Audiohobby.pl

Most headphones suck! ?

Sim1

• 1829 / 6046
  • Ekspert
19-09-2012, 12:07
Wow, czyli jednak coś takiego jak szynka iberyjska z czarnych świń istnieje i jej cena jest ok?
Co jest jej odpowiednikiem w sprzęcie audiofilskim?

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
19-09-2012, 12:20
Panowie ta dyskusja jest całkowicie jałowa. Roland czy Tobie się wydaje, że jesteś jedynym uświadomionym na tym forum, zaś reszta to sami debile?

Cena nie ma nic wspólnego z postępem technologicznym, akustycznym, jakościowym i jakim tam sobie chcesz... zapewniam Cię, że 99% osób tutaj zdaje sobie z tego sprawę. Nie znam wielu osób, które kupują drogie np. słuchawki bez odsłuchów i porównania całej palety innych, być może na końcu kupują właśnie takie słuchawki, bo im się one najbardziej podobają, a może to jest też kwestia zgrania ze sprzętem, który posiadają? Nawet frackowiak wybrał sprzęt świadomie, wcześniej go posłuchawszy... Znam wiele osób, które jednak kupują świadomie.

Możesz mi np. próbować wmówić, że 30-sto letnie Yamahy YH-1000 grają jak CAL! czy nawet K550 czy dowolne inne słuchawki do kupienia do powiedzmy 1000 PLN albo nawet niech będzie że 1000 $. Tutaj nie widzę żadnego postępu od wielu lat i prawdą jest to co piszesz, że słuchawki za 1k$ i wielokrotnie więcej to nabijanie ludzi w butelkę i narzucanie coraz większej marży. No ale znajdź mi proszę coś, co zagra tak jak te Yamahy YH-1000 za 1000 PLN, bo ja mam kłopot, żeby nawet nowe słuchawki o tego typu konstrukcji w cenie 1k$ grały tak, jak te Yamaszki sprzedawane kupę lat temu po 200 $. Teraz na aukcjach od kilku lat potrafią stare pryki schodzić w cenie właśnie ok. 1000 $ i dlatego ich nadal nie mam, mimo, że chciałbym mieć. Gdyby natomiast taki produkt za 1000 dolców był dla mnie tak bezproblemowy do kupienia jak paczka fajek (w sensie finansowym) to bym je kupił, mimo, że ich cena jest dość absurdalna na rynku wtórnym, natomiast nie tak absurdalna w porównaniu z tym, co teraz się wypuszcza.

majkel

• 7477 / 6082
  • Ekspert
19-09-2012, 12:21
>> Rolandsinger, 2012-09-19 11:51:23
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2012-09-19 10:35:22
Czyli rozumiem, że zdrowy rozsądek jest wtedy, gdy z zaciśniętymi zębami i przekonaniem o własnej mądrości konsumuję pasztetową zamiast delektować się polędwicą z tradycyjnej wędzarni, bo mi zostało trochę kasy w kieszeni, np. na kolejny kg pasztetowej?<<

Jeśli nie odróżniasz polędwicy od pasztetowej to serdecznie współczuję Twoim kubkom smakowym.

-> Jakbym nie odróżniał, to bym nie pisał tego co powyżej. Oczywiście zakładając logiczne rozumowanie czytającego i niepodejrzewanie piszącego o bycie idiotą.

-Pawel-

• 4739 / 5687
  • Ekspert
19-09-2012, 12:22
>> Rolandsinger, 2012-09-19 11:51:23
Z drugiej strony, trzymając się tej spożywczej analogii, najdroższy sprzęt audiofilski to zwykła szynka z Tesco w cenie szynki Iberyjskiej z czarnych świń.

Twoja analogia ma tylko sens w przypadku gdy zakładamy, że dobrze brzmiące audio nie istnieje.

A tak btw to skoro o wszystko jest takie proste to dlaczego Twoje K701 lądowały w komisie tak wiele razy? Czyżby "szynka z Tesco" w cenie regularnej się nie sprawdzała i szukasz ciągle bliższego odpowiednika oryginalnego smaku mięsa z czarnej świni?

Dj

• 1088 / 4857
  • Ekspert
19-09-2012, 12:29
Roland pasmo przenoszenia to jedno a dźwięk słuchawek to drugie. KPP ma prawie identyczne pasmo przenoszenia jak senki hd 650 a porównaj sobie te słuchawki.
Są słuchawki dziwnie grające kosztujące krocie,dla mnie cena nie gra... i jest w tym sporo racji że droższe nie oznacza lepsze. Ktoś chce wydać 6tyś złotych za słuchawki to nie zainteresują go nauszniki za 1000zł.
Miałem się umówić na odsłuch k550, znam osobę która ma dt 880 i k550. Twierdzi że góra w AKG jest dziwna (prostacka) muszę się sam przekonać. AKG 601 miały odjazdową górę ale potrafiły na wokalu strasznie syczeć... Po charakterystyce nie będziesz wiedział że słuchawki mają z tym problem.

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
19-09-2012, 12:30
No faktycznie Rollo, powinieneś wziąć pod uwagę to co napisał Szwagiero. :-)

Tak z ciekawości, ile płyt liczy Twoja prywatna kolekcja ?
Pytam, bo na forum zapuszczasz od lat tylką jedną. Nie znudziła Ci się ? ;-)

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
19-09-2012, 12:32
>>słuchawki za 1k$ i wielokrotnie więcej to nabijanie ludzi w butelkę i narzucanie coraz większej marży<<

Właśnie o to mi wyłącznie chodzi, nic więcej. Można do tego jeszcze dodać cd/wzmacniacz za 20000 zł czy kabel za 2000 zł (który sam posiadam i nie słyszę żadnej różnicy pomiędzy nim, a Ultralinkiem z takiej samej miedzi 6N za 250 zł), albo głośniki za 100000 zł. Są to absurdy, przy których nie wolno mówić, że są lepsze od dobrych produktów za ułamek tej ceny.

To czysty marketing, a nie technologia, która czymś się odróżnia od tej z mniejszą marżą. To są produkty nie dla słuchaczy muzyki, a osobników szukających lepszego samopoczucia.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4739 / 5687
  • Ekspert
19-09-2012, 12:36
>> szwagiero, 2012-09-19 12:20:01
Panowie ta dyskusja jest całkowicie jałowa. Roland czy Tobie się wydaje, że jesteś jedynym uświadomionym na tym forum, zaś reszta to sami debile?

On po prostu zazdrości kolegom, którzy pokupowali sobie wymarzone słuchawki i tory do nich i słuchają muzyki z pełną satysfakcją. Sam zaś od lat krąży nieustannie w punkcie wyjścia przerzucając co miesiąc kolejne słuchawki z półki cenowej, którą on sam sobie określił jako ta dla normalnych ludzi i będąc ciągle niezadowolonym z efektu musi raz na jakiś czas wejść na forum aby wcisnąć nam kit, ze jego postępowanie jest całkowicie normalne, po takim dowartościowaniu może na powrót wrócić do sprzęto-mani i przewracać kolejne nauszniki (oczywiście w dobrej cenie), które mają okazać się cudowne i zagrać na poziomie K1000 czy co tam sobie kto wymarzy. Forum pomaga mu stłumić kolejne rozczarowania, ot cała idea tych dyskusji.

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
19-09-2012, 12:38
a co z ta pasztetowa, ze jaka logika?

ja mowie ze jak ktos chce jesc pasztetowa i miec Ancient Audio, no problem, jego biznes, moze jesc pasztetowa i zamiast audio trzymac kase w skarpecie:) warto nowicjuszom wpajac, zdrowy rozsadek ale jak woli pasztetowa, trudno.

Roland ma racje ze nie ma co wmawiac ze cos jest X razy lepsze, o jakies tam klasy bo potem przychodzi do mnie kuzyn i mowi - na rocku moj sprzet 20 razy tanszy gra lepiej i co zrobie, oka sobie nie wyjme, mimo ze wiem ze mi bardziej pasuje moj akurat:)
jak ktos ma kasy jak lodu to ok Asmagus i o to mi chodzi i Rolandowi chyba tez zebysmy my (bo recenzenci czy dilerzy to inna bajka) nie wmawiali - masz sprzet X to jestes beee bo Y gra 1000 razy lepiej , warto dolozyc te pare tysi, zbieraj chlopie
a potem sie okazuje ze moze gdziestam to gra lepiej, pewno ladniej wyglada ale szkoda wyrzeczen a kasa sie nie zawsze zwroci...
ciekawosc brzmienia

kopaczmopa

• 786 / 6022
  • Ekspert
19-09-2012, 12:41
a ja mysle Pawel ze Rolanda stac na te drozsze tez tylko juz je przerobil i stwierdzil ze specjalnie mu nie odpowiadaja , wydaje duzo wiecej , dostaje nie zawsze wiecej, czasem mniej a musi czuc sie jak snob co przynosi jakas ujme :)
I mysle ze tez wielokrotnie byl zadowolony z tego co mial ale takie to hobby, wciaga, zmiany ciesza, czasem krotko ale co nowa zabawka to nowa:)
ciekawosc brzmienia

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
19-09-2012, 12:47
Zazdrościć komuś, że jest frajerem i jeszcze jest z tego dumny....najlepszy żart w tym tygodniu :))))))))))))))
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

-Pawel-

• 4739 / 5687
  • Ekspert
19-09-2012, 12:49
Zazdrościć spokoju psychicznego.

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
19-09-2012, 12:50
>>nie wmawiali - masz sprzet X to jestes beee bo Y gra 1000 razy lepiej , warto dolozyc te pare tysi, zbieraj chlopie<<

I o to właśnie chodzi.

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
19-09-2012, 12:50
>> kopaczmopa, 2012-09-19 12:38:45

a potem sie okazuje ze moze gdziestam to gra lepiej, pewno ladniej wyglada ale szkoda wyrzeczen a kasa sie nie zawsze zwroci... "

A to ma sie zwracać ? O k... a ja zawsze tylko sporo trace na wszelkich audiozakupach.
I znowu stres na cały dzień ! :-))

Przecież to cało audiohobby to zwykla, banalna zabawa. Gadzetomania. Wydajesz kase dla kaprysu i tyle.
Czym innym, dla mnie, jest muzyka. To pasja, to oddech, to emocje i powietrze. (Sorry za egzaltacje, ale pisze szczerze.) I jesli jakies tam zabawki grające, w realizacji mojej pasji mi pomóc mogą... (no bo wiadomo, są lepsze i gorsze) - chwała zabawkom.

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
19-09-2012, 12:52
Rolandsinger,

żeby zmienić trochę temat, bo zmierza donikąd ... :)

(to nie atak, zwykła ciekawość)
o ile pamiętam, to masz poglądy mocno liberalne, w kierunku libertariańskich?

jak się ma twoje twierdzenie, że słuchawki za więcej niż 1000$, to nabijanie ludzi w butelkę do aksjomatu, że cenę wyznacza rynek i że produkt jest wart ni mniej ni więcej, tylko tyle, ile chcą za niego zapłacić klienci?

serio, jestem ciekaw jak łączysz te dwie rzeczy (o ile dobrze pamiętam twoje poglądy?)
Odszedł 13.10.2016r.