>> Cypis, 2014-02-14 11:21:02
>> magus, 2014-02-14 09:52:24
>> Teoria jest tylko teorią - stoi za nią omylny człowiek
>Teorie z założenia są weryfikowalne i są weryfikowane
Eeeeee tam, propaganda :)
Einstein stwierdził 100 lat temu, że przy prędkościach bliskich prędkości światła długość się skraca a czas rozciąga, a jednocześnie korzystał z wzorów, z których wynika, że wielkości te są nie odwrotnie, a wprost proporcjonalne (x = c * t oraz x\' = c * t\') i do dziś nawet najsłynniejszym fizykom to nie przeszkadza. Wszystko jest na wierzchu, nie trzeba nawet robić żadnych eksperymentów ani wykorzystywać skomplikowanego rachunku tensorowego, żeby stwierdzić czarno na białym, że jest babol. I co? I nic - jakoś nikt nie weryfikuje ...
Podręcznik to jedno, a własny rozum (uszy) to drugie ... :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik
"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie