Audiohobby.pl

Słuchawki, DAC/Ampy na biurko i do laptopa

dankam

• 112 / 5696
  • Aktywny użytkownik
18-11-2013, 20:19
Rozumiem że fajnie jest mierzyć wysoko i robić coś na maksa.
Ale patrząc po tym zdjęciu to można zrobić bardzo dobre produkty bez utyskania na miejsce w obudowie.
Przecież to obudowa się robi do zawartości a nie zawartość do obudowy. Uważam że stwierdzenie że produkty typu combo mają takie a nie inne poszczególne część bo producenci chcieli/mogli je takie zrobić a nie dla tego że mieli tyle miejsca w obudowie.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
18-11-2013, 20:45
1. Zgadzam się.
2. Ładna kolekcja.
3. Co to za sprzęt, na samym dole w środkowym rzędzie?

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
18-11-2013, 20:49
Toż to Audiolab M-Dac...ostatnio testował go Piotr Ryka

tymek

• 187 / 6108
  • Aktywny użytkownik
18-11-2013, 20:55
A ten pod Projectem? Z pokrętłem prawie prostokątnym.

redan

• 155 / 4938
  • Aktywny użytkownik
18-11-2013, 20:58
eximus

Dankam kupujesz prawie wszystko co zrecenzuje Pacuła i Ryka ?

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
18-11-2013, 21:09
>> majkel, 2013-11-18 15:36:28
Jak chcesz mieć wzmaka na maksa, DACa na maksa, konwerter USB na maksa wypasionego - musi wyjść większy gabaryt niż znane (mi) urządzenia wielofunkcyjne.

I zapewne jeszcze cena na maksa bedzie ;\'))

My tu Majkel rozmawiamy o przystepnych cenowo urzedzeniach, ktore znakomicie zagraja normalnemu melomanowi, a nie o ekstremalnym hi-endzie za pierdylion zlotych. Taki Mytek sie swietnie wpisuje w niedrogie, a bardzo dobrze brzmiace zrodlo i wzmak sluchawkowy, czego dowodem liczne pozytywne opinie tutejszych uzytkownikow.

>> majkel, 2013-11-18 15:36:28
Czemu np. Accuphase DC-901 jest taki wielki?

bo go wyceniono na 30 patoli, i bylo za co napchac do srodka ?

Co do reszty to sie zgadzam, bo faktycznie, na Sabre wielu mniej doswiadczonych konstruktorow polamie sobie zeby jak nic, choc potencjal ta kosc ma duzy stad gosci w wielu udanych konstrukcjach.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
18-11-2013, 22:04
A pro po głównego nurtu niniejszego wątku. Mój brat używa od 2 lat MOTU ULTRALITE MKIII HYBRID
Dobry ten sprzęt, a upchanych rzeczy do środka ma masę, włącznie z zasilaniem Phantomowym i 20 wejściami/wyjściami przeróżnej maści - wzmacniacz słuchawkowy i dac działa bez zarzutu.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
18-11-2013, 22:28
@Majkel:

Chcialem w zasadzie napisac to co juz napisal Pastwa.
Tu nie jest watek o ekstremalnym hi-endzie, urzadzeniach totalnie bezkompromisowych tylko o dobrych/bardzo dobrych urzadzeniach i to dodatkowo w przystepnej cenie. "Na biurko do laptopa" jak w nazwie watku sugeruje, ze ktos nie bedzie robil z tego audiofilskiego oltarza, tylko bedzie przede wszystkim nastawiony na uzytecznosc.

Jak widze, te puste miejsca w niektorych urzadzeniach i zapewnienia o mega audiofilskosci to sie jedynie zastanawiam po co te puste miejsca sa? Zeby oddalic jakis element od drugiego o kilka cm? Jak juz place grube tysiace albo dziesiatki czy setki to chcialbym przynajmniej zeby dzielila je ciezka plyta jak ochrona reaktora z Fukushimy, chociaz Fukushima to moze nie jest najlepszy przyklad ;)

Przynajmniej jakies zamkniecia ala wojskowe obudowy op-ampow albo tak jak zamknieto modul z NE5532 a PS AUdio GCHA czy jak kiedys zamykona w audiofilskich klockach w latach 80. To juz bym przynajmniej wiedzial, ze chociaz za cos place.

Za powietrze troche glupio placic :)

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
18-11-2013, 22:49
Fallow, to jest wszystko OK co piszesz. Z tymi odstępami - no na przykład transformator lepiej, żeby nie stał za blisko elektroniki.

Wracając do kwestii dobre/bardzo dobre - ja w zasadzie uzasadniłem dlaczego komuś się coś może nie podobać, co sam napisał - nie spodobało się, a nie że dobre/bardzo dobre. Jak się nie podoba, to już jest po stronie złe, a nie co najmniej dobre. Równie dobrze można komuś napisać - nie jesteś klientelą na takie zabawki, bo za dużo wymagasz. Człowiek się uczy. Chyba właśnie w tym wątku pisałem, że można mieć wzmaka z DACem USB, który umili siedzenie przy kompie. W Matriksie sam DAC jest mały, tylko że na tej płytce nie ma odbiornika S/PDIF, a jest tylko kontroler USB. Nikt się też nie silił na DACa prądowego, a wziął PCM1793, co upraszcza stopień wyjściowy. I tu ktoś pomyślał, bo wzmak na układzie BCL wymaga trochę prądu, więc zasilanie jest mocne i prosty DAC się z niego wykarmi. Nie poszła kasa w wyświetlacz i gałkę do ustawiania parametrów zegarów czy upsamplingu, które w zabawce na biurko są bardziej dla bajeru niż pożytku, itp. Jak ktoś umie, to sobie sam takie urządzenie pogrzebie... bo jest proste, i wtedy jest rzeczywiście bardzo dobrze za małą kasę.

dankam

• 112 / 5696
  • Aktywny użytkownik
18-11-2013, 23:51
To nie moje zdjęcie.
To zdjęcie Piotra Ryki z jego bloga.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
19-11-2013, 08:07
Ja rozumiem Majkel, ze niektóre elementy wzajemnie się zakłócają i stąd puste miejsce. Ale tak jak napisałem. Kiedy pracę kilka kafli lub dziesiątki czy setki to oczekuje czegos wiecej niz oddalenie. Zamkniecie komponentow ekranami jak GCHA o ktorym pisalem czy na modle hiendu lat 80tych. Kupa metalu. Skoro jak sam piszesz ma byc bezkompromisowo to ekranizacja tez taka powinna byc. Albo jest bezkompromisowo albo nie w koncu :)

redan

• 155 / 4938
  • Aktywny użytkownik
19-11-2013, 18:21
Na pewno lepsza zabawa jest jak jest więcej klocków w torze. Ja np. mam w swoim tak: komputer > konwerter usb/spdif > DAC > wzmacniacz i jestem zaskoczony jaki wpływ ma zmiana kabla cyfrowego między v-linkiem a DACem. Zmiana z Profigold OxyPure na jakiś kabelek antenowy 50 om za 2zł/mb, wtyczki to przejściówki z wtyku F na RCA - to więcej jakby zdjąć koc z dźwięku, to jak zmiana opampa.

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
20-11-2013, 10:21
>> redan, 2013-11-19 18:21:44
Na pewno lepsza zabawa jest jak jest więcej klocków w torze. (...)

Im mniej elementów w torze tym lepszy dźwięk. Jeśli coś można zrobić przy użyciu 4 części to nie należy tego robić używając 100. Czasem wiedza jak zrobić coś kilkoma częściami, plus wyśmiewane audiofilskie powietrze w obudowie, daje znacznie więcej dobrego dźwięku niż 1000 części w napakowanym po "dach" urządzeniu. To samo tyczy się toru.

redan

• 155 / 4938
  • Aktywny użytkownik
20-11-2013, 11:40
>> asmagus, 2013-11-20 10:21:42

@asmagus wiesz to z praktyki czy się naczytałeś?

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
20-11-2013, 12:11
Logika i lektura. Bez praktyki też wiem by nie wkładać ręki do ognia, a parasolki nie rozkładać w tyłku ;)
Nie każdą głupotę trzeba sprawdzać by wiedzieć, że nie należy "tak robić".