Audiohobby.pl

Zestaw 5000-6000zł - słuchawki, DAC (+ USB), wzmacniacz

asmagus

• 4439 / 5653
  • Ekspert
03-10-2012, 19:29
Dj. Dalej wprowadzasz w błąd.

ogorek

• 855 / 5444
  • Ekspert
03-10-2012, 19:53
O matko - a nie lepiej napisać e-mail do sprzedawcy czy można odesłać sprzęt jak nie spełni oczekiwań ?

Z lokalnych małych dystrybutorów GradoFan oferuje taką możliwość (czyli m2tech, catalyst i inne firmy które ma w ofercie oraz wygrzane Grado)

@majkel oraz wiele sklepów stacjonarnych - chociaż ostatnio trzeba w Studio HiFi usłyszałem, że lampowych wzmacniaczy już nie udostępniają do odsłuchów domowych.

Panowie - cała strona zrobiła się o prawach konsumenta. Ja lubię stawiać sprawę jasno i uczciwie i jak kupowałek K701 w thomann.pl to zapytałem się, czy mogę odesłać - jak się nie spodobają. Tak jak mówi 4M sprzedawca dostaje pieniążki a od momentu zwrotu ma czas na ich oddanie. Zazwyczaj koszt odsyłki spoczywa na kupującym, więc sklep jakoś straszliwie nie ryzykuje.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
03-10-2012, 20:14
 w takim razie proszę o usunięcie moich wpisów.

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
05-10-2012, 16:41
Kolejny odsłuch za mną, Beyerdynami DT880 250ohm + Graham Slee Solo Ultra-Linear DE + moja karta (CREATIVE), a później Atoll CD100. Co tu dużo mówić, najpierw wydawało mi się, że ten wzmak gra tak jak A1, nic ciekawego, ale po zmianie źródła mało nie spadłem z krzesła. Nie spodziewałem się czegoś takiego ze słuchawek, szczegóły, zejście basu, dynamika, dosłownie wszystko było niesamowite. Już wiem co było wąskim gardłem ;-)

Beyer\'y bardzo mi się podobają, jestem ciekaw jak wypadną HiFiMany, wątpię czy AKG mnie uwiodą, a GRADO na razie nigdzie nie upolowałem...

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
05-10-2012, 17:11
Pacio,

Wniosek, ze warto w pierwszej kolejnosci zainwestowac w bardzo dobre zrodlo, a wzmak wystarczy aby byl w miare przezroczysty, to dobrego efektu nie zepsuje. Poluj albo na uzywane CD bylej klasy hi-end, albo na jakis nowej generacji DAC (jak ma grac z PC), moze z wyjsciem sluchawkowym. Podpytaj o April Music Eximus DP1.

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
05-10-2012, 19:43
Nie chcę używanego sprzętu, a ten April kosztuje ~10 000, więc trochę poza budżetem ;-)

Na razie celuję w Black Pearl + DAC, o ile te wszystkie forumowe rewelacje się potwierdzą ;-)

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
06-10-2012, 22:26
Co do tego DACa to bym strzelał raczej w coś pokroju rDAC\'a, albo Styleaudio Carat Sapphire, ewentualnie coś od Chińczyków: Little Dot DAC_I, Musiland MD11, ZHALOU D3.5 pro, Yulong D100 II, Matrix Cube ASRC...

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
06-10-2012, 23:03
Moim zdaniem Styleaudio Carat Sapphire jest słaby, Little Dot przewartościowany, Matrix średni, reszty nie słuchałem.

Dobre DACi, które znam: AudioNemesis DC-1 Upgrade / VLE, Antelope Zodiac+ Mastering DAC, Benchmark DAC-1, CA Azur 851C (cedek z funkcją DAC), Logitech Transporter SE. Wszystkie z wyj. Kambodży, która jest minimalnie jaśniejsza, grają bardzo podobnie.

Co do BP od Majkela, to bardzo dobry wzmak, pod warunkiem, że słuchawki nie mają za dużego basu, nie są za słodkie i nie za ciemne. Najlepiej zgrywa się z lekkimi i jasnymi słuchafonami typu: HD800, K701, T1, DT880, etc. Do ciężkich i słodkich słuchawek np. DT150 czy Philips Fidelio L1 można nim przedobrzyć i wyjdzie klucha.

Poza tym ten wątek to niezłe jaja są. Jedna nieświadoma owieczka i zgraja dystrybutorów i producentów robiąca mu BW.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
06-10-2012, 23:41
Tyle tylko, że DACe, o których piszesz są od 50 do 200% droższe od tych, które podałem ;-)

pastwa

• 3828 / 6104
  • Ekspert
07-10-2012, 00:54
>> pacio94, 2012-10-05 19:43:21
Na razie celuję w Black Pearl + DAC, o ile te wszystkie forumowe rewelacje się potwierdzą ;-)

Ogladales Gwiezde Wojny ? Tutaj prawdy objawione potwierdzaja sie tak samo jak i tam ;\'))

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
07-10-2012, 09:17
pacio94,

pastwa ma niestety rację
masz niewielkie szanse być zadowolony (na dłuższą metę) ze sprzętu zakupionego na podstawie forumowych opisów, jeżeli nie wiesz dokładnie czego szukasz
nie dlatego, że te wszystkie porady które tu otrzymałeś są niewiarygodne, że koledzy są głusi, etc. - po prostu jest duża szansa, że to, co podoba się tobie niekoniecznie musi podobać się innym i z tego właśnie wynika klasyfikacja "dobre - kiepskie"

nie czytałem całego wątku, ale z twojego pierwszego wpisu wynika jedynie, że nie pasuje ci kilka rzeczy w twoim obecnym zestawie
trudno jednak powiedzieć, jakie aspekty dźwięku są dla ciebie kluczowe, co sprawia, że muzyka sprawia ci radość, a przynajmniej wciąga na tyle, że przestajesz się zastanawiać, co by tu jeszcze zmienić

w takiej sytuacji wygląda na to, że masz przed sobą długą i ciernistą drogę klasycznego audiofila
kupno nowych zabawek, ekscytacja, że coś się wyraźnie poprawiło albo że pojawiło się coś, czego wcześniej w ogóle nie było,
ale z czasem albo/i przy porównaniach zaczniesz zdawać sobie sprawę, że to jednak nie to i po jakimś czasie dojrzeje w tobie potrzeba zmian
wtedy znowu kilka miesięcy spędzisz na audiofilskich forach, po czym wreszcie podejmiesz decyzję o zakupie nowego klocka/słuchawek i znowu przyjdzie ekscytacja zmianami, a potem, jak należy się spodziewać powoli zacznie narastać rozczarowanie i wtedy... znowu założysz wątek na forum pt. mam to i to, brakuje mi w dźwięku tego i tego - pomocy! :)

moim skromnym zdaniem, to nie jest kwestia pieniędzy, jakie chcesz wydać, tylko cierpliwości, odsłuchów i zadania sobie samemu inteligentnych pytań pt. czego tak naprawdę szukam? co sprawia, że dźwięk jest dla mnie satysfakcjonujący? co jest istotne, a co ma tak naprawdę drugorzędne znaczenie? etc.

oczywiście, są tacy, dla których żonglowanie klockami i ciągłe zmiany stanowią świetną zabawę, a nierzadko cel sam w sobie
jeśli należysz do tej grupy (i stać cię na to), to spokojnie możesz zignorować ten wpis
ale jeśli nie, to warto powściągnąć emocje i chęć jak najszybszego sprawienia sobie prezentu i spędzić trochę czasu na poszukiwaniach/odsłuchach

i tu 4m ma absolutną rację - ostatni element toru - słuchawki/kolumny - jest kluczowy
to tam właśnie występują największe zniekształcenia dźwięku i jeśli wybierzesz źle, to żadna wymiana źródła, daca, wzmacniacza ani tym bardziej kabelka tego nie ukryje

także, życzę cierpliwości i mądrych decyzji :)
Odszedł 13.10.2016r.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
07-10-2012, 10:39

Weź sobie wpis Magusa głęboko do serca, cala prawda w pigułce.

Rozważ też zakup używanego DACa, będzie przynajmniej wygrzany, a audiofile bardzo dbają o sprzęt, więc jest prawie pewne, że klocek z drugiej ręki nie będzie niczym się różnił od sklepowego poza znacznie niższą ceną.

A trzecia sprawa to Twój budżet. Jest po prostu za duży by osiągnąć swoją prywatną nirwanę. Podałem Ci przykłady przetworników, które grają topowo i nie są tanie, ponieważ takie postawiłeś kryteria i im szybciej przekonasz się, że można taniej i nie gorzej, tym lepiej dla Ciebie. Jest wiele innych źródeł, które mogą Ci się spodobać a kosztują znacznie mniej. Podałem Ci takie, które technicznie są na topie, dalsze pompowanie kasy już nie da poprawy, ale wiedz, że można taniej.

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

z.B.

>>Kwantum przydanego mu basu jest wręcz wstrząsające, tworząc obrazy nacechowane potęgą i mocą, a jednocześnie spowite wszechobecnym niemal basowym łoskotem<<

>>Nowe gniazdko sieciowe spowodowało, że nagle miałem mnóstwo dźwięków. Nadciągały z każdej strony, wewnętrznie zróżnicowane, niby razem, ale każdy osobno, w swojej własnej misji.<<
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

pacio94

• 61 / 4892
  • Użytkownik
07-10-2012, 18:44
Ja to wszystko wiem, siedzę w temacie audio już ładnych kilka lat i stwierdzenie, że "nie to dobre co dobre, tylko co się komu podoba" wbiło mi się dośc dobrze ;-)

Odsłuchy czynię, cały czas, czekam do wtorku, żeby porównać DT990/DT880/Q701, później jeszcze HiFiMan\'y. Skoro sami piszecie, że można i taniej i w sumie tak samo dobrze, a elektronika w praktyce nie gra aż tak bardzo jak słuchawki to proszę o przykłady takiego sprzętu (DACów). Pisząc o jakimś "topie" na samym początku, nie myślałem o cenach tylko o dźwięku, już chyba Black Pearl jest dobrym przykładem, że można dać więcej za mniej, o czym mam nadzieję się przekonać za jakieś dwa tygodnie.

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
08-10-2012, 16:19
Proponuje posłuchać takiego ukladu, ultrasone edition 8 + audioquest dragonfly, bardzo dobre zestawienie.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
08-10-2012, 17:14
Dragonfly jest za mały i za lekki, to nie ma prawa grać!!!! :))))))

z.B.