Audiohobby.pl

Denon AH-D600 & AH-D7100

Soundman

• 775 / 4229
  • Ekspert
07-11-2013, 23:04
BeatX, widzę że ten Teac co go masz to połączenie Daca ze wzmacniaczem. Może ten Teac też przyczynia się do eksponowania przesadnie basu, niektóre wzmacniacze grają ciemnym i gęstym przekazem, kiedyś miałem HDP Nuforce i on tak grał. Spróbuj pożyczyć inne słuchawki i sprawdzić z tym Teakiem jak będzie grać. Do D7100 przydałby się sprzęt grający przejrzyście i nie faworyzujący przesadnie dolnych rejestrów.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
07-11-2013, 23:14
BaetX
Duzo wiesz jak na calkowitego amatora sluchawkowego!
Czemu jedziesz caly czas Piotrowi ,ogarnij sie troche prosze.Ja dokonasz tylu testow i porownan i dasz tyle wkladu co On to wtedy sobie po nim jedz a tak to troche szacunku prosze.
Kazdy ma wady Piotr tez ale jego wklad w polski swiat sluchawkowy jest bardzo duzy i nikt Tu nie powinien miec co do tego watpliwosci.Jesli nie lubisz jego testow to po co wchodzisz na jego strone i ja czytasz.

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 23:14
Soundman, gdybym tylko mogl to pewnie ze bym tak zrobil!
ale Szczecin to wiocha z tramwajami, u nas sa tylko dwa salony audio, srednio zaopatrzone - o braku mozliwosci odsluchania sluchawek nie wspominajac.
zostaja mi tylko zakupy online, no i wybor "na czuja", w oparciu o przeczytane w sieci opinie i recenzje.
aczkolwiek ktos tutaj fajnie mi doradzil, zeby zagadac z Q21.pl o mozliwosc wypozyczenia np. AKG K550 za kaucja.
jakby sprzedawca sie zgodzil, i gdyby brzmienie mi nie podpasowalo, to bym najwyzej byl w plecy o koszty wysylki - wiec bez tragedii.
a na sprzedazy Denon D7100 strace pare stow przynajmniej :/
napisalem na forum audiostereo.pl do Q21.pl w tej sprawie.. zobaczymy co odpowie.

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 23:21
brodacz, ok chill ;)
wpadlem na test jego autostwa, bo byl pierwszym wynikiem w google (w rodzimym jezyku), pod haslem "Denon AH-D7100"
a mam mu za zle, bo jego recenzja nie pokrywa sie z rzeczywistocia.
przynajmniej w przypadku D7100 - nie wiem jak inne sluchawki, ale skoro oficjalnie napisal recke referencyjnych sluchawek firmy Denon, kompletnie pomijajac najwazniejsze wady, to mam podstawy watpic w rzetelnosc jego pozostalych testow.
czy duzo wniosl w polski swiat audio?
na pewno duzo tekstow.
ile prawdy w tych tekstach? nie wiem.
znaczy znam jeden tekst (opisujacy wrazenia ze sluchania Denon D7100), ktory do obiektywnych na pewno nie nalezy.
ale ok, skoro przeszkadza Ci ze takie mam o nim zdanie to end of story z panem Ryką, czy Pacułą - nie ma sprawy ;)
wrocmy zatem do tematu watku i na tym sie skupmy.
peace :)

• Gość
07-11-2013, 23:25
"w audio zbyt duzy wplyw na to co slyszymy maja zjawiska psychoakustyczne.
wierze ze ogromny wplyw na dzwiek maja przetworniki (kolumny, sluchawki), akustyka pomieszczenia, zrodlo dzwieku.
urzadzenia typu przedwzmacniacz, wzmacniacz mocy, DAC itp jezeli sa poprawnie skonstruowane to kazdy brzmi tak samo.
kable rowniez kompletnie mi nie "graja"
tylko jedne od drugich ladniej wygladaja.
prosty przyklad: testy ABX i kazdy co slyszy jakies tam roznice w kablach czy wmacniaczach nie moze jednoznacznie wskazac ktore urzadzenie jest ktorym ;)"

Gdzieś już to widziałem tylko nie pamiętam gdzie. Rolandsingera kojarzysz?

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
07-11-2013, 23:37
>>BeatX
>>urzadzenia typu przedwzmacniacz, wzmacniacz mocy, DAC itp jezeli sa poprawnie skonstruowane to kazdy brzmi >>tak samo.

tzn jak? Bo chyba nie oczekujesz, że te dziesiątki elementów elektrycznych różnego pochodzenia, złożone na różne sposoby stworzone z różnych materiałów będą grały w efekcie tak samo i według jakiegoś nieistniejącego wzorca?

To tak jak byś powiedział, że wszystkie skrzypce brzmią tak samo, co jest oczywistą nieprawdą a jednak o ile mniej złożone są to urządzenia w porównaniu do elektroniki?  

Różnice miedzy DACami potrafią być przepastne. Naprawdę zamiast czytać jakieś testy, w których jedyne co zostało udowodnione to, że użyta do nich aparatura, metodologia, albo autor (niepotrzebne skreślić) są do niczego ;) wystarczy przejść się na jakieś spotkanie i posłuchać kilka klocków koło siebie. Nie będzie potrzebował testów ABX bo różnice czasami są jak by Cię ktoś z liścia strzelił.

Tak jak pisze Soundman D7100 potrzebują dobrego źródła a przynajmniej takiego, które nie podbija dolnych rejestrów lub ogólnie nie gra w stylu V.

Co do bitperfectu to fajnie, że on jest. Prawie każdy szanujący się player na rynku jest bitperfect tylko powiedz mi jak wytłumaczysz to że mimo wszystko prawie każdy z nich gra i brzmi od trochę do czasami zupełnie inaczej ?

Pozdrawiam

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 23:39
kabak, nie znam Rolandsingera :)
ale podejrzewam, ze to osoba ktora jest autorem drugiego postu z tej strony?
http://forum.mp3store.pl/topic/94171-akg-k550-phiaton-ms400-i-philips-fidelio-l1/
ja aktualnie siedze na dwoch forach, na audiostereo.pl i na canon-board.info (zawodowo jestem fotografem ;) )

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
07-11-2013, 23:45
>> BeatX, 2013-11-07 23:21:20
brodacz, ok chill ;)
wpadlem na test jego autostwa, bo byl pierwszym wynikiem w google (w rodzimym jezyku), pod haslem "Denon AH-D7100"
a mam mu za zle, bo jego recenzja nie pokrywa sie z rzeczywistocia.
przynajmniej w przypadku D7100 - nie wiem jak inne sluchawki, ale skoro oficjalnie napisal recke referencyjnych sluchawek firmy Denon, kompletnie pomijajac najwazniejsze wady, to mam podstawy watpic w rzetelnosc jego pozostalych testow.
czy duzo wniosl w polski swiat audio?
na pewno duzo tekstow.
ile prawdy w tych tekstach? nie wiem.
znaczy znam jeden tekst (opisujacy wrazenia ze sluchania Denon D7100), ktory do obiektywnych na pewno nie nalezy.
ale ok, skoro przeszkadza Ci ze takie mam o nim zdanie to end of story z panem Ryką, czy Pacułą - nie ma sprawy ;)
wrocmy zatem do tematu watku i na tym sie skupmy.
peace :)

Po przeczytaniu jednego testy nazywac faceta bajkopisarzem i szamanem to dosc mocne.Wypowiadasz sie jak bys znal Go juz od dawna i mial od dawna wyrobiona o Nim opinie.

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
07-11-2013, 23:56
sebna, skrzypce sa instrumentem, wzmacniacz urzadzeniem ;)
porownanie obu tych rzeczy pod wzgledem schematycznosci konstrukcji jest z natury sprzeczne, nie sadzisz?
(energia mechaniczna, energia elektryczna)
wzmacniaczy audio sluchalem calkiem sporo i naprawde nie potrafilem znalezc zadnej roznicy miedzy nimi.
oczywiscie nie slyszalem roznic miedzy wzmacniaczami, z chociazby sredniej polki - czyli od 1000 pln wzwyz (jakies chinskie wynalazki z ebay za kilka dolcow - to da sie uslyszec degradacje dzwieku)
wystarczy, ze urzadzenie spelnia normy hi-fi, a o jego brzmieniu tak naprawde decyduje wyglad - tzn, wplyw wygladu na autosugestie operujaca wedle schematu ladniej = lapiej:
http://miroslawmaczka.wordpress.com/najwazniejsze-wartosci-graniczne-lub-minimalne-dla-wzmacniaczy-hi-fi-ustalone-w-normie-din-45-500/
ludzie zazwyczaj widza co za urzadzenie gra, i chcac czy nie chcac zadziala sila autosugestii ze to co ladniej wyglada, to ladniej gra.
wystarczy zawiazac oczy przepaska, zeby pewnosc zrodla dzwieku gdzies umknela ;) (vide testy ABX, ktora sa zmorą audiofili)

jakosc przetwornikow DAC to rozumiem, ze chodzi Ci o konwertery USB + DAC ?
jezeli tak, to wystarczy ze konwerter USB pracuje w trybie asynchronicznym, zegar podawany jest niezaleznie z wlasnego generatora wbudowanego w DAC i ciezko tu o jakies zmiany w strukturze przesylu danych, czyli w dzwieku.
bo niby skad mialyby sie wziasc?
jitter przy konwerterach USB pracujacych w trybie async, jest tak maly ze widziany jedynie w pomiarach, nie da sie go "uslyszec"
(oczywiscie, przy zalozeniu ze aplikacja odbiornika USB jest poprawnie skonstruowana i zasilana)

BeatX

• 40 / 4049
  • Użytkownik
08-11-2013, 00:02
sebna, dla mnie kazdy player gra tak samo :)
a dla wlasnej ciekawosci.. nie mialbys ochoty poddac sie probie ABX i sprawdzic czy playery faktycznie roznie Ci "graja" ? ;)
zapros jakiegos kumpla, niech Ci pusci jeden i ten sam kawalek na np. jplay i foobar, odwroci monitor od Ciebie a Ty sprobuj odgadnac z jakiego softu leci teraz muzyka ;)
20 powtorzen dla pewnosci
jak odgadniesz 10/20 to czysta przypadkowosc.
jak trafisz 15/20 to cos tam Ci powinno świtać w glowie.
jak 20/20 znaczy ze faktycznie, playery graja mocno roznie ;]

mi na szczescie graja kazdy tak samo..

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
08-11-2013, 00:07
 Skad ja znam ten typ myslenia ???

• Gość
08-11-2013, 00:27
BeatX

Idąc tym tokiem rozumowania uznajemy że ktoś sobie wmawia że coś słyszy. Ale równie dobrze mozna sobie wmówić że czegoś nie słyszymy. Powstaje wtedy zapytanie: co jest prawdziwsze? Czy to że nie słyszymy czy to że słyszymy? I co ostatecznie jest prawdziwsze od tego prawdziwsiejszego? Czyja racja jest najprawdziwsiejsza? Kto to oceni? I jakimi kryteriami? Ja nie znam odpowiedzi. Ostatecznie każdy sceptyk jak i meloman polega na swoim słuchu a pomiary równie dobrze mogą być czynnikiem stymulującym. No bo co w takiej sytuacji gdy ktoś nasłucha się że coś jest złe i świadczą o tym pomiary a później tego czegoś posłucha? Co będzie wtedy prawdziwsiejsze? Prawdziwsza prawdzwość zapewne. Tylko czym ona będzie w takim wypadku? Czyżby tylko autosugestią?

sebna

• 72 / 4241
  • Użytkownik
08-11-2013, 00:31
hehe dobra nie będę karmił trolla. Choć nie jest łatwo, palce świerzbią.

Pozostańmy przy tym, że mamy różnice w poglądach jeżeli nie masz nic przeciwko BeatX.

Życzę miłej nocy wszystkim.

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
08-11-2013, 00:35
" No bo co w takiej sytuacji gdy ktoś nasłucha się że coś jest złe i świadczą o tym pomiary a później tego czegoś posłucha?"

Przeczytalem kiedys amerykanska recenzje mojego wzmacniacza i recenzent napisal cos w rodzaju ,ze ten wzmacniacz ma tak beznadziejne pomiary ze takich nedznych jeszcze nigdy nie widzial ,ze to grac nie moze.
Dla mnie ten wzmak gra przebosko ,na pomiarach sie nie znam i nie zamierzam sie znac ,dla mnie to tylko kreski i liczby majace malo co wspolnego z odbiorem danego uzadzenia przeze mnie.

• Gość
08-11-2013, 00:37
I oto właśnie chodzi Brodaty, o to chodzi :)