pacio94,
pastwa ma niestety rację
masz niewielkie szanse być zadowolony (na dłuższą metę) ze sprzętu zakupionego na podstawie forumowych opisów, jeżeli nie wiesz dokładnie czego szukasz
nie dlatego, że te wszystkie porady które tu otrzymałeś są niewiarygodne, że koledzy są głusi, etc. - po prostu jest duża szansa, że to, co podoba się tobie niekoniecznie musi podobać się innym i z tego właśnie wynika klasyfikacja "dobre - kiepskie"
nie czytałem całego wątku, ale z twojego pierwszego wpisu wynika jedynie, że nie pasuje ci kilka rzeczy w twoim obecnym zestawie
trudno jednak powiedzieć, jakie aspekty dźwięku są dla ciebie kluczowe, co sprawia, że muzyka sprawia ci radość, a przynajmniej wciąga na tyle, że przestajesz się zastanawiać, co by tu jeszcze zmienić
w takiej sytuacji wygląda na to, że masz przed sobą długą i ciernistą drogę klasycznego audiofila
kupno nowych zabawek, ekscytacja, że coś się wyraźnie poprawiło albo że pojawiło się coś, czego wcześniej w ogóle nie było,
ale z czasem albo/i przy porównaniach zaczniesz zdawać sobie sprawę, że to jednak nie to i po jakimś czasie dojrzeje w tobie potrzeba zmian
wtedy znowu kilka miesięcy spędzisz na audiofilskich forach, po czym wreszcie podejmiesz decyzję o zakupie nowego klocka/słuchawek i znowu przyjdzie ekscytacja zmianami, a potem, jak należy się spodziewać powoli zacznie narastać rozczarowanie i wtedy... znowu założysz wątek na forum pt. mam to i to, brakuje mi w dźwięku tego i tego - pomocy! :)
moim skromnym zdaniem, to nie jest kwestia pieniędzy, jakie chcesz wydać, tylko cierpliwości, odsłuchów i zadania sobie samemu inteligentnych pytań pt. czego tak naprawdę szukam? co sprawia, że dźwięk jest dla mnie satysfakcjonujący? co jest istotne, a co ma tak naprawdę drugorzędne znaczenie? etc.
oczywiście, są tacy, dla których żonglowanie klockami i ciągłe zmiany stanowią świetną zabawę, a nierzadko cel sam w sobie
jeśli należysz do tej grupy (i stać cię na to), to spokojnie możesz zignorować ten wpis
ale jeśli nie, to warto powściągnąć emocje i chęć jak najszybszego sprawienia sobie prezentu i spędzić trochę czasu na poszukiwaniach/odsłuchach
i tu 4m ma absolutną rację - ostatni element toru - słuchawki/kolumny - jest kluczowy
to tam właśnie występują największe zniekształcenia dźwięku i jeśli wybierzesz źle, to żadna wymiana źródła, daca, wzmacniacza ani tym bardziej kabelka tego nie ukryje
także, życzę cierpliwości i mądrych decyzji :)