Witam
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad wymianą swojego toru słuchawkowego. Niestety z tego co widzę, sytuacja jest jeszcze gorsza niż na rynku dużego audio, tzn. wybór jest tak ogromny, że ciężko się w tym wszystkim połapać. Mam nadzieję, że przyjdziecie mi z pomocą :)
Przechodząc do meritum. Obecnie mój zestaw wygląda następująco: Creative X-Fi Surround 5.1 USB --> Pro-Ject Head Box II --> CAL! (trochę zmodowane, ale to pomijalna kwestia). Trzy rzeczy, które są dla mnie zdecydowanie za słabe/złe:
1. przestrzeń (mimo prób z modami),
2. bas - rozlany i nieschodzący za bardzo w dół,
3. góra - potrafi zakłuć przy numerach gdzie podkład jest czysto elektroniczny.
Słucham krótko mówiąc wszystkiego i to niestety naprawdę wszystkiego (ciekawscy mogą się wstrzymać od pytań czy disco polo też, bo przy hardkorowym humorze zdarza się). Przeważa jednak rock/metal (Pink Floyd, Dire Straits, Uriah Heep, Judas Priest, Iron Maiden, Metallica) i rap (głównie polski). Przykłady innych wykonawców: The Cure, Era, E. Clapton, RHCP, E. Geppert, T. Stańko, M.Jackson... to tak przekrojowo.
Nie mam szczególnych wymagań co do konstrukcji słuchawek, na pewno nie jest to priorytet na zasadzie, że jak grają za głośno na zewnątrz to ich nie kupię.
Co do elektroniki to sprawa wygląda podobnie. Nie interesuje mnie czy to będzie jedno pudełko, a w nim wzmak i DAC z USB, czy DAC z USB, a wzmak oddzielnie, czy DAC, dostawka do kompa (pewnie M2Tech HiFace Two) i wzmak. Każda konfiguracja mi odpowiada, liczy się końcowy efekt!
Do tej pory słyszałem (dziś tak na marginesie ) Beyer'y DT880 (całkiem przyjemne, ale z ich wzmakiem A1 było zdecydowanie za ostro, może jakaś inna elektornika do nich?) i Denon'y (nowa seria jakieś Urban Cruiser i inne cuda niewarte odnotowania oraz D7000 to już inna bajka, ale cenowo to moim zdaniem przegięcie, choć może po prostu elektornika nie pozwoliła im rozwinąć skrzydeł, tak czy inaczej raczej zbyt drogie dla mnie). Kiedyś słuchałem jeszcze HD600 i SR60i z tego duetu bardziej pasowały mi Grado, ale to było dawno i nawet nie wiem jaki był sprzęt towarzyszący...
Proszę o konstruktywne odpowiedzi, poparte kontaktem ze sprzętem :)