Audiohobby.pl

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

lancaster

• Gość
18-08-2009, 15:44
fallow, zapowiada sie urodzaj ampów lampowych na diabełkach :)))
Będę dla donzza robił wzmacniacz na ecc88(raczej po 1 duotriodzie na kanał)+diabełek....zasilator półprzewodnikowy....jak skończę(a jeszcze nie zacząłem :)) to jestem ciekaw Twojej opinii (jeśli donzz pozwoli).

lancaster

• Gość
18-08-2009, 15:46
....acha z tego ampa w trybie OTL nie ma problemu żeby wydobyć  2W. ARG jest tak własnie skonstruowany.

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
18-08-2009, 15:47
No cena jest powalajaca troszke ...ale jak ma byc high-end to high-end.

A ja musze sie pochwalic zakupilem Darkvoice 336i - duzo tanszy ;)
ciekawosc brzmienia

chrees

• 1657 / 6107
  • Ekspert
18-08-2009, 16:05
">> majkel, 2009-08-18 15:22:18
Roland, nie chwaliłeś się, że zatrudniłeś się jako rzecznik prasowy WBA. Rozumiem, że to główny powód, dla którego cena skoczyła z 2kzł na 4? :) Tak na poważnie ostudzili moje zainteresowanie tym wzmacniaczem przy takiej cenie."

Marketing czy reklama, nieważne... mam nadzieję, że wzmacniacz sam się obroni i okaże się wart tych paru nędznych (hehe, żartuję ;>) tysiączków. Z tą myślą spróbuję go połączyć z PSami :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

lancaster

• Gość
18-08-2009, 16:10
4Kzł to moim zdaniem nie jest wysoka cena za takiego ampa.
Porządna obudowa to ok 500zł do tego porządne trafo 200-300zł
lampy parowane pewnie ze 150, dodatki takie jak gniazda itp pewnie kol;ejne 100zł.
Chcąc nie chcąc same częsci wychodzą pewnie 1,2-1,5Kzl
drivery...tutaj to już mozna jak wiecie poszaleć od 20-600 albo i lepiej.
podstawki, kondy, diody, rezystory, okablowanie....ja wiem ze to wszystko "nic" nie kosztuje....ale jeśli tak to poproszę miejsce w którym wyżej wspomniane elementy dostaje sie za friko ;)
Do tego looknijcie na koszty prowadzenia działalności.

Rozumiem też ze WBA nie sprzedaje w sieci sklepów na zachodzie gdzie musiałby dac rabat pewnie 70%, ale te 4Kzł to jak dla mnie akurat.
Kiedy jakiś czas temu przeczytałem ze wzmak jest na sprzedaż za 1500zł to pisałem, żeby brać nie grymasić bo to po kosztach :)

Dla jasności - nie mam nic wspólnego z WBA.

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
18-08-2009, 16:15
No to czemu wcześniej była mowa o 2000 PLN? Ktoś się pomylił? Za tyle bym wziął po zaakceptowaniu brzmienia, bo to okazja na takich lampach, ale 4kzł to już kwota, w której można się konkretnie porozglądać także wśród urządzeń zagranicznych i second hand.

AdamWysokinski

• 358 / 6095
  • Zaawansowany użytkownik
18-08-2009, 16:25
> majkel, 2009-08-18 09:22:49
> Szczerze mówiąc rozumiem reakcję x500, bo sam się powstrzymałem pierwotnie od komentarza, ale znając zasoby i poszukiwania sprzętowe Adama, ktoś, kto pozostaje w Polsce wraz z bardziej przyziemnymi problemami życiowymi, może się poczuć obrażony stwierdzeniem, iż praca w Polsce dla lekarza nie ma sensu.

Ponieważ moim niewłaściwie zinterpretowanym stwierdzeniem (czego jestem sam winien, wyraziłem się zbyt ogólnikowo i niejasno) wywołałem mini-lawinę błędnych wniosków, pragnę się w dwóch zdaniach wytłumaczyć, z góry też przepraszając za kontynuowanie OT. Nie miałem na myśli sytuacji finansowej, tylko problem prowadzonych przeze mnie badań naukowych z zakresu psychiatrii. Sytuacja finansowa uczelni, maksymalne cięcie wydatków na badania, wstrzymanie grantów i ogólna naukowa stagnacja w mojej dziedzinie sprawiają, że nie widzę sensu w dalszym tkwieniu w polskich realiach, czego efektem jest decyzja o wyjeździe. W związku z powyższym proszę administratorów o usuniecie wstępu do mojej recenzji i - jeśli pozostali użytkownicy AH się zgadzają - również dalszych wpisów z nim związanych, w tym również tego wpisu.

Żeby nie było całkowicie OT dodam, że CanAmp nadal gra świetnie :-)

MIKADO

• 82 / 5752
  • Użytkownik
18-08-2009, 16:55
Kopaczmopa jak wrażenia z Darkvoica może krótki opis
MIKADO

Rafaell

• 5033 / 6104
  • Ekspert
18-08-2009, 17:07
>> lancaster, 2009-08-18 16:10:06
>Porządna obudowa to ok 500zł do tego porządne trafo 200-300zł
lampy parowane pewnie ze 150, dodatki takie jak gniazda itp pewnie kol;ejne 100zł.
Chcąc nie chcąc same częsci wychodzą pewnie 1,2-1,5Kzl

Hm trochę mi to przypomina budowę pierwszych samochodów Warszawa żadna część zamiennie nie pasowała, po 2000 godzin budzimy się z reką w nocniku za jedyne 4kzł i jak tu nie znienawidzieć lamp i pokochać tranzystora :)

Leszek

• 256 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
18-08-2009, 17:43
hehe 4 kafle za sensurisa :O)Jestem wręcz zdecydowany zaryzykować i zakupić toto czili Darkvoice`a THA337
http://cgi.ebay.pl/Darkvoice-THA337-dual-Monaural-tube-Headphone-Amplifier_W0QQitemZ110303290673QQcmdZViewItemQQptZDJ_Gear_Lighting?hash=item19ae96a531&_trksid=p3286.c0.m14
--------------------------------------------------
Korzystaj lecz nigdy nie wykorzystuj :O)

domzz

• 1113 / 6025
  • Ekspert
18-08-2009, 17:46
>> lancaster, 2009-08-18 15:44:28
fallow, zapowiada sie urodzaj ampów lampowych na diabełkach :)))
Będę dla donzza robił wzmacniacz na ecc88(raczej po 1 duotriodzie na kanał)+diabełek....zasilator półprzewodnikowy....jak skończę(a jeszcze nie zacząłem :)) to jestem ciekaw Twojej opinii (jeśli donzz pozwoli).<<<<

Pozwoli oczywiście, a nawet zaprosi na odsłuchy, będzie propagował produkt i oczywiście wychwalał konstruktora ;)
(domzz)

Do całej kwoty za części, którą wymienił Lancaster trzeba doliczyć jeszcze czas poświęcony na ich dobranie, znalezienie, złożenie do kupy itd. Zwłaszcza obudowa jest problemem, bo jeśli nie zamawiasz 100szt., to producenci mają cię w d***e.

domzz

• 1113 / 6025
  • Ekspert
18-08-2009, 17:52
Co do Sensaurisa, to cena jest rzeczywiście wysoka, ale biorąc np. cenę WA2, który jest sporo droższy (cło, ship itd...) gra nieco gorzej, tak że stosunek jakości do ceny i tak jest świetny, a wygląd będzie już taki jak na Hi-End przystało.

Z drugiej jednak strony brzmienie Sensaurisa, w sumie nie każdemu może przypaść do gustu, bo nie każdy lubi mieć przystawione do każdej skroni odpalone silniki Mig\'a 29 ;P

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
18-08-2009, 18:16
Odpowiadasz na wpis
>> MIKADO, 2009-08-18 16:55:27
Kopaczmopa jak wrażenia z Darkvoica może krótki opis

za jakis czas jak sie z nim oswoje. Poki co powiem ze nie spodziewalem sie ze to ciezkie takie jest.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
18-08-2009, 18:19
No to pogdybajmy. Trzeba zepsuć humor potencjalnym nabywcom jakoś. ;) W Sensaurisie jest jedna lampa sterująca na kanał i jedna wyjściowa. Wynika z tego, że stopień wzmocnienia jest w układzie WK, a wyjście zapewne WA, więc będziemy słuchać w odwróconej fazie. Zaletą tego rozwiązania jest brak sprzężenia zwrotnego, a przynajmniej brak konieczności jego zastosowania. Chyba się kiedyś uśmiechnę do lancastera po rękodzieło albo schemat, to mi zrobi bez NFB i bez odwracania faz kanałów. :)

lancaster

• Gość
18-08-2009, 20:37
"Hm trochę mi to przypomina budowę pierwszych samochodów Warszawa żadna część zamiennie nie pasowała, po 2000 godzin budzimy się z reką w nocniku za jedyne 4kzł i jak tu nie znienawidzieć lamp i pokochać tranzystora :)"

i dlatego chińskie auta sa najlepsze na świecie bo tam wszystko pasuje :)

.... a jak to bedzie z sensariusem i "pobódką" którą mu wróżysz bladego pojęcia nie mam - życze firmie jak najlepiej.
Pierwsze opinie nieprypadkowych moim zdaniem ludzi są bardzo zachęcajace.
Nie rozumiem dla jakiego powodu urzadzenie grające lepiej wg. sluchajacych je osób mialoby kosztować tyle ile życzy sobie za nie osoba nie zainteresowana jego zakupem ?:)