Witajcie,
Miałem małą przerwę w słuchaniu - budowa kolumn i praca mocno mnie pochłonęły ostatnio. Dlatego z tym większą radością wróciłem do słuchawek parę dni temu. A dziś zrobiłem sobię mini solo jam z nausznikami. Refleksja jest taka że takie przerwy bardzo się przydają przy określaniu tego co tak na prawdę nam w duszy gra. Bo wiadomo kiedy sprzęt kupujemy stan emocji jest inny, kiedy pożyczamy jeszcze inny, a kiedy indziej z kolei pozostałe okoliczności zaciemniają nam obraz/dźwięk.
Zachęcam do dyskusji i dzielenia się Waszymi opiniami. Moje są następujące:
Faworytem bezsprzecznie są DT150 - te słuchawki mają dla mnie to coś co w muzyce cenię - spójność, nasycenie i naturalność. Mogę słuchać ich bardzo długo, rzadko zaliczją wpadki a odpowiednie ułożenie na głowie + welurowe pady eliminują wadę w postaci, czasem, zbyt autorytarnego choć zawsze wyraźnego basu.
Drugie miejsce to T70 - cenię je za rzetelność i czytelność przekazu, są świetne w muzyce akustycznej no i bardzo wygodne. Niestety ustępują tej ferii barw którą oferują DT150. Nie przenoszą w tę fascynującą atmosferę nagrania jak DT-ki. Mimo tego dobrze różnicują materiał. Ale jest w nich coś co nie pozwala tak zupełnie odpłynąć podczas odsłuchów.
Hd650 im dłużej mam tym gorzej je rozumiem. Niby ta barwa jest kremowa i nasycona, niby przestrzenne, ale cenię je najmniej. Są trochę za matowe dla mnie, są nienaturalne przy akustyce. Owszem wygodne, ale te smyki nie brzmią na nich, a wokale podawane są w nieco sztuczny sposób. Miło się słucha popu i gorszych realizacji, takiego easy listening, ale reszta bardziej wymagająca wychodzi jakoś nie tak z tych nauszników.
Oceny są subiektywne,to taki temat, moim kryterium jest radość ze słuchania i poczucie realizmu.
Opisane różnice występują według mnie niezależnie od toru ale dla porządku poniżej jest opis zestawu:
Źródło: Pioneer PD9700
DAC: Lampizator Level 4
Wzmacniacz: Espressivo-E
Kable słuchawkowe: stockowe
Interkonekt analogowy: Totem Sinew / Cardas 300B
Interkonekt cyfrowy: custom srebrzanka by Fikus
Kable zasilające: Furutech 314Ag
Listwa: Tomanek TAP8 z filtrem DC