Audiohobby.pl

Testy i porównania

korzena

• 343 / 4989
  • Zaawansowany użytkownik
10-11-2013, 10:29
>HD800 wieją szarością a co z ciemnym graniem LCD3.
>Moim zdaniem za szarość HD800 odpowiada ich słoność do uprzestrzenniania dźwięku i szybkość.

Podobno mogą brzmieć szaro, jeśli nie da się im odpowiedniego toru. Z dobrze dopasowanym systemem ponoć zapewniają jedną z najwyższych przejrzystości w całym świecie słuchawkowym.

Nie rozumiem dlaczego ich szybkość i przestrzenność miałaby tworzyć wrażenie szarego dźwięku?

Mogos

• 382 / 6003
10-11-2013, 10:49
Brodacz jest dokładnie tak jak piszesz. Tylko w kontekście tego co napisałem o torze moje HD800 mogą grać zupełnie inaczej niż Twoje. Już samo to, że mam tor zbalansowany i zmieniony kabel powoduje, że grają inaczej (nie dla każdego musi to oznaczać lepiej, dla mnie lepiej). Sprawdzone na posiadanym przeze mnie Grahamie Slee Solo i fabrycznym kablu. Jeszcze większe różnice następują przy podmianie DACa (w tym przypadku dysponuję Mytkiem). Interkonekty i inne sieciówki (w przypadku sieciówek to piszę o nich bardziej z oczytania niż autopsji) też mają całkiem sporo do powiedzenia. I tu nie chodzi mi o to, że test, który przeprowadziłeś jest w jakimś stopniu niemiarodajny. Wręcz przeciwnie tak należy zrobić podmieniając tylko słuchawki. Bardziej mi chodziło o to, że znając charakter nauszników, który właśnie opisałeś, można resztą toru zniwelować ich niedociągnięcia i wykorzystać mocne strony. W jak dalekim stopniu to się udaje to mogły by pokazać tylko bezpośrednie porównania ale właśnie całych torów. (Chwila zastanowienia, przywołane wspomnienia ile to trzeba zachodu, czasu i ile jest możliwych kombinacji). Ale chyba masz rację łatwiej jest spróbować rożnych nauszników poszukując najlepszego brzmienia dopasowanego do naszych gustów. No tak ale najpierw trzeba ten tor też trochę dopieścić :)
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 10:51
Korzena one są bardzo przejrzyste,nikt im tego nie zarzuca tylko maja mniej nasycona barwe od K1000 i dużo mniej od LCD3.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 11:00
Masz racje Mogos.
W moim przypadku zakończyłem już roszady z torem.Jest dla mnie optymalny i wielozadaniowy :-).
Co do najlepszych nausznikow to też już ich nie szukam bo jakiś czas temu znalazle teraz sie bawię bo lubie tą zabawe a wrażeniami dziele sie z Wami , tak wiesz hobbistycznie :-).

Mogos

• 382 / 6003
10-11-2013, 11:04
Korzenna. Moim zdaniem słuchawki grające z  dłuższym S i R  w charakterystyce ADSR grają właśnie w większym wypełnieniem i lepszym kolorytem.  Odtwarzany dźwięk jest ciągłym strumieniem wielu częstotliwości o różnej charakterystyce amplitudy. Mając w przetworniku jedną membranę, która musi w tym samym czasie przekazać dźwięk perkusji i nie wiem niech będzie kontrabasu musi coś "zniekształcić". To taka moja teoria.

Mogos

• 382 / 6003
10-11-2013, 11:13
Ja też już nie chcę szukać "lepszych" nauszników ale musiałbym przestać czytać to forum co by mnie pozbawiło niewątpliwej przyjemności wymiany podglądów na temat sedna naszego hobby czyli muzyki w domu odtworzonej z jak najlepszą wiernością w stosunku do grania na żywo. Jak się pojawiają nowe wieści (ot chociażby takie AKG 812) to się trochę wkurzam bo odzywa się choroba audifilionervosa a rozsądek mówi, że w życiu są jeszcze inne ważne sprawy np. rachunek za prąd i jakieś praca co by na niego mieć kasę. A w tym hobby można się zatracić zwłaszcza jak się kocha muzykę.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
10-11-2013, 11:31
Dzisiaj zrobiłem małe porównanie z LCD2 i HD800, wyszło mi że jednak praktycznie w każdym aspekcie HD800 wypadają ciekawiej. Podłączałem pod HDVD800 który gra analogowo i nasyconym dźwiękiem zbliżając HD800 w stronę właśnie nasycenia LCD2. W końcu sam twórca HD800 maczał palce przy tworzeniu HDVD , widział co podkreślić a co zatuszować w ogólnym przekazie HD800, o żadnej szarości nie ma co mówić, zależy tylko od jakości nagrania...
LCD2 mają mnie powietrza w przekazie i góra wyraźnie gra jakby zza zasłony, po jakimś czasie człowiek się do tego przyzwyczaja i już nie przeszkadza ale przesiadka na HD800 to jakby okno otworzyć na świat. Bas w LCD2 jest taki przyjemny , misiowaty i jak określił Majkel lekko gumowaty, ten z HD800 bardziej dynamiczny,szybki i sprężysty. Bliżej mu do tego z D7100.
Gdyby tak lekko wyostrzyć przekaz HD800 to byłbym w pełni zadowolony, możliwe że kabel symetryczny do HDVD800 właśnie poprawi przekaz na na górze i nada więcej swobody w przekazie.

korzena

• 343 / 4989
10-11-2013, 11:46
>> Mogos, 2013-11-10 11:04:26
Korzenna. Moim zdaniem słuchawki grające z dłuższym S i R w charakterystyce ADSR grają właśnie w większym wypełnieniem i lepszym kolorytem...

Nie powiem, że końca rozumiem, ale wydaje się to być ciekawa teoria:)

Road To Nowhere

• 1034 / 6108
  • Ekspert
10-11-2013, 11:51
A jak w tym kontekście będą wyglądały nowe AKG i ile będą kosztować ?

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 11:57
Soundman dzieki ,że  napisałeś swoje odczucia.Twoj wzmacniacz musi być bardzo ciekawy no i w końcu jest dedykowany do HD800 wiec pewnie takie połączenie jest najbardziej optymalne i ta możność podłaczenia tylu słuchawek na raz to jest naprawde super.

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
10-11-2013, 12:08
Ale już z niskoomowymi słuchawkami sobie ten HDVD raczej nie radzi. Wczoraj jak Maccoo przywiózł D7100 i pod niego podłączyłem to słabiutko to wypadło, bas wpadał w dudnienie, Asus zagrał z D7100 o wiele lepiej, aż znowu zachciałem posiadać te Denonki...he,he.

Mogos

• 382 / 6003
10-11-2013, 12:12
Korzenna. Nie jestem specjalistą  w tym względzie ale trochę się tym interesuję.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
10-11-2013, 12:13
>> Mogos, 2013-11-10 11:13:21

Mogos, mozesz byc pewny, ze nowe AKG sie nawet nie zbliza do HD800, ktore masz, zwlaszcza w aspektach sonicznych ktore w nich cenisz, a o przescignieciu juz nie wspominam. Nawet jakby jakis recenzent pial nad nimi mozesz smialo to zignorowac i wrocic sobie do recenzji wlasnych HD800 gdzie piali jeszcze bardziej swego czasu. Zadna firma sluchawkowa nie zrobila w ostatnich 20latach jakiejkolwiek prawdziwej rewolucji technologicznej, to sa wciaz z grubsza te same rozwiazania jedynie mielone na rozne sposoby, bardziej aby nowe produkty wygladaly ladnie, a ich cena poszybowala w gore odpowiednio.

Mogos

• 382 / 6003
10-11-2013, 12:14
Soundmann. Z tym kablem tak właśnie będzie tylko albo miedź srebrzona albo srebro. Ja mam APS v.3.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
10-11-2013, 12:15
>> Road To Nowhere, 2013-11-10 11:51:57
A jak w tym kontekście będą wyglądały nowe AKG i ile będą kosztować ?

W jakims kontekscie ? Co do ceny, to beda krzyczec za nie okolo 1000funtow czyli jakies 5 tysiakow PLN, bo inaczejnikt by na nie nie zwrocil uwagi.