Modyfikacje głośników, m.in przez dokładanie magnesu, wymianę zawieszenia robił Troels Gravesen w kilku projektach, w przypadku Seasa CA21REX opublikował wyniki.
http://www.troelsgravesen.dk/HES.htm mniej więcej w połowie strony (zamieszczam tabele z jego strony)
Ja robiłem eksperymenty z szerokopasmowymi Philipsami, i nie udzielę jednoznacznej odpowiedzi że są tego plusy w każdym przypadku.
Ponieważ mam dwa podobne głośniki Philipsa AD7062/M8 oraz AD7061/M4 próby robiłem na obu. Oba głośniki są wykonane na tym samym koszu, maja podobny, a może nawet taki sam materiał membran, różnią je szczegóły, o których poniżej. Oba maja magnesy śr 7.5cm i takie same dokładałem.
AD7062/M8
ma bardzo miękkie zawieszenie, FS w ok 50Hz, SPL na poziomie 89dB pasmo do ok 15kHz, duży whizzer.
Dołożenie magnesu w przeciw-fazie skutkuje wyrównaniem środka pasma, THD pozostają praktycznie w niezmienionym poziomie. SPL rośnie w zakresie 1dB do 3dB
Głośnik/muzyka brzmi wyraźnie lepiej, plastyczniej, równiej. Bardziej mi się podoba, jest większy "drive"
poniżej pomiar (amotorski) pokazujący ogólne pasmo od 500Hz i zniekształcenia THD
czerwony bez modyfikacji / niebieski + magnes
AD7061/M4
ma trochę bardziej sztywne zawieszenie w postaci fałdy/harmonijki (czy jak to inaczej się nazywa), FS w ok 65Hz, SPL ok 92dB pasmo do 18kHz, sporo mniejszy whizzer (taki bardziej standardowy) ale lekko wywinięty na końcach.
Dołożenie magnesu w przeciwfazie powoduje kilka mocniejszych zafalowań na charce w stosunku do oryginału. Zniekształcenia THD rosną mocno, muzyki nie daje się słuchać z przyjemnością, robi się taki "kipisz" w dźwiękach.
Co ciekawe, w tym głośniku dołożenie magnesu kręci fazę o 360 st w ok 1.6-2.0 kHz
i tak samo pomiar
zielony bez modyfikacji / niebieski + magnes