Audiohobby.pl

Zestaw 5000-6000zł - słuchawki, DAC (+ USB), wzmacniacz

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
02-10-2012, 18:36
A najlepiej to przemysl temat raz jeszcze i zastanow sie czy nie chcesz czasem zbudowac sobie dobrego zestawu kolumnowego. Pakowanie takiego szmalu w sluchawki to jednak ostatecznosc niz zlote rozwiazanie  wzgledem duzego stereo. O ile masz wlasny pokoj i normalnych domownikow, ma sie rozumiec ;\'))

M.Horek.

• 34 / 4734
  • Użytkownik
02-10-2012, 18:37
SONIC PEARL

Przecież test ogólnie dostępny jak na coś z wielką dupna obudową mam prawo wiedzieć za co maja ludzie płacić k.....a te 5900zł ?

Pan łaskawy od testu nazywa się Wojciech Pacuła napisał:

A sygnał z wejść dość długimi drucikami, trafia na przód, do małego potencjometru Alpsa, potencjometru "samochodowego", zamontowanego na solidnym elemencie z aluminium.

Wnioskuję zatem z tego testu że ów kawałek aluminium jest specjalnym kawałkiem o fonicznych właściwościach a potencjometr SAMOCHODOWY uuuuuuuuuuuuu wtopa.

Wcześniej pan Pacuła pisze:

kondensatory wstępnie filtrujące napięcie - to rzadko widywane Elny TONEREX. W katalogu firmy są stopień niżej niż model Cerafine.

OOO to juz zakrawa na kawał , konstruktor zamiast lepszych Cerafine zastosował te gorsze tak w hi-endzie nie moze być!!!!!!
Napiecie nie dobrze się będzie filtrować ale kogo to ;)

Przecież majkel się z tego i tak śmieje, a najbardziej krzyczą ci którzy wpieprzyli się i wydali na to pieniądze taka prawda .
Cały tekst jest tak pusty i nie przemawiający za produktem jak sam produkt.

Mam prawo pisać co myślę i tyle.

http://www.highfidelity.pl/@main-1404&lang=

Można by wszystko lepiej zaprojektować schludniej bo to wszystko wygląda jakby robił to ktoś ze szkoły średniej z 1 wszej klasy i wypowiadam się odnośnie wykonania.
Co do dźwięku to sobie daruję bo tak złe wykonany nie wiem jak to zwać -no diy to nie może zaskoczyć raczej pozytywnie .
Wszystkim piszącym na priv dziękuje za wsparcie i obiecuje być Advocatus Diaboli w słusznej sprawie.

Umyjcie uszy niewierni.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
02-10-2012, 18:38
Pamiętaj, że jeśli dysponujesz źródłem klasy topowego Accu bądź Metronome, to wówczas im lepszy kupisz wzmacniacz tym lepszy otrzymasz rezultat, natomiast podpinając te ustrojstwa do Xonara efekt może być odwrotny. Ja swojego PS Audio nie mam tak naprawdę z czego słuchać poza USB, ponieważ wbudowany do niego DAC jest tak dobrany, aby zgrywał się z nim dobrze, natomiast wszelkie inne źródła jakie do niego podpinałem po RCA okazywały się zdecydowanie zbyt słabe aby uzyskać satysfakcjonujący dźwięk (dlatego też będę musiał niedługo zwrócić się do Majkela o upgrade DVD\'ka ;) ). Wyjątek stanowi tutaj gramofon, który brzmi po prostu na maks swoich możliwości.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
02-10-2012, 18:43
>> M.Horek., jeszcze nie zauważyłeś, że główny zainteresowany jest zdecydowany na Black Pearl? Takie dziecinne zarzuty to może sobie prawić każdy, popisz się chociaż jakąś wiedzą, bądź zaprezentuj chociaż JEDEN konkretny przykład tańszego i pod każdym względem lepszego wzmacniacza, a nie tylko wylewasz swoje żale w sposób, który przyprawia mnie o mdłości.

M.Horek.

• 34 / 4734
  • Użytkownik
02-10-2012, 18:48
Myślę że za takie śmieszne pieniądze można wziąć i się cieszyć ja słuchałem tego wzmacniacza z przyjemnością

http://www.alibaba.com/product-gs/372567346/YULONG_A100_transistor_headphone_amplifier_A100.html

Ps.

Nie muszę się niczym wykazywać wystarczy że wskazuje błędy pewnych guru;)

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
02-10-2012, 18:57
@pastwa
Mam pokój i jakiś tam całkiem nie najgorszy "duży zestaw" oparty o DALI Suite 2.8. Sęk w tym, że pokój jest ogólnie za mały, nie da sie powalczyć z akustyką, mam wielkie okno i już mi się znudziło takie słuchanie... Kiedyś jak będą lepsze warunki to sobie jeszcze sprawię "prawdziwy" system ;)

Tego Yulong\'a to można gdzieś posłuchać, czy tylko opcja strzału w ciemno z jednego polecenia?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
02-10-2012, 19:41
Przepraszam, że tutaj odpowiadam, ewentualnie poproszę przenieść te debaty do mojego wątku w Audio Salonie.

Co do Cerafine - kolega M.Horek zbuduje na Cerafinach, a my posłuchamy. Bo ja swoją lekcję odrobiłem w tym temacie, i dlatego są Tonerex, a nie Cerafine czy Silmic II. Proponuję się poczepiać klocków, gdzie są podstawowe Rubycony, a ceny sześciocyfrowe, tu to dopiero rozbój. :P

Potencjometr - to samo. Czy słuchał Waść RK27 w wersji 10k albo Bournsa, albo Vishay\'a? Bo ja tak, i zupełnie mi nie robi różnicy finansowej którego włożę, tylko że one cholery grają do bani, stąd ich nie ma. Przy 100k da się słuchać RK27, przy 10k nie za bardzo, co sprawdziłem już dawno temu. Nic nie poradzę, że nie ma lepszych potków niż te "nędzne" RK09. Dla Twojej wiedzy jeszcze - robię selekcję równowagi kanałów, czasami wywalę 4 sztuki z 10, więc o cenie to też taka bardziej luźna rozmowa. ;) Jak klient zachce, to dostanie za stosowną dopłatą RK50 nawet, albo drabinkę o dużej liczbie kroków.

Druciki niedobre? To daj linki. :) Od tego zaczynałem w końcu, ale są druty, bo... nie chce mi się już. Ja naprawdę potrafię wytłumaczyć obecność każdego elementu w Sonic Pearl, bo to są te odrobione lekcje ze słuchawkami i lutownicą, a nie wróżenie dźwięku ze zdjęć środka tego czy owego urządzenia.

Założycielowi wątku zaraz odpiszę na PW.

M.Horek.

• 34 / 4734
  • Użytkownik
02-10-2012, 20:09
>> majkel, 2012-10-02 19:41:49

Założycielowi wątku zaraz odpiszę na PW.

Tak tylko na to cie stać ?aaa zapomniałem że jak guru napisze na priw.to taki zaszczyt jest że założyciel nie odmówi i kupi:)

To ty jesteś konstruktorem i powinieneś dawać np drabinki rezystorowe jakież to wielkie koszty są?

Dzięki dobrej architekturze wykluczysz dalszą moją i nie tylko moją czepialskość .
Problem w tym że ty nie chcesz i świadomie wierzysz w swoje racje.

Kilka firm na polskim rynku w taki sposób zakończyło swój żywot ale ty jesteś majkel niezastąpiony .

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
02-10-2012, 20:27
To jak offtopują, offtopuję i ja.

M.Horek jesteś dystrybutorem YULONGa? Co tam jeszcze macie drabinki i inną biżuterię? Nie jest Ci wstyd naciągać naiwnych ludzi? Przy mocach potrzebnych do napędzenia słuchawek wystarczający do wzmacniacza słuchawkowego z odpowiednią wydajnością prądową jest dobrze dobrany pojedynczy opamp. Jak  się dorzuci do tego zasilacz i potek to będzie max 100 PLN z THD na poziomie nieosiągalnym dla tej przepakowanej zabawki którą pokazałeś. Wszystko ponad to to fantazja ludzi z kasą lub złudzenia ludzi bez kasy. Kumasz bo jak nie to dla mnie nie istniejesz;)
Te wciskane przez was drabinki to pewnie po to żeby przy skokowej regulacji głośności grało albo za głośno albo za cicho ale nigdy tak jak by człowiek chciał, no ale kasiorka na konto leci. I co niby te Twoje drabinki mają lepszego oprócz zrównoważenia kanałów. Szumy termiczne różniące się o tyle że musisz dobrze szukać aparatury która to jest w stanie zmierzyć i nawet najlepsze nietoperze nie były by w stanie ich wyłapać?

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
02-10-2012, 20:37
Drabinki są do pupy :/ Abstrahując od brzmienia, nie potrafiłbym żyć ze skokową regulacją głośności, wrrrr

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
02-10-2012, 20:42
Nie każdy lubi krokową regulację głośności. Ja na przykład nie lubię. Mam w domu drabinki 22 takie małe. Chciałem wprowadzić do BP w tej samej cenie wzmacniacza, ale skok głośności jest nieadekwatny do zastosowań słuchawkowych, a poza tym dźwięk podrasowany nienaturalnie na górze pasma. Te droższe się nie mieściły, w SP dopiero będą testy która w ogóle ma sens, bo jak ma grać gorzej od RK09 to nie ma.

Reasumując, nie zakładaj arbitralnie, że dla każdego drabinka jest czymś lepszym niż potencjometr.

Co to jest dobra architektura? Dzięki temu, że układ wzmacniacza złożony jest przestrzennie, to sumaryczna ścieżka sygnału i odprzęgania zasilania jest najkrótsza. Tu niczego nie zmienię, sorry. Produkty wymagające projektowanej PCB na pewno będą taką miały, więc obaw nie ma. Zresztą, przecież ja już to wszystko pisałem:

http://earstream.eu/page/46/Wzmacniacze+sluchawkowe/l

http://earstream.eu/page/69/Pytania/l

http://earstream.eu/page/65/Zasilacze/l - w kontekście zasilania Sonic Pearl.

lancaster

• Gość
02-10-2012, 20:45
M. Horek, prośba. Mógłbyś przenieść temat cen za niektóre produkty audio do nowo otwartego przez Ciebie wątku ?
Tam obiecuję opisac kilka moich przygód z "chińskim DIY". Niektóre OK, niektóre poracha.
Ten wątek autor otwarł chyba w innym celu.
Mi tez nie podoba sie "polecanie" towaru przez osoby handlujące dana rzeczą. Są to przypadki na tyle sporadyczne ze nawet nie marudzę, gdyby zrobilo sie "gęściej" będę miłą prośbę o zaprzestanie i tyle.

lancaster

• Gość
02-10-2012, 20:46
Majkel, popisz sobie o swoich produktach tam gdzie się umówiliśmy.

Kraft

• 448 / 6066
  • Zaawansowany użytkownik
02-10-2012, 20:49
>> majkel, 2012-10-02 16:16:05
>> W Chrl te twoje pajęczynki zrobili by za 300zł

Nie wątpię. Swego czasu furorę robiły tanie Aune, z tym że po czasie okazywało się że offset na wyjściu słuchawkowym potrafi zabić nauszniki na śmierć. Takie to chińskie "specjalisty" ;)
Podrabiane elementy w chińskich wynalazkach to już niemal standard, plaga. Podrabiają wszystko, od rezystorów po najbardziej wypaśne scalaki. Zdarza się, że klecą wszystko z podzespołów, które wcześniej nie przeszły kontroli jakości, z nieudanych partii przeznaczonych do utylizacji. Widział ktoś złącza RCA Alpsa, w których po 2-3 wyjęciach wtyków schodzi złota powłoka? W niektórych Yulongach to norma. Matrix bez żenady kopiuje konstrukcje urządzeń bardziej uznanych zachodnich producentów, jednak, niespodzianka - nie brzmią one jak oryginały. Inny, całkiem uznany zresztą producent pocisnął niedawno do Europy urządzenia z toroidami, które nie wytrzymywały napięcia ponad 220V. Temat rzeka...

Słowem - Made In EU FTW! ;)

Kraft

• 448 / 6066
  • Zaawansowany użytkownik
02-10-2012, 20:50
Poprawka. Odpowiedź kierowana do M. Horek oczywiście ;)