Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Rafaell

• 5033 / 6105
  • Ekspert
14-09-2009, 21:51
SOHA II to już całkiem fajny wzmak na naszym rynku DIY i faktycznie jak pisze Piotr dzieki lampom dla pasjonatów pewnie można bardziej dopasować dźwięk do upodobań i słuchawek. Ja się tylko czepiam przypadłości wzmacniaczy klasy A ;podobnie grał także np. wzmak Gabriela brakowało mi większej kontroli na basie.Bas był taki trochę płaski przez co mniej interesujacy. Słuchałem zarówno na majkelowych GS1000i jak i moich Pioneer Monitor10 Całkiem możliwe że na słuchawkach średnio i wysoko omowych może ale nie musi być lepiej z basem;tak jak pisałem klasa A tak ma.        

Dawindyk

• 140 / 6097
  • Aktywny użytkownik
15-09-2009, 13:28
>>Fallow

Flagowy czy nie - jakie to ma znaczenie? Chwile temu flagowy byl model prawie 10 razy tanszy. Generalnie mam wrazenie ze w temacie wzmacniacza coraz mniej ma do powiedzenia ma konstruktor a coraz wiecej marketing (zdaje sie Roland stwierdzil ze to marketing zzera polowe ceny - pasowaloby skoro kiedys mial kosztowac 2000 zl). Ja tu widze niesamowicie duzo hype\'u sprzetu ktorego nikt poza kilkoma osobami jeszcze nie slyszal. Sprzetu ktory mial kosztowac 2000 zl i obslugiwac sluchawki i kolumny a aktualnie ma kosztowac 4000 zl w przedsprzedazy i obsluguje tylko sluchawki (i ma tylko jedno wejscie sygnalu). Mnie to nie napawa zaufaniem - podobnie jak fakt przeskoku z konstrukcji za 600 zl na taka za 4000 zl (oby tylko tyle). Sama jakosc dzwieku nie wystarczy - o czym mieli okazje sie przekonac klienci SinglePower. Liczy sie rowniez jakosc wykonania, serwis, szansa na to ze firma bedzie nadal na rynku za pol roku no i w koncu odsprzedawalnosc

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-09-2009, 14:05
Dawindyk: Zacytuj tekst/moja wypowiedz do ktorej piszesz, bo nie za bardzo wiem jaki jest watek.

Domyslam sie oczywiscie, ze chodzi o Sensaurisa. WBA robi juz przez "kawalek" czasu urzadzenia dla segmentu studyjnego wiec nie jest dziwne, ze skoro teraz wchodzi na rynek konsumencki to oferta jest rozwijana i pojawia sie nowy flagowiec. HPA1 i 3 to mialy byc wzmacniacza za male pieniadze i tanie i takie tez sa. Sensauris na poczatku tez nie mial byc produktem czysto hi-endowym. Pozniej projekt ewoluowal i przeszedl wiele zmian.

Serwis jest na miejscu w Polsce a firma nie istnieje od wczoraj, tyle ze wczesniej koncentrowala sie tylko na segmencie PRO. Co do jakosci - bedzie sie mozna przekonac po premierze.

Przeskok z konstrukcji za 600PLN na konstrukcje za 4K PLN. Skoro urzadzenie jest zaprojektowane od zera, beda innowacyjne i opatentowane rozwiazania monitorowania pracy lamp, dodatkowo wysokiej klasy obudowa i raczej malo ma ono wspolnego z najnizszym modelem z oferty, to ja nie widze przeszkod.

Kompletnie nikt nikogo nie zmusza do testowania, uzywania badz kupowania tego wzmacniacza :)

Jeszcze btw ceny, nie wydaje mi sie ona wygorowana porownujac do Zany Deux za 2.200 USD + shipping czyli po oplaceniu cla i VATu jakies - 8.5K PLN + przesylka.

Tym bardziej, ze obudowa na pewno nie bedzie taka nijaka jak w Zanie :)

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-09-2009, 15:02
>> Piotr Ryka, 2009-09-15 14:54:12

Pewnie jak juz bedzie ukonczona  wersja finalna to bedzie okazja :)

No tak, Sensauris nie ma prostownikow na lampach, czyli jest jak gdyby miedzy Zan Deux a Zana Deux Transformer.

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-09-2009, 15:03
A CEC wypuscil odswiezona wersje HD53 -> http://rcm.com.pl/cec/hd53n.htm

Standardowo ma wyjscia symetryczne i niesymetryczne.

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
15-09-2009, 15:35
>> fallow, 2009-09-15 14:05:41

>Domyslam sie oczywiscie, ze chodzi o Sensaurisa. WBA robi juz przez "kawalek" czasu urzadzenia dla segmentu >studyjnego wiec nie jest dziwne, ze skoro teraz wchodzi na rynek konsumencki to oferta jest rozwijana i pojawia >sie >nowy flagowiec. HPA1 i 3 to mialy byc wzmacniacza za male pieniadze i tanie i takie tez sa. Sensauris na >poczatku tez nie mial byc produktem czysto hi-endowym. Pozniej projekt ewoluowal i przeszedl wiele zmian.

>Serwis jest na miejscu w Polsce a firma nie istnieje od wczoraj, tyle ze wczesniej koncentrowala sie tylko na >segmencie PRO. Co do jakosci - bedzie sie mozna przekonac po premierze.

Fallow ja rozumiem co piszesz i nie mam nic do tej firmy, natomiast nie przesadzajmy z tym rozdmuchiwaniem marketingowym, że jest to firma, która robiła coś dla segmentu studyjnego. Gdzie? Kiedy? Marka powstała na początku 2009 roku, pod jaką marką wcześniej działała na rynku PRO? Ja osobiście nie znam specjalnie polskich firm, które osiągnęły coś na rynku pro oprócz APC i Imbir. W każdym razie życzę WBA jak najlepiej.

Co do ceny - jeśli wzmak będzie oferował jakość na poziomie wspomnianych wcześniej droższych produktów zza granicy za trochę mniejsze pieniądze to nie jest to cena przesadzona. Nie rozumiem tych, którzy krzyczą, że coś miało kosztować 2 tyś. a będzie kosztowało 4 tyś. Nikt swojej pracy za darmo nie będzie oddawał tylko po to, żeby uszczęśliwić kilku melomanów, których nie stać na urządzenie za te 4 tysiące PLN. Jeśli ich nie stać, niech skupią się na budżetowych produktach.

Arek_50

• 1130 / 6111
  • Ekspert
15-09-2009, 15:43
Nie wiem o czym piszecie ...firma WBA w audiosalonie sie ..przedstawila ze istnieje od stycznia 2009...a moze by tak Rolandsinger....."odszczekal" tamte swoje wpisy....bo to wszystko wyglada bardzo"profesjonalnie"...:))))

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-09-2009, 15:50
Specjalnie napisalem "kawalek" w cudzylsowiu i specjalnie uzylem tez slowa "kawalek" a nie "kawal" albo "dlugo" czy "pokazny kawal czasu" :)

Arek_50

• 1130 / 6111
  • Ekspert
15-09-2009, 16:03
...ale jak ktos przeczyta oba watki to....wnioski  beda jednoznaczne....komedia:)

Arek_50

• 1130 / 6111
  • Ekspert
15-09-2009, 16:05
...jeszcze raz powtorze Rolandsinger ....nigdy bym Cie nie zatrudnil....never !

x500

• 461 / 6087
  • Zaawansowany użytkownik
15-09-2009, 16:09
Niewazne ile jest na rynku . Wazne ze jest juz odsluchiwany model Experimental ;-)

I pewnie niedlugo bedzie pelny model Sensauris .
I pewnie powstanie kolejny exkluzywny klub .... ;-)

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
15-09-2009, 16:24
Jasne, że nie ważne ile istnieje. Tu chodzi tylko, żeby nie tworzyć mitów... śmieszą mnie np. czasem stronki jakiś młodych "firm", gdzie jest kilka działów, kilka adresów mejlowych i wszędzie "my" albo "nasz zespół", a jak się okazuje za wszystkim stoi jedna osoba, która uprawia taki śmieszny marketing w celu uwiarygodnienia firmy :)

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
15-09-2009, 16:49
Proponuje wiec sie wstrzymac po prostu a czas wszystko sam pokaze :)

Bedzie premiera pelnej wersji, mozliwosc odsluchow, wypozyczania etc, bedzie nowa strona.

Data pojawienia sie wersji finalnej jest okreslona - 11.11.2009

Dawindyk

• 140 / 6097
  • Aktywny użytkownik
15-09-2009, 18:01
>> szwagiero, 2009-09-15 15:35:50
Co do ceny - jeśli wzmak będzie oferował jakość na poziomie wspomnianych wcześniej droższych produktów zza granicy za trochę mniejsze pieniądze to nie jest to cena przesadzona. Nie rozumiem tych, którzy krzyczą, że coś miało kosztować 2 tyś. a będzie kosztowało 4 tyś. Nikt swojej pracy za darmo nie będzie oddawał tylko po to, żeby uszczęśliwić kilku melomanów, których nie stać na urządzenie za te 4 tysiące PLN. Jeśli ich nie stać, niech skupią się na budżetowych produktach.

To nie jest kwestia tego czy ich na to stac czy nie tylko naglej zmiany jaka zaszla w cenie po tym jak do konstruktora dolaczylo kilka osob z zewnatrz. Aktualna cena to juz poziom uznanych konstrukcji typu Cayin albo SH z jeszcze wyzszej polki (Leben i lepsze) wiec IMHO ktos lekko przeszarzowal. I tak jak napisalem nie jest to kwestia tylko jakosci dzwieku (bardzo subiektywnej jak zwykle) ale rowniez czynnikow dodatkowych o ktorych pisalem. Cene zweryfikuje rynek - oby bez udzialu marketingu na tej grupie

Ged

• 1723 / 6110
  • Ekspert
15-09-2009, 18:25
Dawindyk
Sprawa ceny tego wzmaka została wyjaśniona na forum. Nie odebrałem tego jako wynik dołączenia do konstruktora kilku osób z zewnątrz. Jeśli masz jakiegoś Lebena (lub lepszego) za 4 tys to daj znać na PW.
Dajmy może trochę czasu konstruktorom i nie oceniajmy produktu przed jego premierą.