Audiohobby.pl

Nowy flagowiec AKG K812

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
31-01-2014, 23:14
>> Samuel, 2014-01-31 20:53:38
recenzja persony non grata

Ja tam Piotra bardzo mile wspominam i zawsze chetnie zobacze piszacego w mojej obecnosci, w tym i tu na forum. Co do samej recenzji, probowalem czytac, ale chyba juz z tego wyroslem bo nie dalem rady dokonczyc mimo przeskakiwania calymi akapitami...

lancaster

• Gość
31-01-2014, 23:37
"...nie dalem rady dokonczyc mimo przeskakiwania calymi akapitami..."

U mnie niestety to samo, pomijalem zywoty świetych, przepisy z ksiazki kucharskiej itp. a i tak niewiele wiecej tresci sie uzbieralo niz fallow ujal 2 zdaniami. Jest sztuka rozwlec to na 10 stronicowy opis.
Albo kiedys to bylo krotsze i tresciwsze albo teraz jest dluzsze i mniej tresciwe...trzeciej opcji nie ma ;-)

A co do wspominania Piotra, mial lepsze momenty, mial chore odpaly.  
Mysle ze formula w jakiej sie teraz realizuje jest naprawde bardzo ladnie trafiona pod jego styl rozmow.

pastwa

• 3828 / 6105
  • Ekspert
31-01-2014, 23:47
Teraz te recenzje sa bardziej komercyjne, ktos pozycza sluchawki i wymaga tasiemca, ale to sie nieco zamienia w wyrobnictwo, gdzies prysl dawny zapal i swiezosc, pewna spontanicznosci forumowa i czar wiary w swoje wrazenia, wszystko brzmi tak samo, nie ma potu, napiecia i emocji, tylko komputerowy amalgamat na 10 klikniec.

lancaster

• Gość
01-02-2014, 07:28
pastwa, mozliwe...ale co z tego wychodzi ?
Mi osobiscie tyle, ze sluchawki wyjete z pudelka brzmia po prostu cienko o czym autor pisze, zdaje sie ze szaro i bezbasie czy jakos tak to bylo.
Sam pisze ze mial je na uszach tylko piszac niniejsza recke a i to pewnie ledwie chwile bo wiekszosc recenzji to historia firmy agk, nieprodukowanego modeku k-1000 (wreszcie moge sie pochwalic ze sluchalem i przynajmniej z Sun Audio na 300B fajny dxwiek moim zdaniem), porownania z innymi sluchawkami i opisy ich brzmienia z roznymi wzmacniaczami - wtedy jak rozumiem nie mial na uszach 812-ek..
O samych 812-kach tyle ile trzeba zeby napisac o nich kilka oktaglych zdan, przemycic miedzy wierszami, ze trzeba bylo dac je synowi zeby sobie poloil na nich metalowym repertuarem = pewnie te wspomniane kilkaset godzin sie katowal, bo gdzie indziej niby mialy "dojsc" itd.
A na koniec oczywiscie jak fallow antycypowal - HiEnd :-))
"Troche" smutny ten HiEnd.
Zapalu w recce nie ma bo nie bylo sie przy czym zapalic, aczkolwiek byly widzialem proby dorzucenia szalu bitewnego nostalgia za k-1000 :-) ....wyszlo : lobudubu, lubudubu ....a na deser wzruszajacy komentarz jednego z chyba stalych czytelnikow "sa poza moim zasiegiem, ale czekalem na ta recenzje". Mysle ze kwintesencja sensu dzialalnosci serwisów o tematyce ... erotycznej :-))

Pewnie jest tak jak piszesz i reklamodawca wymaga tasiemca, tylko warto moze pogadac z reklamodawcami bo jak to pojdzie w ta strone za czas jakis jedynymi czytelnikami recek w ogole nie mam na mysli tylko tego konkretnego bloga czy tam serwisu jak kto woli beda sami reklamodawcy.

brodacz

• 1780 / 4040
  • Ekspert
01-02-2014, 08:38
Wstepy Piotra Ryki od dawna  przeskakuje i sadze ,że chyba mało jest osób  które to czytaja od dechy do dechy.W recenzji z Audioshow był to raczej kacik podróżnika niż opis audio.Co ludzi czytajacych stronke audio obchodzi przebieg drogi jaka pokonał recenzent ,opis stanu dróg i ilosc przydrożnych bilbordów :-)

Zgadzam się również ,że o samych tytułowych słuchawkach biorac pod uwagę iłość recenzji jest tam bardzo mało a czytajac to wybierałem tylko akapity  zatytułowane K812 bo reszta mnie nie interesowała.W sumie to przeczytałem łacznie z jedna strone :-)

Dobrze też Lancaster zwróciłeś uwagę że ilość spedzonego czasu ze słuchawkami recenzent ograniczył do minimum , ja wolałbym sam je słuchać i poznawać niż je wygrzewać lub dawać komuś innemu a potem pytać się jak to grało.

Ale cóż oceniać kogoś innego zawsze jest łatwo wiec cieszmy się z tego co mamy...

Miłego weekendu :-)

Max

• 2204 / 5602
  • Ekspert
01-02-2014, 09:15
Niefajnie się Was czyta.

Piotr, gratulacje, udał Ci się portal pod każdym względem. Sporo nowości, regularne aktualizacje, atrakcyjna formuła, ponadprzeciętna estetyka strony.

Nie powiem, żebym przeczytał ostatnią reckę od dechy do dechy, ale ja do tych zblazowanych i sceptycznych należę.
Cała reszta rasowej braci audiofilskiej powinna być kontenta.

Skoro już nawet rasowe audiofilstwo bierze się za krytykę nieobecnego PR, nie mogłem pod prąd nie popłynąć.
:-))

lancaster

• Gość
01-02-2014, 10:18
Max, absolutnie nie postrzegam audiofilizmu jak jakiejs patologii, rasowa audiofilska brac jest normalna i po przeczytaniu rzeczonego tekstu zastanawia sie czy to jeszcze czesc opinii czy juz kampanii marketingowej produktu :-)
Reszta myśli : "o rany, jak wielka tabletka Ibupromu !". Jak w kawale o 3 studentach co to chcieli swoje tesciowe utluc.  
Pamietaj, ze sa tez audiosceptycy, ktorzy maja wlozony do reki potezny oręż dzieki Piotrowi :-) ... jak sie rozpedzaja to uogólniają i nie rozrozniaja.

Moze masz racje ze nie powinno sie komentowac czyichs opinii, tyle ze Piotrowi z tego co widzialem zdarza sie oprócz beblactwa* na temat sprzetu uprawiac rowniez beblactwo na temat cudzych opinii.
Kilka z nich przejrzalem po linkowaniu w tym dotyczaca 812-ek.

* cyt. z Piotra, a rzucilo sie w oczy i zapamietalem bo ktos kogo znalem dawno temu  go uzywal i poza tymi 2 osobami nikt wiecej :-)

lancaster

• Gość
01-02-2014, 11:02
Max, tak dla całkowitej jasnosci. Szkoda mi przy tym caym systemie jaki sie "wypracowal" recenzentow.
Nascie lat temu recenzje sprzetu byly w miare normalne... fajnie sie czytalo magazyn hifi, prastare HiFi i Muzyki, Audio....naprawde nie czulo sie w tych tekstach presji.
Mam na mysli presje  w stylu : jak napisze A to ktos pomysli B (bo tak to zostało "wypracowane" w opisach), wiec trzeba napisac A od razu z zastrzezeniami że to A jest jak B i C i w ogole nie chodzi o A, niemniej nie wacham sie uzyc  A :-) itp. itd. Ma wyjsc doskonałe w kazdym razie, bo.....wszystko takie jest. NA swoj czesto bardzo odmienny sposob rzecz jasna ;-)

A niby dlaczego kogos miałaby interesowac inna opinia, skoro skala poszybowala w kosmos a okreslenia na pograniczu psychuszki sa w coponiektorych watkami jesli nie wiodacymi to czestymi ?
Zakladam ze jest to swiadome slowotworstwo autorow rzecz jasna, ale widocznie w czesc targetu to trafia.
Reklamy proszkow do prania tez wydaja sie infantylne, ale takie po badaniach rynku widocznie maja byc.
Moze i ja sie powinienem na dobre pogodzic z tym, bo jakis taki nieprzystosowany jestem ;-)

Nie milej by było czytac opinie na luzie jak lata temu ? Moze wowczas tez nie do konca takie na luzie byly ale w porownaniu do obecnych to prawie jakbym mial ja je pisac :-)
To jest nie do odkrecenia, antystandard sie przyjal i tak juz zostanie. Wyscig w tej chwili ma miejsce na arenie coraz bardziej wyszukanych metafor, opisow, przenosni....ogolnie opowiesci dziwnej tresci.
I zeby bylo jeszcze jasniej zdarzalo mi sie rozmawiac na te tematy osobiscie z ludxmi opinie piszacymi, wiem ze spoko ludzie, dobrze slysza....taka praca.

lancaster

• Gość
01-02-2014, 11:04
waha, waha, waha - 100x na tablicy prosze.

aulait

• 1420 / 5765
  • Ekspert
01-02-2014, 11:18
Tak... stary magazyn Hi Fi to było to. Lubiłem po parę razy czytać jeden test, nigdy się nie zawiodłem na rzetelności recenzentów. Czasami jeszcze zaglądam do tych testów, jak coś z przed lat ciekawego pojawi się na portalach aukcyjnych... fajne to były gazetki. Pamiętam jak zaglądałem do kiosku czy już "wyszedł" nowy numer, frajda i nawet pewne namaszczenie podczas przeglądania świeżego numeru.

barthuss1

• 198 / 5019
  • Aktywny użytkownik
01-02-2014, 22:18
Mam jeszcz wiele numerów " Magazynu Hi-Fi", także "Audio-Video-Sat" , kiedyś był fajny poziom, mniej nachalnej komercji...

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
01-02-2014, 22:35
Dobrych kilka lat temu jak sie zaplacilo wieksza sume za sluchawki to przynajmniej byla jakas iluzja sensownosci kosztow. R&D, know-how, baza wiedzy firmy wypracowywana przez lata. Dzisiaj nowe firmy sluchawkowe wyrastaja jak grzyby po deszczu, starzy wyjadacze rynku dawno zorientowali sie, ze z przecietnego audiofila mozna wyciagnac 2,3 czy 5 razy wiecej a nowi szybko zauwazyli, ze wystarczy walnac odpowiedna cene by produkt ladnie sam sie pozycjonowal na rynku.

Wszystkie te nowe manufaktury pokazuja, ze R&D wlasnych driverow, lata doswiadczen - wszystko to psu na bude, bo sa w stanie zrobic dobrze grajace sluchawki bez 30 lat doswiadczen i laboratoriow Sennheisera.

A Dziadek Grado pokazal, ze tworzenie modelu matematycznego i symulacje na etapie projektowania tez wcale nie sa konieczne, bo wystarczy umiec dobrze kupic i podkleic driver by uzyskac dobry efekt :)))

Skoro wyszlo, ze zadnej wiedzy tajemnjej by zrobic porzadne sluchawki miec nie trzeba, to i recenzje w tym calym product-placement-audio-businessie staja sie coraz bardziej nijakie, bo o czym tu pisac skoro coraz bardziej wychodzi na to ze wiekszosc w tym hobby to sprawa gustu.

Postep brazny audio nie jest po prostu na reke. Po co tracic lukratywny business. Jedyny postep technologiczny jaki sie tu dokonuje jest osadzony w kontekscie miniaturyzacji.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
01-02-2014, 22:39
PS. Skoro wykorzystujemy juz na szeroka skale algorytmu genetyczne (chociazby symulacje dla biologii, elektronika, , czy ta slawna antena dla NASA ST5) dziwie sie ze jeszcze zadna firma nie wpadla na to, by wygenerowac za pomoca algorytmu ewolucyjnego ksztaltu komory i wylansowac odpowiednia ideologie "Created by Nature", "Crafter by evolution" czy cokolwiek :)

(*) Gdyby co, zaklepalem pierwszy.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
01-02-2014, 22:42
Bede Was kroil za to po 10 kafli za sztuke.

Jezeli kogos nie bedzie stac na wersje Reference, to oczywisie Premium za rok tez zostanie wypuszczona za jedyne 59% ceny Reference.

Oczywiscie odpowiednia strona na miare 21 wieku i badania naukowe, video z generowanie kolejnych populacji dla ksztaltu komory on-line.

fallow

• 6457 / 6075
  • Ekspert
01-02-2014, 22:52
Caly czas zachodze dlaczego jeszcze nie....

Dla mniej informatycznych:
http://brainz.org/15-real-world-applications-genetic-algorithms/
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_algorithm

W zasadzie to czemu by tego po prostu nie zrobic?

Jestem otwarty na wspolprace. Ja zajme sie przygotowaniem odpowiedniego modelu i programowaniem, pozostaje do ogarniecia kwestia produkcji. Super-nowoczesna strone tez moge wziasc na siebie.