Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

-Pawel-

• 4739 / 5713
  • Ekspert
19-08-2009, 08:42
Ja osobiście jestem przekonany do wyboru Sensaurisa, do niedawna byłem już zdecydowany kupić Wooaudio 2, który wychodzi w naszym kraju jeszcze drożej. Skoro Sensauris wyparł Woo2 to dla mnie już nie ma wątpliwości, a cena no cóż...też chciałbym żeby była jak najniższa :) Ale jeśli miałbym go dostać w blaszanej budce i gumowych nóżkach to wówczas wolałbym już przepłacić za Wooaudio. Jakość takiej konstrukcji musi być wg mnie na jak najwyższym poziomie, kupuję ten wzmak na lata i chciałbym żeby oprócz brzmienia, które w pełni mnie usatysfakcjonuje mógł się też porządnie zaprezentować. Poza tym oszczędzanie na podzespołach znam już z różnych konstrukcji, szlak mnie trafia jak potencjometr chodzi z trzaskami do tego nierówno rozdzielając głośność na kanałach a to tylko jeden ze szczegółów budżetowych konstrukcji z którymi miało się nie raz do czynienia.

Co do Darkvoice THA337 to sporo o nim myślałem(świetny wygląd i niska cena), ponoć nie jest zły a nawet bardzo dobry. Ale ostatecznie nie mógłbym znieść tej regulacji głośności oddzielnej dla dwóch kanałów. To jest dla mnie nie do przyjęcia :/

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
19-08-2009, 09:08
Dawindyk HPA-03 z tego co go mialem - 1 potrzebowal solidnego wygrzania 2- zalezy od uzytych lamp.
I choc faktycznie nie do konca przypadl mi do gustu to uwazam ze moze znalezc swoich zwolennikow (bezposredni dosc analtyczny -dla mnie troszke z brakami miesa ale mozna to skorygowac DACem).

Wg mnie tez zakup Sensariusa za 4k zl jest dosc ryzykowny ale skoro Fallow odrzucil znana konstrukcje na rzecz takiej troche DIY to tez o czyms swiadczy.

Teraz mam DV 336i i mimo ze bylem sceptykiem co do zrodel - teraz widze np ze DV potrzebuje jasnego zrodla.
Po podlaczeniu Beresforda jako DAC zrobila sie straszna porazka (przy WBA bylo z nim dobrze).
Dopiero co sie zdziwilem podlaczylem starego poczciwego Denona DCD-980 i zagralo, szeroko, planami i tak jak lubie. Oczywiscie nadal bede szukac...ale teraz raczej tylko sluchawek, choc chyba faktycznie DV to amp pod wyzsze Senki czy AKG. No i jak sie prezentuje - jaka konstrukcja DIY za 1000zl tak wyglada?
Ba nawet firmowe typu Heed wygladaja troszke pudelkowato.

Co do WBA vs Majkel - raczej nie sa konkurencja dla siebie, Majkel stawia na porzadne tranzystory , WBA na lampy.
Nie odrzucalbym tez tak calkowicie Holdegrona, ktory zostal zepchniety na boczny tor a jego ampy sa naprawde dobre za kase, ktora za nie bierze.
Wczoraj podlaczylem iGrado do Holdegrona Mobile i szczeka mi opadla jak to potrafi zagrac.
ciekawosc brzmienia

domzz

• 1113 / 6025
  • Ekspert
19-08-2009, 09:10
@Dawindyk - pamiętaj tylko do jakich źródeł był podpięty HPA-03 i w jakim miejscu go słuchałeś. Jak będziesz w Kato, to zapraszam na odsłuch, zapewniam Cię, że trochę zmienisz zdanie ;)

intuos

• 1003 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 09:13
>> Rolandsinger, 2009-08-19 00:17:39
Sama obudowa w Sensaurisie to będzie standard Pathosa czy Accu, więc nie płaci się wyłącznie za dźwięk, tak dla ścisłości.

Roland skrzynka jakosciowo tylko... zblizona do accu to byłby wydatek przy tej ilosci wzmacniaczy na poziomie 2-3 tys zł, wiec nie wiem czy jest sens az tak szalec(elektroniczny wyswietlacz odpowiednio zaprojektowany, modul sterujacy wyswietlaczem oraz potencjometrem, diody o odpowiednim profilu, przyciski odpowiednio robione na zamowienie i wiele wiele innych rzeczy). Wiem cos o tym ze tak powiem i narazie skupilbym sie na zrobieniu wzmaka i sprawdzeniu jak to sie sprawdza w rzeczywistosci. Wg mnie nie jest do osiagniecia poziom wykonczenia accu, od poprostu, brak nam technologii w rozsadnej cenie, jezeli ktos nie projektowal obudowy na wysokim poziomie to nie wie tak naprawde ile jest z tym klopotu, glownie wykonawczego, bo kartka zazwyczaj przyjmuje kazda kreske, wykonawca juz nie, a jezeli juz tak to za odpowiednia kwote.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 09:23
Moonlight z dobrym źródłem też zyskuje. :) Myślę, że nie od rzeczy będzie jakąś możliwą do przetransportowania wersję Sensaurisa przesłać Piotrowi Ryce, to go skonfrontuje z niewątpliwie hi-endowym Twin Headem, przy okazji mając pod ręką kilka odmian lamp E88CC na podmianę. Ja akurat się spodziewam dobrego brzmienia Sensaurisa, bo ilość lamp wskazuje na prostotę schematu, a im mniej niepotrzebnych elementów tym lepiej. W cenie 4000zł wypadałoby, żeby był ładny, więc zapewne będzie. Z drugiej strony gdyby chcieli robić zasilanie lampowe w tym budżecie, to by się nie zmieścili. Porządna lampa prostująca to bodajże 700zł, a jakby jeszcze regulator napięcia był do tego, to jak drugi wzmacniacz, albo bardziej.

lancaster

• Gość
19-08-2009, 09:30
majkel, bez przesady 5U4G TungSola to ok 100-150zl

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 09:34
A 274B Sophia Princess?

lancaster

• Gość
19-08-2009, 09:43
na tej zasadzie to na same klamoty bez obudowy te 4Kzł moze nie styknąć.

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
19-08-2009, 10:26
Jezeli uzywac prostownika lampowego to jak wspomnial Majkel tylko Sophie Princess 274B.

Tylko po co jej uzywac, skoro na tranzystorowych prostownikach gra to moim zdaniem lepiej niz Zana Deux na lampowych. Tez nie widze sensu pakowac lamp wszedzie tam gdzie sie da. Jezeli wychodzi tak dobry efekt "as is" to nie widze potrzeby by dodawac wiecej swiecidelek :)

Dodatkowo w nowej wersji Zany prostowniki juz takze nie sa lampowe :)

Skoro tez wzmacniacz zjadl Woo 2 ktory kosztuje u nas po oplaceniu oplat pod 5K PLN, a Woo prezentuje swietny stosunek mozliwosci do ceny i wyraznie wolalem go niz Yamamoto HA-02 i RudiStora NX33, skoro dla mnie jest lepszy niz Zana Deux / Zana Deux T za 2.200/2.500 USD to ja nie mam zadnych obiekcji do ceny 4K PLN :)

Dla mnie ten wzmacniacz wyniosl granie HD800 i K701 o klase albo dwie wyzej w stosunku do Woo.

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
19-08-2009, 10:31
>> alghar, 2009-08-14 00:17:55
fallow@ Czy Soha 2 ogranicza "przestrzeń " w słuchawkach jak HD 800 ?

Ogranicza w nich cale zycie, dynamike powoduje anemicznosc w kazdym aspekcie, pozostaje przejzystosc etc.

almagra

• 11519 / 5763
  • Ekspert
19-08-2009, 10:49
Dobrze skonstruowany prostownik lampowy daje poprawę brzmienia w każdym aspekcie w przypadku dobrze skonstruowanego wzmacniacza lampowego.Traktujcie to jako aksjomat.Nie mam ochoty dziesiąty raz tego tłumaczyć.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 10:56
@almagra, a mógłbyś dać linka do tych dziewięciu miejsc, w których to tłumaczyłeś? albo przynajmniej jednego?

fallow

• 6457 / 6078
  • Ekspert
19-08-2009, 11:11
>> almagra, 2009-08-19 10:49:39
Dobrze skonstruowany prostownik lampowy daje poprawę brzmienia w każdym aspekcie w przypadku dobrze skonstruowanego wzmacniacza lampowego.Traktujcie to jako aksjomat.Nie mam ochoty dziesiąty raz tego tłumaczyć.

Jestem daleki od tego by traktowac tak (jako aksjomat) Twoja wypowiedz dodatkowo bez zadnego poparcia jakimkolwiek dowodem, ponadto w tak subiektywnej kwestii jak ocena brzmienia.

Wole zawierzyc temu co sam slysze.

Powinienes tez miec wzglad na to, ze to co dla Ciebie jest poprawa - dla kogos innego moze byc pogorszeniem.

Kiedy wyglaszam takie sady/osady - z reguly dodaje "moim zdaniem" :) co tez zrobilem i w wypowiedzi z poprzedniej strony :)

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 11:18
Jeśli chodzi o prostowniki, to akurat świat półprzewodnikowy oferuje większą różnorodność niż lampowy. Mamy diody złączowe - z krótką lub długą anodą, diody Schottky-ego, diody lawinowe, diody soft recovery - to tylko z tych dobrych do zasilacza, bo jest jeszcze sporo innych typów. Sam ostatnio przetestowałem kilka rodzajów diod - "zwykłe", Schottky, controlled avalanche, soft recovery. Mam już jedne swoje ulubione. Zrobiony na nich zasilacz + toroid + tranzystor i parę innych części porównywałem do zasilania z akumulatora. Dźwięk z zasilacza był mocniejszy i bardziej przejrzysty, nic nie tracił względem akumulatora, no chyba że ktoś woli właśnie spokojniej. Poza tym akumulator był małej pojemności, a po drodze z zasilacza była dioda prostownicza i rezystor, więc to też mogło mieć znaczenie.
Dodam jeszcze, że kultowe wzmacniacze Dynaco korzystały często z prostowników półprzewodnikowych - diod lub prostowników selenowych.

Rolandsinger

• 2894 / 6109
  • Ekspert
19-08-2009, 12:35
>>Roland, masz jakieś foty ampa ?<<

Oczekuję wciąż na sample aluminiowych paneli, mahoniowe boczki są już gotowe, przedni szklany panel również ma być lada chwila, jak dotąd trzech dostawców nie spełniło naszych oczekiwań, są więc dwie możliwości:

albo mamy bardzo wyśrubowane wymagania, albo w naszym kochanym kraju tłucze sę masówkę a la Chiny 10 lat temu. Mam nadzieję, że tym razem wszystko pójdzie gładko.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)