Audiohobby.pl

Ałdjo Szoł 2012

lancaster

• Gość
12-11-2012, 21:22
No dobra, 3-ci hotel i mam odfajkowane :-)

Zeta Zero. Najfajniejszą prezentację udało sie zrobić chyba 3 lata temu w Sobieskim. Dźwięk byl wowczas najpełniejszy. W Tulipie zarównow  zeszłym jak tym roku niestey nic mnie nie wciągnęło. Dźwiek specyficzny. Rozdzielczy(pomijajac bas), ladne barwy, dosć swobodna przestrzeń a jednocześnie nie mam poczucia namacalnosci/plastyki. Wiem ze wielu osobom sie podoba. Tym razem niestety nie zagrało we mnie. Szkoda, w sumie nietuzinkowa technologia.

Ascendo. Zupelnie obok mnie.

Polskie kolumny ala Nautilusy B&W. Bardzo przyjemnie się słuchało. Klarowny, barwny, ładnie oddane skoki dynamiki. Czasami miałem wrazenie ze pomieszczenie jest ciut za duze. Nie to ze kolumny nie dawały rady go nagłośnić. Po prostu przydałaby sie lekka podpórka na basie. Raczej czepialstwo, zeby nie było że mam tam udzialy itp ;-P

Art Audio 3 way + 300B. Na niektórych płytach kawał bdb dźwięku. Łądny rozwibrowany przekaz z duzą iloscią powietrza. Ładne barwy i rozdzilczosć średnicy, bdb artykulowany kickbas i lekko odpuszczony dolny skraj pasma.
Interesujące brzmienie.

Jadis + Frank Serblin. Duży, pełny dźwięk z podstawkowych zestawów. Na dzień dobry załapałem sie na klasykę z damskim wokalem. Ładnie oddana skala, nie odczułem niedoboru na dole pasma (być może kwestia materiału muzycznego) czego można sie było spodziewac po zestawach tej wielkosci.

Sounddeco. Może napisze króciutko. Kolumny kosztują 9000zł a są wykonane i brzmią jak(albo i lepiej) wiele 2 krotnie droższych. Mniejszego modelu słuchałem przy okazji jakiejś innej prezentacji w Sobieskim (?) dźwięk spoko, ale wiekszy model zrobił lepsze wrazenie.

Wracajac do Sobieskiego zupełnie zapomniałem z Linnarcie. Gramofon zdaje sie Zentek (polska produkcja), wzmacniacze lampowe i vintage JBL. Jedne z lepszych dźwieków wystawy. Świetne barwy i klimat.

No i to by było na tyle.

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 22:35
Oglądam sobie wątek i nie zastanawia Was dlaczego w sumie piszecie w 4-5 osób tutaj?

Piękne to :)

Swoją dorgą nie wiem czy ktoś prócz mnie zauważył że w kilku pokojach po cichutku były podpięte korektorki DSP. Ciekawe jak by to wszystko grało bez tego.

Gdy zauważyłem to kilka razy poczułem sie trochę jak bym oglądał PL ligę piłki nożnej (taki piłkarski poker)

MF

L3VY

• 224 / 5823
  • Aktywny użytkownik
12-11-2012, 22:39
"czy ktoś prócz mnie zauważył że w kilku pokojach po cichutku były podpięte korektorki DSP."

Możesz napisać jakie to były korektory i w jakich systemach?

lancaster

• Gość
12-11-2012, 22:44
MF, Ciebie pewnie to zastanowiło. Podziel się refleksjami :-)

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 22:53
Nie będę tego robił bo zapewne jest tu sporo ludzi z branży.

Dla mnie samo podpinanie korekcji akustyki jest w porządku, tylko sam fakt ukrywania tego jest śmieszny.

Konsekwencja tego jest taka że w pudełkach gdzie postawiono całkiem fajny sprzęt bez "dodatków" bas sobie dudnił i wiele złego się działo

Ale nie ma się co przejmować przecież wszyscy dobrze wiemy że ten sprzęt w domu zagra "troche" inaczej
Każdy z nas specyficznie/subiektywnie słyszy, kwestia umiejętności dostosowania przy pomocy różnych zabiegów do tego jak nasz mózg czyta co nam się podoba :)

MF

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 22:54
Wystarczyło abym zainteresowało też Ciebie :-)

Luz ;)

MF

lancaster

• Gość
12-11-2012, 22:58
MF, ale co to ma do rzeczy ze jest tu byc moze sporo ludzi z branży ?
Sugerujesz że są niepiśmienni ?

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 23:05
Sugeruje że należy brać pod uwagę możliwości jakie dają "dopalacze" - a myślę że w kwestii samych branżowców leży informowanie o tym

tak sportowo i fair play było by miło :)

MF

lancaster

• Gość
12-11-2012, 23:36
MF, piszesz bardzo enigmatycznie a ja prosty chłopak jestem.

Chcesz tu zarekomendować jakieś używki ?

Napisz o co Ci chodzi ?:-)

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 23:40
Lancaster

Każdy z nas rozumie wg swoich zdolności :) jak z muzyką, każdy słyszy inaczej

mądrala jesteś, nie ściemniaj

MF

lancaster

• Gość
12-11-2012, 23:44
MF, przysięgam ze jestem ciemny moher.

Masz na myśli ze powinienem sie lansować ? np. w avatar dać logo Cube Audio zamiast aniołka, a w podpisie link do strony www ?
Brakuje Wam tego chłopaki ?:-)

Dla mnie nie problem, choć wolę aniołka i nie zawracać ...głowy lansem poza audiosalonem.

Bacek

• 2409 / 6078
  • Ekspert
12-11-2012, 23:51
MF, Ja niestety mógł bym wpisać tylko adres strony związanej z tworzeniem oprogramowania na miarę. To też w sumie jakaś branża.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 23:55
ok - po tym co napisaleś jednak zrobię legendę :)

nie chce podawac (choc nawet zdjecia zrobilem ;) ) u kogo zauwazylem podpięte korekcje DSP/akustyki ze względów etycznych oraz prawnych

Jeżeli ktoś wystawia sprzęt za 500k pln to będzie starał się mocno bronić tego co było słychać, wiem jak może zareagować gdy ktoś mu zarzuci podpięcie korekcji akustycznej -  było kilku takich śmiałków np na targach IBC w Amsterdamie

Lancaster - nie mam pojęcia co to Cube Audio, ani jaką www chciał byś się podpisać :)

podsumowując - nie podaję nazw firm , które używały powyżej wymienionych dopalaczy bo znam potencjalne konsekwencje takiego postępowania oraz myślę że może w końcu wygra  etyczne zachowanie i sami będą eksponować te urządzenia w widocznych miejscach

MF

MusicFinder

• 10 / 4383
  • Nowy użytkownik
12-11-2012, 23:56
Bacek

To mamy troche wspólnego

Ps. myślę że mój ostatni post wytłumaczył o co cho :)

MF

lancaster

• Gość
13-11-2012, 00:01
MF, uwazam ze etycznym byloby podac nazwy tych firm. Żaden wstyd jesli prezentacja udana.