Audiohobby.pl

Testy i porównania

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
10-11-2013, 14:43
To fakt, dzisiaj uprzejmości Tomka zorganizowaliśmy krótki meet porównawczy kilku słuchawek. Ja akurat w domu nie mam za dużo - większość jest zagranicą, a swoje T1 mam ze zmienionym wtykiem na miniXLR, dlatego wziąłem tylko:
 - DT770 Premium Editiion 32 Ohm
 - B&W P7

Tomek ze swojej strony udostępnił:
 - Sennki HD800 (nr ser pow 21xxx)
 - Audeze LCD-2 ver 2
 - Beyery T1

oraz 2 wzmaki:
 - Sennheiser HDVD
 - Asus XOnar Essence One

No cóż, nie ukrywam, że strasznie mnie korciło posłuchanie Audeze, ale też byłem bardzo ciekaw sennek z nowej produkcji.

Audeze: piękne, aksamitne, kulturalne, relaksacyjne granie - NIESAMOWICIE MUZYKALNE, najbardziej podobało mi się ich zestawienie z Asusem, ze wzmakiem Sennheisera było zbyt cukierkowo. Słuchanie muzyki przypominało odsłuch na niedużej scenie kameralnej lub w studio. Mi nie brakowało góry. Nie są to słuchawki do wszystkiego - NIESTETY. Słuchanie nagrań Lionela Richie czy Sade to był powrót w czasie. Kapitalna sprawa!

Senki HD800 : muszę przyznać, przestrzeń zabiła, ale razem z sybilacją, straszna analityka, ostra góra, miałem wrażenie, że szumiały. Ten model grał z większą sceną i przestrzenią od T1 - to dla mnie wielkie zaskoczenie. T1 Tomka grają inaczej niż moje, a żeby było śmieszniej numer seryjny moich to 8xxx, a Tomka 11xxx ! Z drugiej strony mam je podłączone do zupełnie innego wzmaka - moje grają szeroko i głęboko. U Tomka miałem wrażenie, że wszystko się skurczyło.

Co do wzmaków - gdyby udało się stworzyć kombi ze wzmaka Sennheisera i Asusa, to byłby niezły sprzęt.
Tomek użył fajnego stwierdzenia, że Sennheiser gra jak wzmak lampowy, i rzeczywiście, coś w tym jest.

Podsumowując: Audeze to bardzo specyficzne i ciekawie grające słuchawki, słychać w nich potencjał i chyba potrzebują dobrych (jasnych) wzmaka i źródła, żeby pokazać wszystko na co je stać.

Ja mógłbym mieć takie słuchawki w swojej kolekcji ;-) Zwłaszcza do soulu i wokali :-)))

Jeszcze raz - wielkie podziękowania dla Tomasza!

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
10-11-2013, 14:46
Tytułem uzupełnienia:

Audeze: podobała mi się również scena, było dosyć szeroko, natomiat odczuwałem niedosyt jeśli chodzi o głębię.

Dixi!

barthuss1

• 198 / 5019
  • Aktywny użytkownik
10-11-2013, 15:06
Wczoraj też słuchałem na AS Audeze i uważam że są bardzo ciekawe. Ale tutaj musi być dużo uwagi przy torze do nich aby nie zamulał, był przejrzysty.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 15:21
Strasznie ciekawe to co napisałes Jarek.
Dochodzę po tym do wniosku ,że tak jak Mogos slusznie zwrócił uwage i z czym sie zgadzam ,że z HD800 bardzo dużo zależy od toru tak po wpisie Jarka można rzec ,że tyle samo zależy od wlasnych upodobań i oczekiwań i tyczy sie to nie tylko HD800 jak i każdych sluchawek.
Tam gdzie jednemu brak ostrości drugi odczówa jej aż nadto.Jeden uważa ,że wysokie sa za "zasłoną" a drugi ,że są w sam raz.To wszytsko na tym sammy sprzęcie!
Nie ma opcji żeby sie nudzić :-).
Dzięki za relacje z porównania.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 15:29
Jarku a jak Ci sie podobało wykonanie i prezencja Audeze ?

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
10-11-2013, 15:33
He,he...właśnie, a mnie brakuje lekkiego wyostrzenia HD800 na górze, ale tak minimalnie. Powiem nawet że HD800 grają teraz jak należy, z dobrym nagraniem jest wspaniały, gładki przekaz. Te słuchawki po prostu pokazują wady słabiej nagranych utworów, płyt...to nie LCD2 gdzie wszystko jest gładkie i piękne. Wolę taką prawdę w muzyce, bardziej do mnie przemawia...

Baele

• 753 / 5326
  • Ekspert
10-11-2013, 15:34
Przemku,

bardzo mi się podoba wykonanie tych Audeze. Wcale nie są ciężkie (Tomek miał założone welury). Ktoś tam może opowiadać, że to garażowa heblarka, ale słuchawki fajnie wyglądają. Dla mnie nie wyglądają na tani shit.

Jedyna rzecz, która mi się w nich nie podoba, to że głośno je słychać na zewnątrz w trakcie odsłuchu :-(

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
10-11-2013, 15:38
Przemek posłuchaj tych B&W P7, do komórki czy mp3 jak znalazł. Myślę że bardziej by Ci podeszły niż D7100. Może jak firma B&W zarobi na tych słuchawkach to się rozkręcą i zrobią wreszcie słuchawki nauszne z prawdziwego zdarzenia, ale takie do domowego słuchania, pełną gębą. Stać ich na coś takiego...Słuchawki w stylu Nautilusów...mhmm to by było coś.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 15:52
>> Baele, 2013-11-10 15:34:46
Przemku,

bardzo mi się podoba wykonanie tych Audeze. Wcale nie są ciężkie (Tomek miał założone welury). Ktoś tam może opowiadać, że to garażowa heblarka, ale słuchawki fajnie wyglądają. Dla mnie nie wyglądają na tani shit.

Jedyna rzecz, która mi się w nich nie podoba, to że głośno je słychać na zewnątrz w trakcie odsłuchu :-(

Zapytałem o to gdyż wcześniej miałeś PS1000 :) i pomyśleć ,że to sąsiednie firmy a i ceny tych słuchawek podobne ( PS1000 do LCD3 oraz GS1000 do LCD2) a jeszcze jak byś miał okazje je odpakować jako nowe i pobawić sie mega kuferkiem a nie pudelkiem po pizzy i gąbkami do mycia naczyń.
Moim zdaniem Audeze prezentuja sie i sa wykonane na mega poziomie.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 15:54
">> Soundman, 2013-11-10 15:38:46
Przemek posłuchaj tych B&W P7, do komórki czy mp3 jak znalazł. Myślę że bardziej by Ci podeszły niż D7100. Może jak firma B&W zarobi na tych słuchawkach to się rozkręcą i zrobią wreszcie słuchawki nauszne z prawdziwego zdarzenia, ale takie do domowego słuchania, pełną gębą. Stać ich na coś takiego...Słuchawki w stylu Nautilusów...mhmm to by było coś."

Po doświadczeniach z P5 troche się boje słuchawek tej firmy.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 18:26
Tak dla oderwania nas na chwile od HD800 krótki, mały  lecz treściwy test docisków do Philips CD-Pro2.
Jakość marna ale co najważniżejsze widać.

Road To Nowhere

• 1034 / 6108
  • Ekspert
10-11-2013, 18:32
A czy do mojej Nirvany taki by się nadał ? :-)

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 18:35
Jeśli masz taki napęd i osło a się zamknie to tak.
Mogę go zmierzyć sówmiarką.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 18:44
Wysokość to ok 26mm.Z krążkiem dostajemy część ktorą należy wymienić aby Spider perfekcyjnie korespondowal z napędem.
Nie ma wtedy najmnieszych luzów na boki jedyny luz jaki jest wyczuwalny to ten w napędzie.Inne krażki w porównaniu do Spidera lataja jak na karuzeli we wszystkie strony.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
10-11-2013, 18:48
Przepraszam wysokość to 11mm.Sówmiarke miałem nie wyzerowaną.