Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

• Gość
29-07-2013, 13:20
Ło kurka wodna Panowie wydarzenie 1000 - lecia! D7100 doszły do mnie przed godziną! Słucham i słucham i nie mogę się otrząsnąć. Bas po prostu wgniótł mnie w podłogę i nie mogę się do tej pory oderwać o niej. To jest po prostu coś niesamowitego. Myślałem że HE500 to są przyzwoite słuchawki jednak D7100 wpadły mi do chaty razem z drzwiami, wywlokły HE500 i zabiły je z zimną krwią. Flaki walają się wszędzie ;) W porównaniu do Denonów to wielkie, ciężkie zamulone brzmieniowo nauszniki totalnie pozbawione basu. Jedyne w czym Denony ustępują na pierwszy rzut oka to scena, reszta jest po prostu fenomenalna.

Odczuwam teraz że krew szybciej buzuje w moich żyłach dlatego może nie myślę do końca logicznie i wszystkiego nie słyszę jak trzeba - muszę obsłuchać kilka razy wszystko co znam i lubię :) Jedno wiem na pewno - najszybsze i najdynamiczniejsze słuchawki jakie w życiu miałem na uszach, bas jest tak szybki że ciężko nadążyć za nim po przesiadce z hifimanów, perkusja wybrzmiewa tak mocno, przestrzenni i czysto że ciężko w to uwierzyć. Te słuchawki po prostu podają wszystko na tacy, nie trzeba niczego się w tym dźwięku dosłuchiwać, wszystko jest poukładane i nieprzesadzone. Nie wiem czy można by znaleźć coś co jest słabe w tych słuchawkach. Zostałem zabrany w kosmos i prędko z niego nie wrócę :)

Jak dla mnie one są jedyne w swoim rodzaju, w ogóle z głowy wyparowła mi myśl o zakupie pary kolumn z solidnym basem. Nie słyszałem żadnych elektrostatów ale one ponoć basu nie mają, a jeśli takie np LCD2 mają jeden z najlepszych basów słuchawkowych w historii to śmiem twierdzić że ten Denon ma wszystkie inne nauszniki pod sobą - oczywiście czysto teoretycznie, skoro nie słyszałem powiedzmy SR009 czy PS1000, opieram się tylko na tym co mówili inni. Wygląda na to że ja znalazłem w końcu to coś, tylko nigdy nie spodziewałem się że będzie to w słuchawkach które kiedy pierwszy raz ujrzałem na zdjęciach bardziej mnie rozśmieszyły a nawet trochu odrzuciły. Po prostu niewiarygodne, nie wiedziałem że można umieścić tyle basu w takich śmiesznych lekkich muszelkach.

Porównywałem ostatnio HE500 z LCD2 ale obie pary są tylko czymś pośrednik dal Denonów. Jeśli Denon to 10, w takim razie LCD2 to ledwie 7 a HE500 to 5 z małym minusem. Nic nie stanie tym Denonom na drodze kiedy załączam muzykę elektroniczną.  Brodacz miał rację - one są jak ja: może mało kultury ale jakie pierdolnięcie :)

"Masz tu w prezencie wersję na dobrym sprzęcie, poczuj to pierdolnięcie!" - Pokahontaz :-)))

• Gość
29-07-2013, 13:25
Tomek nie możesz sprzedać tych słuchawek, będziesz tego żałował do końca życia. Ja sobie sam z Anglii zamówię, a te wrócą do Ciebie, ale... później :)

D7100 to najłatwiejsze do napędzenia słuchawki jakie mi przyszło mieć na głowie, potencjometr w Black Pearl nie przekracza godziny 9, później staje się tak głośno że słuchanie staje się niemożliwe. Masakra :)

• Gość
29-07-2013, 13:39
Moja miłość, zakochałem się od pierwszego wsłuchania, to musi być przeznaczenie.

-Pawel-

• 4739 / 5711
  • Ekspert
29-07-2013, 15:01
E tam, przejdą upały i znów zaczniesz myśleć logicznie ;))

PS Prawdziwym killerem PS1000 są dwa kółka, ale takie z oponami, a nie gąbkami do masażu(szorowania?) pleców :) A na takie upały to nic tylko dać w gaz i nie trzeba wzmacniacza, manetka na godz 9 czy 11... whatever :D

dankam

• 112 / 5697
  • Aktywny użytkownik
29-07-2013, 15:37
Do mnie dotarły 3h temu.
Przesiadam się z dt880 z mocnym OTL, da 7100 na razie napędzanym bezpośrednio Audioquest Dragonfly.
I faktycznie basu jest zdecydowanie więcej chociaż temu w dt880 poza ilością to kontroli nic nie brakowało.
Ale to pewnie olejowych kondensatorów mundorfa na wyjściu wzmacniacza.  Większość OTL ma elektrolity które takiej kontroli nie zapewnią.

Jednak porównując świeże 7100 napędzane aq a 880 napędzane tym OTL to za połowę ceny mamy przekaz raczej inny niż gorszy i nie wiem czy drugi raz bym się zdecydował kupić 7100.
Co prawda beyery grają praktycznie w optymalnym  zestawieniu a denony w raczej przypadkowym i są niewygrzane i to raczej początek drogi bo podobno się fajnie skalują ze sprzętem.

I tu pytanie z czym grają wasze 7100?

• Gość
29-07-2013, 16:11
Mój set w profilu :)

patrykvel

• 282 / 4906
  • Zaawansowany użytkownik
29-07-2013, 17:35
Dankam- Probujesz napedzic swoje D7100 lampowym OTLem ktory na wyjsciu ma jedynie kondy olejowe? Stary, to nie ma prawa zagrac. :P Mozliwosci pradowe oraz impedancja wyjsciowa nie pozwola na odpowiednia kontrole na tymi sluchawkami, a olejaki na wyjsciu o pojemnosci zapewne 10-20uF(?) beda bardzo ostro ciac bas oraz krecic faza w wyzszym pasmie.

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
29-07-2013, 17:46
Danony podpiete do Audioquesta.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
29-07-2013, 17:56
Do tego kabla ? :)))

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
29-07-2013, 18:04

Odpowiadasz na wpis
>> kabak1991, 2013-07-29 13:20:33

(...) To jest po prostu coś niesamowitego. Myślałem że HE500 to są przyzwoite słuchawki jednak D7100 wpadły mi do chaty razem z drzwiami,  (...)

(...) Wygląda na to że ja znalazłem w końcu to coś,  (...)

(...) Porównywałem ostatnio HE500 z LCD2 ale obie pary są tylko czymś pośrednik dal Denonów. Jeśli Denon to 10, w takim razie LCD2 to ledwie 7 a HE500 to 5 z małym minusem. Nic nie stanie tym Denonom na drodze kiedy załączam muzykę elektroniczną. Brodacz miał rację - one są jak ja: może mało kultury ale jakie pierdolnięcie :)

===

Spoko, za jakis czas ta ich 10tka zmieni sie w 9.5, potem w 9 i tak juz wykladniczo bedzie gonic w dol :)

Jezeli nawet dziwnym trafem zdarzy sie tak, ze dalej beda Ci sie podobac i zatrzymasz sie na 9tce, to nie ma sie co martwic - Denon wypusci D8100, ktore zamiota D7100 pod dywan :)

Jak Ty tak lubisz bas to czemu nie kupisz sobie Ultrasone Edition9. Na dogranym zestawie pod wzgledem basu to wedlug wielu najlepsze sluchawki dynamiczne jakie sa. Wedlug mnie tez. Na zadnych innych dynamikach tak organicznego grania jeszcze nie slyszalem.

Dlugo z nimi nie wytrzymalem :))

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
29-07-2013, 18:20
Jesli Denony wpadly do chaty z drzwiami to HE500 wlasnie raczej sa przyzwoitymi sluchawkami:P
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

• Gość
29-07-2013, 19:09
Nie zapomnij że rozwłóczyły HE500 po dłodze zibra, a więc są też mocarniejsze niż orto ;)

Jeśli Denon wypuści D8100 i będą lepsze niż D7100 to ja się na to piszę :) Obojętnie co by robili producenci słuchawek, i tak nigdy nie zrobią takich które będą miały dość basu dla mnie :) Rzucam wyzwanie każdej parze słuchawek ;)

• Gość
29-07-2013, 19:18
"Sprzedane. Prosze o zamkniecie!" - pamiętam fallow, pamiętam :) Jak tam Twoje Edition 9? Czy poszły na sprzedaż? Jeśli tak to co teraz na tapecie?

• Gość
29-07-2013, 19:21
Sory, miało być "poszły na sprzedaż" :p

Soundman

• 775 / 4230
  • Ekspert
29-07-2013, 19:33
Ha! Widzę że Przemkowi podeszły moje D7100 tak jak się spodziewałem, dla basoluba takie słuchawki to święty graal. Jednak dostał słuchawki już dobrze wygrzane i z lepszym kablem od Majkela, efekt murowany. Krzywdzące byłoby jednak oceniać te słuchawki tylko pod kątem basu, uważam że reszta pasma jest również bardzo dobra , może jedynie średnica lekko cofnięta. Spokojnie, nie mam zamiaru Ci sprzedawać tych słuchawek Przemek , są nie do zastąpienia w pewnych rodzajach muzycznych. No i ta wygoda użytkowania to dodatkowy wielki plus.