Audiohobby.pl

Szerokopasmowiec

lancaster

• Gość
14-02-2014, 11:29
Michal, no jasne ze wyszla korekcja amplitudy i fazy. A co mialo wyjsc ?

Pisalem o tym od kiedy zrobilem ten eksperyment, wkleilm zrzuty z realnych pomiarów na ktorych doskonale to widac.

Natomiast symulacja jaka zrobilej jest o kant tylka dla precyzyjnego ustalenia wartosci elementów pod korekcje okreslonego pasma rzeczywistego glosnika. Zabawka.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-02-2014, 11:30
To zależy, co się chce uzyskać. Jak to ma być full range, to trzeba pomierzyć bez filtra w docelowej budzie i zobaczyć czy jest co podbijać lub obniżać. Na surowych wykresach przetwornika nie widzę powodów do dopinania czegokolwiek, jeśli za cel się przyjmie granie możliwie wyrównaną charakterystyką. Jak ktoś chce ją sfalować, to tu można bardzo różne cyrki odstawiać za pomocą R, L i C. :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-02-2014, 11:32
Lancaster, ja zawsze jak coś projektuję, to zaczynam od teorii, a potem to (długo) koryguję empirią. Podałem jak zacząć. Są też wzory, ale rysowanie na ich podstawie wykresów jest cokolwiek żmudne. Reszta jak w poście wyżej.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 11:36
"Na surowych wykresach przetwornika nie widzę powodów do dopinania czegokolwiek, jeśli za cel się przyjmie granie możliwie wyrównaną charakterystyką."

wex to rozwin na przykladzie fullrange, bo albo kompletnie nie wiesz o czym piszesz albo coś Ci sie pomylilo.

Dla ulatwienia dodam ze nie masz kompletu "surowych wykresow przetwornika".

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
14-02-2014, 11:43
>> Cypis, 2014-02-14 11:21:02

>> magus, 2014-02-14 09:52:24
>> Teoria jest tylko teorią - stoi za nią omylny człowiek

>Teorie z założenia są weryfikowalne i są weryfikowane

Eeeeee tam, propaganda :)

Einstein stwierdził 100 lat temu, że przy prędkościach bliskich prędkości światła długość się skraca a czas rozciąga, a jednocześnie korzystał z wzorów, z których wynika, że wielkości te są nie odwrotnie, a wprost proporcjonalne (x = c * t oraz x\' = c * t\') i do dziś nawet najsłynniejszym fizykom to nie przeszkadza. Wszystko jest na wierzchu, nie trzeba nawet robić żadnych eksperymentów ani wykorzystywać skomplikowanego rachunku tensorowego, żeby stwierdzić czarno na białym, że jest babol. I co? I nic - jakoś nikt nie weryfikuje ...

Podręcznik to jedno, a własny rozum (uszy) to drugie ... :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 11:51
Troche mnie nudzi to kopanie sie z koniem.
15 stopni z i bez filtru ponizej.
Nadal uwazasz ze korekta nie ma sensu dla wyrownania charakterystyki ?

Michal z całym szacunkiem, masz niemal zerowa  wiedze na temat glosnikow, cos tam na symulatroku probujesz ale bez kontekstu specjalnie, a tu ludzie serio maja dobry temat. Nie zawracaj glowy glupotami prosze.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 11:51
Po prawej z korekcja

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-02-2014, 11:56
Lancaster, a co ja więcej potrzebuje oprócz amplitudy pokazanej w w necie? Postaraj się zrozumieć co ja napisałem, albo służę tłumaczeniem:
Jeżeli otrzymana kolumna głośnikowa z przetwornika jak w linku będzie miała charakterystykę amplitudową jak w linku, to ja bym jej nie korygował filtrem pasywnym. Jeśli natomiast charakterystyka amplitudowa będzie sfalowana w sposób, który uznam za wymagający korekcji pasywnej, to drogą obliczeń i symulacji zaprojektuję filtr, który wepnę do kolumny i znów ją zmierzę. Jeśli będzie inaczej niż sugerowała fizyka, to skoryguję wartości filtra na podstawie nowych wyników, znów pomierzę, itd. Zazwyczaj taka metoda się sprawdza w projektowaniu bardzo wielu różnych rzeczy, nie tylko zestawów głośników szerokopasmowych. Po kilku krokach dochodzisz do optimum. Wiadomo, że symulacja nie daje od razu tip top tego o co chodzi, bo nie uwzględnia wszystkich danych i czynników, ale też bez sensu jest, gdy każdy projekt zaczyna się od wynalezienia koła i odkrycia ognia.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 11:58
Glupoty Michal wypisujesz na podstawie danych szczatkowych, swojego nierozumienia mocy wypromieniowywanej przez glosnik oraz szkolnych symulatorow.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-02-2014, 12:02
Lancaster, ja nie wiem co i w którym miejscu się poprawiło. Widzę dwie sfalowane charakterystyki. Zamienił stryjek siekierkę na kijek, tylko raz jest drożej o elementy pasywne. Możliwe, że niedowidzę niuansów, ale na pewno nie widzę skali ani jednostki na osi Y.

Poza tym przypomnę, że ja przyszedłem tylko napisać jak działa filtr, który almagra ostatnio promuje, że to nie są czary tylko mierzalne i wyliczalne rzeczy. Skoro już sam to potwierdziłeś, to nie rozumiem po co ta ironia i agresja? Nie zamierzałem się w ogóle wypowiadać o projektowaniu głośników.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 12:09
Podzialka Y 5dB

Michal, Twoj komentarz mowi w zasadzie wszystko to o czym wczesniej pisalem na Temat wartosci merytorycznej Twoich wpisow w tym watku. Jak dziala filtr almagry doskonale wiadomo i nie bylo zaskoczenia odnosnie sposobu, natomiast spore odnosnie efektu dxwiekowego.
Almagra po moich komentarzach odnosnie zapadlosci srodka przy jego wartosciach nie mial zadnych uwag. Mamy inne glosniki, inne potrzeby ich korekcji, kazdy da sie ta metoda doprowadzic do porzadku.

Nie zamierzam tego ciagnac, nie trolluj prosze, to naprawde wartosciowy temat a to ze Ty czegos nie rozumiesz albo nie widzisz....cóż uszanuj ze widac to na pierwszy rzut oka, a jak masz problem to przylóz sobie linijke i sprawdx na ktorym rysunku ch-ka jest bardziej liniowa.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
14-02-2014, 12:14
OK, w takim razie proponuję jeszcze zrobić eksperyment następujący - znając efekt użytego filtra na amplitudę i fazę sygnału, dokonać takiej samej korekcji equalizerem, np. w foobarze i podpiąć głośnik bez filtra, a następnie zebrać i opisać wrażenia. Porównawczo z filtrem, a bez equalizera. Do tego znowu trzeba wziąć poprawkę, iż szczególnie kondensatory to elementy nieliniowe, wprowadzają THD i mają swoje rezonanse. Cewka może być na rdzeniu otwartym lub powietrzna. To wszystko w temacie przesuwnika fazy, na który się wypowiadałem.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 12:19
moze pozwole sobie przeanalizowac za Ciebie.

Z korekcja pod katem mamy +/- 2,5dB w pasmie 200Hz - 15KHz z lokalnym wybiciem 1KHz.
Bez korekcji mamy +/- 2,5dB w pasmie 200Hz - 10KHz z lokalnym podbiciem 1KHz

W zakresie korekcji a wiec z ok 1KHz wzwyz

Z korekcja mamy +/- 2,5dB 1-17KHz
Bez korekcji +/- 2,5dB 1-10KHz

Ogolnie pasmo z korekcja jest rowniejsze, nie ma "wygiecia w łuk" charakterystyki.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
14-02-2014, 12:22
Równe dobrze można dać L||C (||R) w szeregu z głośnik i podnieść impedancję dla tego samego pasma i w efekcie ograniczyć przepływ prądu i napięcie na przetworniku w tym paśmie lub dać ew. L+C (+R) równolegle do przetwornika i zmniejszyć impedancję na skrajach pasma, zwiększając prąd ze źródła,  przez bocznik, ale zmniejszając ten na przetworniku.

Pierwszy będzie wymagało większego napięcia źródła, drugie większego prądu źródła. Drugie rozwiązanie bardzo często stosowałem do tłumienia górek w CAL, mogę zarzucić zdjęcia, modele, pomiary przed i po.

Jeżeli zabrzmi tak samo, to faza nie ma tu znaczenia.

lancaster

• Gość
14-02-2014, 12:24
Michal, robiles kiedys equalizacje foobarem ?
Tam masz subiektywne krojenie impulsu i detalu, w przypadku rozwiazania almagry wrecz przeciwnie.

Nie teoretyzujmy, tym bardziej ze ta teoria jakby "obok".
Ja sie miotam i robie realne doswiadczenia dyskutujac po raz kolejny na tym forum z czyimis wyobrazeniami.
Nie da sie. Masz racje, tzn. zgadzam sie 100% ze masz takie wyobrazenia ... i na tym skonczmy ta dyskusje.