Audiohobby.pl

Jakie kondensatory?

dron

• 8 / 4268
  • Nowy użytkownik
21-03-2013, 21:30
Kilka trików będzie też w poniższym układzie, polegających m.in. na wywaleniu kilku kondensatorów

Beat

• 71 / 5110
  • Użytkownik
29-04-2013, 16:15
Jak wypada porównanie ze sobą Elny RJJ, RSH i Silmic II.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
01-10-2013, 23:35
Co polecacie z bipolarów? Nichicony ES mają opinię przeciętnych lub dobrych. Co innego? Interesują mnie głównie do sprzęgania. Opcjonalnie mogą być foliowe lub inne, jeżeli rozmiary mają kompaktowe.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
02-10-2013, 19:14
Odnośnie Nichiconów:

"ALERTS......Customers Beware
Counterfeit Nichicon Products

To all Nichicon customers,

Recently it has been reported that counterfeit Nichicon capacitor products are turning up in the market. These counterfeit products are not produced by nor guaranteed by Nichicon. They are of inferior quality and could cause end product failure as well as possible safety hazards.
In order to protect your company, do not use counterfeit parts. Only use genuine Nichicon products purchased from an AUTHORIZED Nichicon distributor or Nichicon sales office.
If you have any concerns as to the authenticity of any Nichicon product please contact your local Nichicon sales office for support."

dron

• 8 / 4268
  • Nowy użytkownik
04-10-2013, 22:40
No to nieciekawie..

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
04-10-2013, 22:53
Ja w każdym razie dzisiaj dostałem m.in. Nichicony ES, KA, Panasonici FM i trochę drobnych Silmiców II do kolekcji. ES jak sprzęgające radzą sobie całkiem nieźle, daleko do podróbek. Szkoda, że na allegro nie ma w tej chwili nic powyżej 100uF. Dla obciążenia 32 ohm boli.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
08-10-2013, 00:33
Przetestowałem Panasoniki FM i Nichicony KA. Te pierwsze są ciekawe w roli zasilania opampa. Mnóstwo lekkich pogłosów. Nichicony KA za to przypominały mi na początku mieszankę FM, KZ czy RFS, ale okazują się być bardzo dobre. Bardzo szybko tłumią pogłosy, dźwięk jest krótki, ale bardzo szybki i dynamiczny, więc nie brakuje mikrodźwięków i detali. Jest duża dynamika na wysokich tonach. KA przy tym miały niższą dynamikę, bo wyciągały pogłosy na wierzch. Przy tym RFS jakoś nie spełniał swojej roli, mało działał. KZ za to bardziej, ale miał zrolowaną przestrzeń jak RFS. Oscony coś tam działały, ale tylko częścią jak FM. FC nie próbowałem, ale są gorsze od FM. Pojemności się czasem różniły.

Mimo wszystko te KA są bardzo fajne. Bardzo mnie zaskoczyły pod kątem muzykalności. Mają lepsze pasmo od RFS, są naturalniejsze od KZ i dają nieco frajdy jak FM.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
18-10-2013, 18:45
Panasonic FM - zniekształcała mi górę
Elna RFS - zniekształca średnicę
Nichicon KZ - tak coś niezbyt
Vishay MKP 1839 i 1845 -> za słabo
Panasonic FC - nie
Nichicon HV - za słabo
Oscon (chyba SP lub SC) - jakoś, ale coś nie tak
Tantale z niskim ESR - bardzo uśredniały, szare, jednolite tło

Nichicon KA - najlepsze i najczystsze rozwiązanie. Doraźnie Vishay 1945. W dostawie wersje na dosyć wysokie napięcie - takie kondensatory lepiej działają.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
23-10-2013, 19:42
Zakupiłem Elnę Cerafine. Spodziewałem się, że to będzie gorsza Silmic II lub coś na miarę Panasonica FC wg opisów. Nic bardziej mylnego. Cerafine ma wpływ na wysokie tony, ale nie rozjaśnia góry wprowadzając zamęt i szum oraz efekciarstwo zupełnie jak Panasonic FM, a odtwarzając harmoniczne w wysokich rejestrach w sposób o wiele bardziej przejrzysty. Ile w tym efekciarstwa, a ile prawdy, to nie wiem. Badałem wersję 50V, bo szukałem wersji względnie wysokonapięciowej.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
17-11-2013, 10:10
Mimo iż nie mam teraz sprawnego DACa i szukałem w sklepach WM8716, to zakupiłem w jednym sklepie stacjonarnym trochę kondensatorów... tak za 200zł.

W Japonii pełno Nichiconów i Nippon Chemicon i nieco Rubycon. Mnóstwo serii, bardzo wielu nie kojarzyłem. Totalny brak Elny. Można łatwo dostać Nichicony ES nawet 1000uF. Super kondensator na kilka V i 1F? Nie ma problemu. Kupiłem też Amtrans AMCO http://www.amtrans.co.jp/products/amcoj/index_e.shtml . Nawet Jamicony Audio są, ciekawe jak sobie poradzą. Brakuje mi tylko dobrego DACa w tej chwili.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
11-12-2013, 11:11
Uzupełniam wątek o bardzo dobre kompendium kondensatorów sprzęgających:
http://diy.ecpaudio.com/p/some-notes-on-coupling-capacitors.html

Sam w miejscu ES, jeżeli je używam, to odsprzęgam, jak amplituda napięć na kondensatorze pozwala, to nawet ceramikami, ale mam teraz super prosty wzmak (Majkel, ten, który schemat ci podsyłałem na PW) i oprócz zasilania postawiłem dać ES w sprzęganie. Tak rozwaliło dźwięk, stracił całą rozdzielczość, że zrobiła się sieczka. Fakt, voltage follower i rezystor do masy jest kiepskiej jakości, ale różnica jest jak grać lub nie grać.

Człowiek piszący artykuł ma podobne spostrzeżenia :)

asmagus

• 4439 / 5652
  • Ekspert
11-12-2013, 11:24
Mam głupie pytanie, wytłumaczcie mi jak kondensator może wpływać na dźwięk?

Złóżcie, że pytam o wymianę kondensatora typu X w technologi Y, na kondensator o identycznych parametrach (pojemności) i tej samej technologi. Jakie znaczenie ma czy to Elna, Nikichon czy jeszcze coś innego?

Rozumie istnienie różnych serii, większą, mniejszą trwałość itd, ale jak to ma wpływać na dźwięk?

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
11-12-2013, 11:36
asmagus,

nie znam się, ale założenie, że kondensatory nie mają wpływu na dźwięk oznaczałoby, że absolutnie się od siebie nie różnią, że każde dwa o teoretycznie takich samych parametrach faktycznie te parametry trzymają

wyobrażam sobie np., że zależnie od użytego materiału (nie ma dwóch identycznych co do składu kawałków metalu, plastiku, etc. i o ile różnice w ramach jednej firmy mogą być - ale nie muszą - pomijalne, to już w przypadku różnych producentów niekoniecznie) kondensator taki różnie (z różną charakterystyką) reaguje na podłączone do niego napięcie

ale to tylko takie myśli nowoczesnego laika :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
11-12-2013, 11:38
Inny skład np. elektrolitu? Inne układanie? Inna grubość okładzin, izolacji, inne wyprowadzenia? Nie projektowałem kondensatorów, aczkolwiek mogę w każdej wydłubać rodzinne zapasy wojskowe z radiowego sprzętu odbiorczego i nadawcze (pełno lamp!), ale kondensatory powietrzne to inna skala "integracji", szczególnie nastawne. Olejowe po kilkudziesięciu latach też chyba odpadają, a nie wiem, czy to bezpieczne toksycznie, by je rozbierać i badać.