cadam, budujesz takie "cóż" max duze jakie Twoim zdaniem bedziesz tolerowal, frontowa sciankę mocujesz do tylnej za pomocą śrub i lecisz z koksem. dwie dechy mdf + 6 śrub (po 3 na strone w pionie, kontrowane nakretkami od "środka" czyli pomiedzy dechami) 100-200zł + poł dnia pracy i wszystko wiesz. Dodatkowo moznaby sprobowac/stestować powypychac przestrzen miedzy dechami wlkoniną, welną, angel hair o ktorych kiedys wspominales a ktorych koniec koncow nie testowalem.
Mnie to srednio kreci robilem kiedys proby z dipolem ograniczonym od tylu i jak dla mnie slabiej od "free", fakt nie siedzialem nad tym tygodniami glosnik bez scianki za soba podobal mi sie bardziej na starcie, znajomy kupil ostatnio glosniki Kitara z AMT i 10 cali Eminencem grajacym do gory, poprzedni wlasciciel wlozyl z tylu AMT filc ograniczajacy jego promieniowanie do tylu, po zabawach z ustawieniem najlepsze ustawienie bez filcu.
Niestety w przypadku dipoli rysuje sie dla mnie obraz kolumny duzej i 1,5 drożnej a jesli potrzeba dolozyc tweeter to znaczy ze wybraliśmy zly fullrange ;-)
Kolejny pomysl do sprawdzenia na tapecie to 30cm w blh + dipol na fullu wlasnie.