Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

alghar

• 639 / 5820
  • Ekspert
19-08-2009, 15:11
@ Piotr  jak  Soha 2  ?

Arek_50

• 1130 / 6111
  • Ekspert
19-08-2009, 15:14
Tylko ze ze tak patrzac z boku przychodzi refleksja ilu tu juz "mistrzow- wzmacniaczy" przewinelo sie przez watek sluchawkowy....cos nie jest dobrze ..z wami .Czy  to tylko takie krotkie zauroczenia...

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
19-08-2009, 15:17
Nie wiem nie sluchalem ani G100 ani CanAmpa. Z LakePeople sluchalem wzmaka Rafaella ktory ladnie gral z Grado.
Takie sluchawki jak HD800 ktore ze sredniego lub teoretycznie dobrego wzmaka basu maja jak dla mnie za malo, z dziurki Beresa pewnie nawet nie prykna :) Sansauris jest swietny do HD800, PS1000 nie wiem, D5000 bardzo dobrze graja podobno na LP, tak czy siak Denony maja taka nature ze gdybym je mial pewnie raczej szedlbym w tranzystorowy wzmacniacz niz lampowy.

lancaster

• Gość
19-08-2009, 15:37
Arek, każde urządzenie ma swoja specyfikę i odpowiada na określone zapotrzebowanie.
NVA też nie jest odpowiedzią na pytanie o niedrogi wzmacniacz do uniwersalnego systemu.
...przynajmniej nie był nia egzemplarz którego miałem okazję jakiś czas temu posłuchać - przyjemny amp, ale przy np. choćby GC brakowało mu nieco ekspresji.
Z kolei kto inny, lub w np. ostrym systemie może odebrać NVA jako świetnie go uzupełniajacy.
Nie słuchałem wba wiec nie mam bladego pojęcia jaka jest jego natura....mnie np. zauroczyła 2A3 w SET i jakos wyjść mi z głosy nie może :)
To chyba dobrze że ludzie maja różne, czasami całkowicie odmienne gusta, lub po prostu dane urządzenia lepiej/gorzej spisuja sie w danym torze.
Chłopakom wzmacniacz sie podoba do tego stopnia, ze zdecydowali się wejsć w jego sprzedaz. Piszą o tym wprost. Dla mnie to uczciwie postawiona sprawa.

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 15:39
Gdy tylko dotrze do mnie egzemplarz Sensariusa postaram się, przy pomocy ekipy poznańskiej, naświetlić trochę kwestię współpracy tego wzmaka z PS1000. Musi tylko dotrzeć, ponoć to kwestia 2 do 3 tygodni, czyli całkiem niedługo, pierwsze dni września? ;>

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

lancaster

• Gość
19-08-2009, 15:41
Nie dasz wiary chrees, ale Gustaw ma już gotową recenzję >;I

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
19-08-2009, 15:43
Nowy beres to takie urzadzenie jak ktos chce laczyc wszystko w 1 - do kompa przez USB 2 - jako DAC 3 - dobra dziurka (naprawde niezla bo i daje rade z HD580 i 990Pro i K601 - sprawdzalem).

Niemniej jako oddzielne urzadzenia ja bym sie nieco wstrzymal bo za ponad 1000zl mysle ze mozna i lepszy DAC i lepszy wzmacniacz sluchawkowy (choc albo trzeba bedzie nieco dolozyc albo kupic uzywke).

Porownywanie Sensariusa z Heedem i LP tez chyba nie ma sensu bo to 3-4 krotnosc ceny.
Z tego co tylko czytalem Heed jest mocno polecany do K701 zas LP gra niezle z Grado.

Wydaje mi sie ze prawde pisze Fallow - do HD800 i innych Senkow (moze poza HD650 - ktore same w sobie graja lampowo) najlepsza bylaby lampa.

Do D5000 podejrzewam ze tranzystor.
Mam zreszta CAL! ktore poki co graja lepiej w konfiguracji iPod+Holdegron Mobile niz zestaw domowy z Darkvoicem.
Na takich HD580 tendencja sie odwraca i Holdek nie daje rady ich napedzic.

Teoretycznie lampa daje mozliwosci roznych konfiguracji uzycia lamp.
patrzac na to co kto czego uzywa z tranow zostaje Moonlight pod Grado, Holdegron Dual Mono do HD650, Heed pod K701.
Niestety, co jest do wszystkiego to jest do niczego:)

pzdr

ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 15:47
Pasowałaby tu wzmianka o współpracy Sensaurisa z Grado w kontekście SOHA II, to by sobie można było wyobrazić jak Sensauris do Grado pasuje. Lake People G99/2 daje dźwięk z GS1000, który nie męczy, a to już jest dobrze. Nie jest to szczyt osiągnięć, ale o klasę lepiej niż RudiStor NX-33 z jacka. Ciekawe by było porównanie LP z Heedem. Póki co, w recenzji Piotra CanAmp nie dorównał Moonlightowi SL1, a ja po "przerwie technicznej na sprawy rodzinne" będę się brał za wersję na czysto kolejnej generacji wzmacniacza, o bardziej rozdzielonej architekturze pomiędzy kanałami i własnej konstrukcji zasilaczu dyskretnym. Mam takie coś teraz w domu na pająku, kto chce wpaść posłuchać któregoś wieczoru, niech mi da znać, to się umówimy na krótki odsłuch.

Gustaw

• Gość
19-08-2009, 15:48
>> lancaster, 2009-08-19 15:41:26
Nie dasz wiary chrees, ale Gustaw ma już gotową recenzję >;I

Recenzję, standardowo, będzie rozpoczynało słowo "Niestety....." :)

chrees

• 1657 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 15:50
"Niestety, nie byłem godzien i umrę grzeszny..." :))

-------------------------------------------------------------------------------
.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 15:53
Myślę, że "Jak zwykle" też by dobrze oddało stosunek emocjonalny recenzenta do produktu.

Arek_50

• 1130 / 6111
  • Ekspert
19-08-2009, 15:53
Dla mnie to juz nie jest uczciwie postawiona sprawa ale bardziej dla nich samych bo ...emocje przeslaniaja wszystko.Ja nie ...sprzedaje NVA...

Mnie  irytuje ze czesto gesto   po krotkim obcowaniu  wypisuje sie  zachwyty ...a potem  porzuca ...o tak ,tak dobry swietny...ale wiesz ten ma lepsze to i tamto.... a niby co?   G.....no prawda.

lancaster

• Gość
19-08-2009, 15:54
chrees, pisz tak dalej to recenzja będzie bardziej pikantniejsza ;)

x500

• 461 / 6087
  • Zaawansowany użytkownik
19-08-2009, 15:56
Ja natomiast nie sluchalem hd800 ale najprawdopodobniej bede je mial za tydzien wiec wyraze swoja opinie o tych sluchawkach . Nie moge natomiast zgodzic sie z opinia Fallowa na temat soha2 . Mam ten wzmak i pare innych i jest to naprawde wysokiej jakosci amp . Z cala pewnoscia w najmniejszym stopniu nie ogranicza np k601 , k701 , dt880pro czy tanich grado . Soha jest tak nasycona dzwiekiem ze wlasciwie nie ma sensu szukac lepszego ampa do sluchawek w cenie oscylujacej w okolicach 1000pln . Byc moze hd800 sa faktycznie tak zjawiskowo idealnie kosmiczne ze soha je ogranicza , poslucham to odpowiem sam sobie na to pytanie .
Alghar , Ty przeciez tez masz soha , czy sam swoimi uszami nie slyszysz jak gra ? Potrzebujesz podniety od innych ? Zapros pietnascioro znajomych , daj im posluchac i niech wyraza swoja opinie , moze nawetw odniesieniu do ich doswiadczen sluchawkowych .
Moim zdaniem w bezposrednim porownaniu z cayin ha - a1 soha prezentuje ta sama klase dzwieku a w pewnych aspektach jest lepsza .
Obecnie mamy na forum trend powstawania legendy wokol sensaurisa ktorego juz pewnie cale rzesze sluchaly i ktory jest the best of the world , ciekawie sie to juz ksztaltuje heh .
Tak powstaja legendy .
Przeciez kazdy z nas moglby tu napisac ze w domu to ma amp ze zlota i jest naj naj naj , poprzec to kilkoma opiniami z innych kont i juz bractwo audiofilskie sliniloby sie na ten wyimaginowany projekt ...
Panowie , czasem trzeba sie zatrzymac ... powachac roze ...

lancaster

• Gość
19-08-2009, 15:58
Arek, ludzie tak już mają i nie ma sensu tego zmieniać.
A od czasu do czasu te zachwyty zostają na bardzo długo, człowiek "zaprzyjaźnia" się i jest OK.
Pierwszy zachwyt to też fajna sprawa - emocje sporo frajdy daja :)
A ze już n razy były zachwyty a potem nawet zmiana zdania....nie każdy jest stoikiem :)