majkel, no to trzymaj sie realiow, zwlaszcza ze realia sa inne niz Ci sie wydaje :-)
Komentarze odnośnie mojej osoby zwlaszcza w kontekscie powyzszego sobie odpusc prosze.
Przypominam ze dyskusja jest o sluchawkach i kazdy wyraza O NICH a nie o pogladach rozmowcy wlasne zdanie.
Wracajac do offtopu zwiazanego z zasadami pisowni :-) :
http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=37" Istnieje w polskiej ortografii reguła mówiąca o tym, że w RODZIMYCH SKRÓTOWCACH, takich jak Rolimpex, Hortex, Budimex, końcowe "x" przy odmianie zostaje zastąpione we wszystkich przypadkach przez "ks". Zawsze więc musimy pisać: Rolimpeksu, "
Wyraźnie napisane RODZIMYCH SKTOTOWCACH....gdyby ktos przeoczyl.
...przeczytaj sobie, regula dotyczy nazw wlasnych polskich firm bedacych sktotowcami, oraz miast za granica. Omawiany Stax czy Fostex ani jednym ani drugim nie jest, chyba ze ktos jeszcze z czasów Gierka myśli ze Polska jest druga Japonią. W kazdym razie na podstawie powyzszego pisownia "Staksa", czy "Fosteksa" jest po prostu bledem ortograficznym.
...czytamy dalej
"Na wszelki wypadek zerknąłem do "Nowego słownika poprawnej polszczyzny" PWN (wydanego w 1999 r.) pod redakcją prof. Andrzeja Markowskiego i... zaniemówiłem. Otóż pan profesor, który w swoim "Wielkim słowniku ortograficznym języka polskiego" wydawnictwa "Wilga" podaje pisownię Halifax, Halifaksu, Halifaksowi, w "Nowym słowniku poprawnej polszczyzny" nieoczekiwanie każe nam pisać Halifaxu, Halifaxowi!"
Jak masz inny material to poprosze, na razie Twoje info traktuje jako nieprawdziwe.
"no takie są reguły polskiej ortografii bez względu na statystyki ich użycia. Wyrazy kończące się literą "x" w mianowniku piszemy przez "ks" w pozostałych przypadkach."
Dwoma slowami : źrodlo poproszę.