jak to wytłumaczyć, ale górny skraj pasma to CAL! maja bardziej finezyjny, dźwieczny i rozdzielczy.
Tam gdzie w PS-ach pewne dźwieki umykają lub są stłumione tam CAL! pokazują wszystko(albo moze nie wszystko....powiedzmy że w porównaniu pokazują więcej)
Moze gdybym miał uzyc porównaia live to z CAL! dostajemy atmosfere klubu oświetlonego świecami, a z PS mamy światło żarówki w jasniej wymalowanym pomieszczeniu.

No to teraz płynnie przejdę do uwag końcowych. CAL! wydaja sie dynamiczniejsze, PS bardziej uporządkowane....ale do czasu, bo podkręcajac potencjometr nieco mocniej PS-y zacznają być pogubione...wrazenie jets takie jakby sie przytykały .... lekko pochrypujące(:))....co CAL!om się nie zdarza.

to tyle od fana CAL ! :)

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
24-09-2009, 16:04
szwagiero ---> Sugerujesz, że Piotr Bocianek sprzedał mi jakąś chińską podróbkę swojego wzmaka? ;>

W sumie, po zastanowieniu stwierdzam, że możesz mieć rację :D

.

lancaster

• Gość
24-09-2009, 16:05
Przydałby się jakiś konkurent dla WBA, bo cieżko ocenic, ale to bardzo przyjemnie barwowo grający wzmacniacz. Potrafi pokazac pazur, potrafi gruchnać, potrafi tez zagrać subtelnie...przynajmniej takie wnioski po pierwszych odsłuchach. Zdecydowanie wart uwagi....PS-y  graja z nim po prostu w bardzo ładny....moze jak dla mnie nie ujmujący, ale na pewno mogący sie podobac sposób.