Audiohobby.pl

Zestaw 5000-6000zł - słuchawki, DAC (+ USB), wzmacniacz

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
02-10-2012, 21:12
>> patrykvel, 2012-10-02 18:00:38
(...) NIe bierz tego wzmaka, sluchalem go i dla mnie to on jest mocno sredni. Na dokladke zapomnij by wysterowac niskoohmowe sluchawki. Bierz chlopie Black Pearl i bedziesz mial spokoj na dlugo.  (...)

Ja tam bym nabywając BP nie miał spokoju. W tej cenie wolałbym np Meier CORDA JAZZ, jest w czym wybierać.

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
02-10-2012, 22:01
@asmagus
Gdzie to można kupić, bo patrzę, patrzę i nie widzę. Tylko jedna strona z Australii i jakaś jedna dziwna, chyba niemiecka...

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
02-10-2012, 22:08
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/jazz.htm

@Asmagus - polecasz na podstawie sentymentu ? Na podstawie posiadanych znacznie droższych DAC-a i wzmacniacza Meier-a ? Czy na podstawie odsłuchów i porównań ?
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

nsk

• 549 / 5074
  • Ekspert
02-10-2012, 22:17
Na szczęście asmagus się nie zna i bredzi, ten Meier zapowiada się gorzej niż klon Lehmanna.

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
02-10-2012, 22:23
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/

Nie wiem czy to oryginalna strona twórcy. Leko się zdziwiłem nie widząc w ofercie jego DAC-a a zamiast tego oferuje:
 "NUFORCE ICON HDP"  oraz "M2TECH HiFace TWO"

I jeszcze sam pisze:

"It may seem strange that I do sell a headphone amplifier from another brand. However, it is felt that the ICON HDP is well worth to make an exception for.
This fine headphone amplifier has a built-in DAC and has analog inputs, coaxial and optical digital inputs as well as an USB-input (which accepts upto 24bit / 96kHz!). It really represents excellent value for money!"
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
02-10-2012, 22:59
Polecam na podstawie własnych doświadczeń, posiadanych modeli z różnych półek cenowych, bezawaryjnego działania i oczywiście dźwięku. Nie wpycham, nie piszę, że najlepszy i tylko kretyn się nie pozna itd. Polecam jako zadowolony klient w odpowiedzi na pytanie.

Jazz mimo, że nie jest drogi ma już 32 skokową regulację głośności co po uwzględnieniu 2 stopni wzmocnienia daje 64 kroki, ten system regulacji moim zdaniem jest sprawą godną uwagi. Skok co 1.4 dB (wyższy model ma 63x2 skoki i 0.5 dB skok).

Active Balanced Ground Driving to tez bardzo ciekawa rzecz:
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/grounds.htm

O crossfeed nie wspominając:
http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/crossfeed.htm

Co do daca miał w ofercie, mam i sobie chwalę, StageDAC i za kilka miesięcy ma być ponoć jego następca.

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
02-10-2012, 23:24
No to ja zasugeruję autorowi wątku aby miał świadomość:

- każdy inaczej odbiera muzykę
- każdy inaczej definiuje "naturalny" bądź "dobry" dźwięk
- można różnie odbierać te same słuchawki lub elementy toru

Gorąco rekomenduję wypożyczenie wspomnianych wcześniej słuchawek i wzmacniaczy i porównanie samemu.

To jedyny sposób na brak frustracji "nie tego oczekiwałem". Można zainwestować i kupić z thomann.de kilka elementów, przesłuchać a potem zwrócić. Ale można też poszukać sklepów, które wypożyczają. Szerokiem spektrum wzmacniaczy i słuchawek oferuje mp3store. Można tam je wypożyczyć i przesłuchać. Myślę, że z wypożyczenie BP od @majkela nie będzie problemu.

Niestety obawiam się, że sprzęty Meiera można "tylko" kupić. Chyba, że oferuje opcję zwrotu - jak się nie spodoba.

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
02-10-2012, 23:30
Z Majkelem już się na odsłuch umówiłem wstępnie, co do mp3store to jak dzisiaj zadzwoniłem to pan powiedział, że na odsłuchy to oni nic takiego (w domyśle z takiej półki cenowej chyba) nie mają...

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
03-10-2012, 09:00
>> ogorek, 2012-10-02 23:24:37
(...)Niestety obawiam się, że sprzęty Meiera można "tylko" kupić. Chyba, że oferuje opcję zwrotu - jak się nie spodoba.(...)

Jak każdy sprzedawca internetowy w europie przyjmuje zwroty, między sprzedawcami różnią się tylko terminy.

W Polsce jest to 10 dni przy czym sprzedawca może ten termin dowolnie wydłużyć, Meier zgodnie z niemieckim prawem oferuje tu 14 dni na zwrot ("All products also come with a 14-days return-policy."), a przykładowo taki thomann.de wydłużył dla klientów ten okres do 30 dni (dodaje nawet, wydłuża gwarancję producenta, rok gwarancji).

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
03-10-2012, 11:52
Dobrze piszesz, ale jeśli producent nie chce przyjąć zwrotu to zawsze może się wykręcić, towar nosi wyraźne oznaki użytkowania itp, osobiście dla mnie ten przepis jest chory, a to dlaczego ktoś może zwrócić towar do 10 dnia przez internet a w sklepie się nie da.
te przepisy są krzywdzące dla producentów, handlując bardzo drogim sprzętem można się wkopać pięknie. przepisy UE są niestety chore, chronią za bardzo konsumentów i bardzo utrudniają działanie firmy. (przez to podnoszą ceny produktów w UE na czym cierpi każdy konsument)
a Już o przepisach ekologicznych UE nie chce mówić bo to jest szok, nie dziwie się że firmy w UE mają poważne problemy a chińczyki mają się coraz lepiej.
Unia wprowadzając kolejne takie przepisy zbankrutuje, nasza gospodarka przestaje być konkurencyjna przez takie przepisy.  

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
03-10-2012, 12:37
Pomyśl sobie że jesteś małą firmą produkującą hi endowe słuchawki, takie np orfeusze, i połowa kupujących towar zwraca go po tym czasie, będzie Ci bardzo miło... dla tego do ceny produktu doliczane są właśnie takie czynniki. Gdyby takie prawo inaczej działało z pewnością większość produktów było by tańsze. Pomyśl jakby takie prawo obowiązywało np w sklepie spożywczym...

Gustaw

• Gość
03-10-2012, 13:00
Tyle co CAL-e :)

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
03-10-2012, 13:14
>> Dj, 2012-10-03 12:37:30
Pomyśl sobie że jesteś małą firmą produkującą hi endowe słuchawki, takie np orfeusze, i połowa kupujących towar zwraca go po tym czasie, będzie Ci bardzo miło... dla tego do ceny produktu doliczane są właśnie takie czynniki.

Dj. Słabo się bardzo na tym znasz, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Co innego sklep, co innego producent, co innego manufaktura, towar z oferty a towar na zamówienie to inna bajka, inne przepisy.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
03-10-2012, 14:19
Dj,

ty naprawdę myślisz, że taki Sennheiser (czy inny producent) kalkuluje cenę na zasadzie:

(materiały + robocizna + R&D + management + marketing + zwroty i reklamacje + ... + podatek) * np. 130% = cena dla hurtownika ?

nie licz na to, co są bajki dla naiwnych audiofili (konsumentów) :)
Odszedł 13.10.2016r.

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
03-10-2012, 17:55
asmagus

Producent może sprzedawać jednostkowe egzemplarze które nie są pod zamówienie ale produkuje się ich kilka naście sztuk rocznie.

Nie jestem prawnikiem ale w takim przypadku konsument ma prawo do zwrotu towaru.
Przez to mała firma może stracić płynność finansową i następnie zbankrutować.

A przepisy o ekologi są chore, dotyczą producentów.
Jeśli zaś jesteś dystrybutorem drogiego sprzętu to taki problem również występuje kilkanaście osób zamówi sprzęt za powiedzmy 3tyś zł a potem zażąda zwrotu.