Jak już umieściłem na sąsiednim forum, to i tu wrzucę. Wpływ połączeń był wg mnie niezauważalny. Jeden ze sklepów był fatalnie zaopatrzony w MKT, a to, co miał, wygląda dziwnie - granatowe bloki. Wychodzi, że jak 100nF grało w pewien sposób, to 100n+100n lepiej, ale jak dałem 100n+100n+22n, to dalej była poprawa. Stąd wychodziło, że nie chodziło o całość, a o najwyższe pasma, gdzie inne kondensatory nie radził sobie. Jeszcze raz przyjrzę się ceramikom. Ogólnie wychodzi, że np. 47n + 47n wyjdzie lepiej na paśmie niż jedno 100n. Z pomiarów można wysunąć taki sam wniosek. Jak tak dalej pójdzie, to ściągnę ich charakterystyki i tyle ;-)
Najlepiej by się dostać do przewodnika w przetworniku, np. okładzina pod potencjałem i mamy kondensator między uzwojeniem, a obudową. Sprawdzę też zmiany przy przykładaniu magnesu, gdyż kiedyś słyszałem, ale zatykał wentylację, ważył z pół kg, poprawiał dynamikę, ale było to niewygodne. Kg na głowie + 250g słuchawki + 250g poprzedni kabel to daje małą siłownię na kark.