Na 100 % by nie był :)
Ja w audio zataczam ogromne koło. Zacząłem od szerokopasmówki 8 cm w dipolu, potem saby greencone w dipolu, potem horny na APT-100 bodajże, potem dipole na B200 + 15 cali monacor, teraz Horny na Stxsie i Eminence 10", i teraz szukam 6-8 calowego papierowego głośnika do dipola i chyba wybiorę sobie Teslę której tesla już nie robi, ale Monacor wciąż ją branduje i z 30 zł kosztuje 100 za sztukę :(. Miałem kiedyś tesle w dipolu i dźwięk był bardzo zajebisty szczególnie na średnicy. A reszta reszta wydaje się być bez znaczenia.
Audiofile spuszczają się odnośnie basu, średnicy i góry, zapominając o muzyce. Jak dla mnie ostatnio dochodzę do wniosku, że to co decyduje o ostatecznej realności muzyki, to spójność i holografia. Absolutnie nigdy nie miałem tak niesamowitej przestrzeni, co w dipolu z katronu wraz z Visatonem FSR-8m. To nie była przestrzeń. Muzyka była dookoła. Nieskończoność wgłąb, z boku muzyka sięgała kilometry dalej niż głośniki się znajdowały, a przy dobrze zrealizowanym chilloucie, typu "Bliss" czy "Cafe Abstrait" scena znajdowała się również za mną. A wtedy elektronika towarzysząca to był totalny złom czyli wzmacniacz wymontowany z głośniczków komputerowych nawet nie wiem jaki 3W na kanał, a za źródło robił CD Pioneer CDP707 . Bas?? Gdy miałem dipole na B200 z 15" basowcami i po godzinie 22 odpinałem basowce, aby nie drażnić sąsiadów, po 3 minutach basu już nie brakowało z samego B200. Góra?? jest to miło, ale jej braku też nie brakuje przy spójności nawet takiej absurdalnej z charakterystyką jak Himalaje tesli.
Słuchałem pierdylionów systemów i to za grube pierdyliardy, lecz zdecydowanie coraz bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że 1 fullrange w dużym dipolu typu 1,5 x 2 metry + T-amp, to system absolutnie Highendowy. Bo czym, że jest ten Święty-Gral Highendem zwany, jak nie zapomnieniem, że słucha się muzyki rozpływając się w niej, a wszelkie zmiany sprzętu ma się w przysłowiowych 4 literach.
Tak więc prawdopodobnie zatoczę koło i postawię sobie dipol ze sklejki 5mm o wymiarach 2x2 metry, przysunę je sobie tuż do ściany (30-40 cm dystansu) tak aby nie zabrać sobie głośnikami całego pokoju, a tylko 2 metry kwadratowe, następnie kupię tesle, albo nawet na jakąś 10 centymetrową "pierdziawkę" i to będzie mój system ostateczny.
Poniżej fotka dipola z najlepszą przestrzenią jaką kiedykolwiek słyszałem.
.............................
When the Last Tree Is Cut Down, the Last Fish Eaten, and the Last Stream Poisoned, You Will Realize That You Cannot Eat Money