Audiohobby.pl

Nie wstydźmy się polskiej konstrukcji, nawet w Japoni /Phone, V Ampl

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
28-03-2013, 13:07
Odwrotne myślenie podczas obliczeń zdarza się dosyć często i są to takie pokaleczone głowy. Podam dokładnie dzielnik napięcia dla wzm.różnicowego i jest 2.13k/2.37k a nie 2.11k/2.4k.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
28-03-2013, 13:28
Przepraszam,ponowię pytanie.Cin,czy ty używasz w ogóle słuchu do oceny wzmacniaczy audio,czy polegasz na woltomierzu?

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
28-03-2013, 13:43
Nienawidzę tego wszystkiego śmiecia co Podajecie ludziom i też produkuje to wszystko takie produkują audio biznesy. Powiedziałbym Wam teraz naaaa, bo nikt podaje prawidłowe schematy -to Wasze śmiecie za dokładnie jest słychać tym wzmacniaczem i jak głupie dobrze nie zasilacie dobrych układów.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
28-03-2013, 14:30
Jacy My?Co My podajemy ludziom,czego Ty tak nienawidzisz?Jestem pewno jednym jedynym,który w ogóle analizuje te schematy...

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
28-03-2013, 14:32
Ja almagra nie opublikowałem tu,ani nigdzie indziej ŻADNEGO z układów przeze mnie stworzonych.I nie zamierzam.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
28-03-2013, 14:34
Natomiast bardzo często wytykam wciąż powtarzane słabości układowe konstrukcji publikowanych na forum.Po prostu sprawdziłem empirycznie,że można lepiej.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
28-03-2013, 15:13
E co tam taka wiadomość tylko dla samego siebie. Podałem dla zabawy trochę inne wersje. Tak na prawdę to nawet nie trzeba liczyć na tak wysoko i taki wzmacniacz starcza, ale jest to duży piec i trochę energochłonny i nie każdemu to pasuje, ale bardzo łatwy aby osiągnąć jakość.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
28-03-2013, 15:39
Nie jeden wracał mi uwagę aby na forum podawać rzeczy w miarę proste i aby do nich można było dobrać części. Właśnie to jest coś takiego i na głośniki ALPHARD 2 sztuki  152-8 i na słuchawki o rezystancji nie tyle Ro=16R co np. 6sztuk słuchawek na raz Ro=100R, czyli takim czymś można słuchać to co leci, za jakieś grosze, na 6ciu kompletach słuchawek, tylko ktoś by powiedział że wtedy potrzeba stosować serwetki dezynfekcyjne z denaturatem, do przecierania słuchawek.
Nie mam już siły z tymi schematami, bo i tym razem na schemacie coś trzeba poprawić i dla zasilania 2x 22V potrzeba dać jeden dolny dławik zasilania.

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
28-03-2013, 16:48
Przede wszystkim te układy,które prezentujesz wcale nie są proste.Nie można z Tobą nawiązać żadnej dyskusji.Czy Twoje teorie są nieweryfikowalne?Naprawdę uważasz,że to jest najwyższy poziom w audio?

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
29-03-2013, 06:08
Każdy czysty audio tranzystor ma podobne parametry i podobne każdego innego producenta, nawet też i z innej planety. Po to są pomiary tranzystorów aby je szukać i selekcjonować, a nie robić w ciemno.
Owszem podstawowo klA dla BC211 lub BC313 jest: 2x24V/1.5k, ale zrobione odstępstwa od tego to i tak jest dobra dla ludzi jakość.
Każdy układ stopnia napięciowego jest prostotą w stosunku do najprostszego wzmacniacza układu przeciwsobnego mocy.
Dla ludzi jest to najwyższy poziom audio ze względu na takie stopnie wzmocnienia, które spełniają zasady czystej i klasycznej techniki wzmocnienia. Dźwięki i ich barwa zależą od ich obciążenia stopni wzmocnienia i od proporcji prądu spoczynkowego i prądu sygnału użytecznego, i od tego czy mniejsze amplitudy dźwięku nie są tłumione np. 80% lub więcej w stosunku do głównej amplitudy i daje to mylną jakość: głuchą i pozbawioną harmonicznych jakie są w sygnale sterującym(brak jest tutaj pomiarów liniowości wzmocnienia prądów kolektora metodą pilota, który symuluje małe amplitudy a przesuwanie punktu pracy główną amplitudę sygnału, co prawda w pomiarze w sposób statyczny.
Lepiej dla ludzi bawić się i mieć lepszą jakość jak patrzeć na firmowe układy które aby tylko dobrze działały są dokładnie składane i selekcjonowane tranzystory, ale nawet takich układów już nie robią i są one całkiem trudniejsze od tych co ja podaję, pop prostu łatwizna w osiągnięciu jakości. Trzeba wiedzieć czy wzmacniacz wszystko widzi i śmiecie w sterującym sygnale i czy jak lustro odbija jakość sygnału, bo ma wyższą jakość.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
29-03-2013, 06:17
Jakość zależy też od innych rzeczy: stosowanie rezystorów o mniejszej wartości jak 150k, rezystory o większej wartości powinny być impulsowo równoważone kondensatorkiem i szczególnie w sprzężeniu zwrotnym i wtedy wylatuje niska i głucha barwa dźwięku i pojawia się dźwięk jak na otwartej przestrzeni i o takim charakterze.
Takie rzeczy nie uwzględnia się w prostych rzeczach, bo to niema sensu, bo i tak niema jakości, mimo że piszą Hi Fi.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
29-03-2013, 09:45
Są takie czasy że rzeczywiście drugim nic trzeba pokazywać, tym bardziej że są to nieskomplikowane rzeczy, a tylko dokładne.
Ja robiłem informacje dla młodych dla szkół i nawet w całości informacja się udała. Biorąc jakiś aktywny udział na forach miałem dodatkowy motyw coś dobrze pokazać i dlatego moja informacja w ogóle jest obszerniejsza.
Co tu ludziom  pisać i pokazywać skoro nawet sami sobie nie pomierzą tranzystorów.
Od młodych lat uczniowie co się nauczą to trochę może to coś zmienić.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
29-03-2013, 22:23
almagra nie wiem czy to warto pokazać różne kombinacje pasowania kl.A do sterowania stopnia końcowego.
Jeśli jest sens to są pokazane różne sposoby. Ostatni przypadek ma na celu moje własne pasowanie i niczemu to przeszkadza. Chciałem aby najmniejsze prądy i największe kl.A były szeroko pasmowe i aby też tak było dobrałem minimalne i maksymalne napięcia kl.A i podobnie napięciem 2x 22V zrobiłem to dla tranzystorów mocy -takie sł to tylko moje spełnione zachcianki. Może gdzieś tam popełniłem jakiś błąd -tyle liczenia i trochę myślenia to jednak może jest dobrze.

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
30-03-2013, 07:15
Kto mierzył polskie i czeskie tranzystory to wie że ich jakość jest dobra, z tym że czeskie są tylko większej mocy i nie mają większej dynamiki Ic=1.5Ap, mam na myśli tr. KD502 i BUYP52, BDY23.. .

cin157

• 2243 / 5309
  • Ekspert
30-03-2013, 10:21
Teraz jest wszystko jasne ostatni wzmacniacz słuchawkowy jest największej mocy i w tej kategorii lepszy od każdych innych, ale jest to piec wydzielającego się ciepła, drugi wzmacniacz na BD354 jest również najlepszy i jego moc cieplna nie jest duża, trzeci wzmacniacz słuchawkowy na tr. MOSFET jest także piecem cieplnym i dobry dla tych co lubią VMOSFET, ale nie oznacza jest wyraźnie lepszy od pozostałych. Przedstawione mną konstrukcje dla ludzi są jak profesjonalne i nic lepszego mieć nie będą, no to do roboty -przecież to takie proste i zawsze pewny jest sukces, bo to nie są wzmacniacze mocy z układem przeciwsobnym.
Tylu młodych ludzi chce mieć tak dobre wzmacniacze że nawet można słyszeć zniekształcenia źródła sygnału i kto ma dobre ucho to wyczuwa że wzmacniacz jest lepszy jak same źródło sygnału i wzmacniacz swoimi parametrami bez problemu widzi wzmacniany sygnał jaki jest oryginalnie.