"Baele,
Z tego co wyczytałem na forum to jesteś użytkownikiem iPod Classic, X7, BD DT770 Premium 32 Ohm, posiadałeś AKG K550. Napisz proszę jak te playery radzą sobie z wymienionymi słuchawkami oraz jak opiszesz ich brzmienie z uwagi na balans tonalny, porządek na scenie, jej szerokość, temperaturę brzmienia, funkcjonalność. "
Najlepsze zestawienie dla mnie to:
- Cowon X7 z BD DT770 32 Ohm - ładna scena z głębią choć nie tak szeroko jak w AKG K550, lekko ocieplony dźwięk
Natomiast iPod Classic najlepiej gra z AKG K550 - bardzo szeroka scena, brak głębi, nieco chłodne brzmienie.
PAMIĘTAJ JEDNAK, ŻE:
dużo zależy od tego jakiej muzy słuchasz. Dla mnie te zestawienia są najlepsze dla muzyki poważnej i soulu.
Jeśli natomiast słuchasz ciężkiego rocka czy też jesteś miłośnikiem dużej ilości basu to trzeba szukać czego innego - prawdopodobnie X7 zestawić z Audio-Technica ATH-M50.
Co do funkcjonalnosci iPodów Classic, to miałem i mam wersje zamorskie bez blokady głośności, ale i tak grają gorzej od Cowona - bez dwóch zdań.
Poza tym w iPodzie podoba mi się jego funkcjonalność (wyszukiwanie i katalogowanie), w Cowonie też to jest ale trochę inaczej pomyślane - kwestia przyzwyczajenia.
Cowon daje Tobie również mnóstwo zmiany ustawień EQ co w iPodzie jest do kitu :-(
Z tych dwóch bezapelacyjnie wybrałbym Cowona.
iPoda mam, ale tylko jako źródło dla wyjazdowego "stacjonarnego" zestawu słuchawkowego )))
Uważam też, że iPod Classic jest za drogi, a przynajmniej w PRL-u. Ja swój ostatni nowy egzemplarz kupiłem poza granicami Kraju Nad Wisłą za ok 800 zł i wydaje mi się to za drogo - sądzę, że poziom 400-500 zł byłby dla niego właściwy :-)
Jedna może jeszcze ważna informacja - Cowona można fajnie brzmieniowo zestawić z wtyczkami, ja mam 3 różne pary i można uzyskać ciekawe efekty:
- Brainwavz B2 - absolutna rewelacja pod względem otwartości i przejrzystości dźwięku choć dla niektórych wysokie mogą być za ostre )))
- Beyerdynamic DTX 101ie - coś pomiędzy B2 i CX400
- Sennheiser CX 400 - najbardziej relaksujący dźwięk