Audiohobby.pl

Most headphones suck! ?

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
19-09-2012, 14:20
>> Rolandsinger, 2012-09-19 14:06:38
>>No to jak to było z tym White Bird? Produkty były dobra ale za tanie dla audiofili-debili?<<

>Biznes to biznes. Klient płacąc, niejako zaświadcza, że wie, co robi. Inna rzecz, że on już i tak w tym bagnie tkwi, ja mu nie sprzedam, >pójdzie gdzie indziej.

Cóż... chyba nie ma czego komentować.

W takim razie ustalmy co wynika z Twoich wypowiedzi, że Tobie zależy na chronieniu tych zbłąkanych, dziewiczych owieczek przed wdepnięciem w audiofilskie bagno, ale jak ktoś już w nim siedzi, to można go kroić, o ile mnie czy Tobie się to opłaca. Roland sorry ale to co mówisz nie trzyma się kupy i zaczynam Cię podejrzewać o jakieś rozdwojenie osobowości, a co najmniej Twojego sumienia i światopoglądu. No i żeby było jasne - nie chcę wchodzić na tematy psychologiczno-filozoficzne i nic nikomu nie sugeruję!

-Pawel-

• 4739 / 5687
  • Ekspert
19-09-2012, 14:23
>> Rolandsinger, 2012-09-19 14:16:09
@ Pawel

>>Kto zaś zgorszy jednego z tych małych, którzy wierzą we mnie, lepiej będzie dla niego, aby mu zawieszono u szyi kamień młyński i utopiono go w głębi morza. Biada światu z powodu zgorszeń! Wprawdzie zgorszenia MUSZĄ PRZYJŚĆ, lecz biada człowiekowi, przez którego zgorszenie przychodzi.<<

Mat. 18,6-7

No właśnie, dlaczego gorszysz czytelników wciskając im kit, że wszystko brzmi tak samo? Później ktoś kupuje takie CAL! i załamuje ręce gdy piski wysokich (jego słuch tak je subiektywnie odbiera) katują go niemiłosiernie, a on tylko zaciska zęby powtarzając sobie: "Nie daj się zwieść, to brzmi jak Edition 10 i D7000 razem wzięte".

-Pawel-

• 4739 / 5687
  • Ekspert
19-09-2012, 14:27
Oczywiście sorry dla tych, których uszu CAL! nie katują ;) Ja nie wyznaję jedynego słusznego zdania opartego o wykres, własny słuch/widzimisie?, akurat moje i kilku znajomych uszy zostały poturbowane, ale niektórym się słuchało przyjemnie ;)

asmagus

• 4439 / 5631
  • Ekspert
19-09-2012, 14:37
Dobrze, że nie tylko mnie CAL! nie zauroczyły ;)

Ta dyskusja ma również drugą stronę, mniej przyjemną, są osoby, które mieszają z błotem drogi sprzęt (i jego nabywców) racjonalizując sobie istnienie sonicznych zamienników "topu" Hi-Fi, a to wszystko z powodu, ze ich na ten sprzęt nie stać. Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, ale gdyby wszystkich w tym wątku było stać na wydanie dzisiaj np 20 ooo zł bez mrugnięcia okiem, tej dyskusji by nie było.

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
19-09-2012, 14:37
>> Cypis, 2012-09-19 14:08:47
P.S. IMHO Roland ma trochę racji w nazywaniu rzeczy po imieniu. "

Jasne, ze ma. Paweł XYZ tez ma. Jesli załążą stronnictwo, ja postaram się o anonimowe członkostwo.

Tu chodzi raczej o syndrom terkocącej w kółko to samo katarynki i ten nieświeży kotlet z surówką.

Czy nie "audiostereo" na przyklad, byłoby optymalnym miejscem dla tego rodzaju misyjnego kaznodziejstwa ?
No przeciez tu mamy ludzi w wiekszosci zdrowych i z dystansem, a wszelkie próby audiofilskiej lewitacji są z miejsca kasowane.

To troche tak, jakby w środowisku lekarzy robić kampanie na temat szkodliwości palenia :-)
No, w kazdym razie, z mojego punktu widzenia. ;-)

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
19-09-2012, 14:38
>>ale jak ktoś już w nim siedzi, to można go kroić<<

Wcale to nie oznacza, że można kroić, ale rozmowa ze ścianą nie ma sensu. Wystarczy powiedzieć raz, nie dociera, szkoda czasu, pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś zmądrzeje.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
19-09-2012, 14:42
>> Cypis, 2012-09-19 13:53:10
>> magus, 2012-09-19 13:12:17
>> tylko że o ile zauważyłem, to akurat Roland "zaczyna się przezywać pierwszy" :)

>No bo Roland czuje potrzebę głoszenia "antytezy" i nawracania.... Podobnie jak i inni na tym forum głoszenia "tezy" o przepaściach audiofilskich.

no skoro tak, to czemu zadajesz dziwne pytania pt. "Czemu to robicie Rolandowi?"
Roland robi to sobie sam - jak dźgasz kogoś patykiem to musisz się liczyć z tym, że może on przez przypadek trafić w twoje własne oko

>trafiając na Rolanda, PawłaXYZ, czy innych z tego "obozu" (po części sam podzielam te poglądy), dojdzie do wniosku, że nie jest
>odmieńcem, dziwakiem tylko jednym z wielu o innych, ale równoprawnych, poglądach. To chyba dobrze, nie?

jeśli ktoś potrzebuje grupy wsparcia, bo łatwo ulega cudzym opiniom, to ma poważniejszy problem
jak go zniechęcisz do audio, to będzie sobie za takie same, albo i większe, pieniądze kupował motocykle albo znaczki
dokładnie z takiego samego powodu - bo ktoś twierdzi, że to jest cool

natomiast XYZPaweł nie stara się nikomu pomóc, tylko niestety lubi właśnie dźgać innych patykiem
na co dowodem jest fakt, że sam kupił kolumny jakie kupił, bo gdzieś coś przeczytał i stwierdził, że jest cool mieć kolumny od guru Linkwitza

nie dorabiajmy niepotrzebnie szczytnych celów do zwykłego chamstwa
bo jeszcze się jakiś nowicjusz zapatrzy i też kupi sobie te kolumny, bo przeczytał, ze posiada je wiceguru XYZPaweł
Odszedł 13.10.2016r.

Cypis

• 2479 / 5221
  • Ekspert
19-09-2012, 14:44
>> Max, 2012-09-19 14:37:49
>> To troche tak, jakby w środowisku lekarzy robić kampanie na temat szkodliwości palenia :-)
>> No, w kazdym razie, z mojego punktu widzenia. ;-)

- Sansei, jak zostać Mistrzem?
- Musisz dużo medytować, kontrolować duszę i ciało, nieusutannie zdobywać wiedzę, doskonalić umiejętności....
- Ale, Sansei, ja to wszystko wiem.
- No właśnie. A ja to robię!

To tak w kwestii kampanii szkodliwości palenia wśród lekarzy. ;)

Ale i dobrze pasuje do tego forum. Niby wszyscy wiedzą, niby wszyscy zdroworozsądkowi ale jak przyjdzie co do czego to dymek jest. ;)

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Rolandsinger

• 2894 / 6083
  • Ekspert
19-09-2012, 14:48
>>gdyby wszystkich w tym wątku było stać na wydanie dzisiaj np 20 ooo zł bez mrugnięcia okiem, tej dyskusji by nie było.<<

No ale nie stać, więc jest dyskusja.

>> Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach<<

To prawda, ale gdybym powiedział osobie, która u mnie pracuje i stąd wiem ile zarabia: stary kup sobie Audi RS6, naprawdę fajny wózek, nie warto brać jakiegoś tam Fiata Brava, to bym go po prostu obraził. Więc branie tej "mądrości" całkiem dosłownie jest przejawem głupoty bądź chamstwa.

Mnie stać na 20 tys., ale na pewno nie na audio.  Kogoś nie stać w ogóle na 20 tys., ale na audio się jakoś znajdzie.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
19-09-2012, 14:49
No pewnie, ze dymek jest, Cypis !

Lekarz jara jak najęty, a ja se kiedyś kupie źródlo od Accu bo mnie swego czasu obsługa i wygląd zauroczyły, i wara kaznodziejom oraz wszelkiej maści ideologom od moich niecnych planów !
:-)))

Cypis

• 2479 / 5221
  • Ekspert
19-09-2012, 14:52
>> magus, 2012-09-19 14:42:45
>> Roland robi to sobie sam - jak dźgasz kogoś patykiem to musisz się liczyć z tym,
>> że może on przez przypadek trafić w twoje własne oko
>> (...)
>> nie dorabiajmy niepotrzebnie szczytnych celów do zwykłego chamstwa

Jeśli uważasz, że Roland zachowuje się po chamsku to uprawnia Cię to do tego samego? Pytam tak czysto teoretycznie nie insynuując, że tak się zachowujesz.

Co do PawłąXYZ. Kupił kolumny z pełną techniczna dokumentacją razem z opublikowanymi pomiarami które uznał za świetne, projektu inżyniera którego uważa za autorytet. Wolno mu. Podobnie jak innym kupować sprzęt od dziennikarza branżowego p. Pacuły. Nie widzę tu sprzeczności z poglądami.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
19-09-2012, 14:52

>jeśli ktoś potrzebuje grupy wsparcia, bo łatwo ulega cudzym opiniom, to ma poważniejszy problem
>jak go zniechęcisz do audio, to będzie sobie za takie same, albo i większe, pieniądze kupował motocykle albo znaczki
>dokładnie z takiego samego powodu - bo ktoś twierdzi, że to jest cool

Zgadzam się w całej rozciągłości!

szwagiero

• 2240 / 6084
  • Ekspert
19-09-2012, 14:56
>> Rolandsinger, 2012-09-19 14:48:15
>>gdyby wszystkich w tym wątku było stać na wydanie dzisiaj np 20 ooo zł bez mrugnięcia okiem, tej dyskusji by nie było.<<

>No ale nie stać, więc jest dyskusja.

>> Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach<<

>To prawda, ale gdybym powiedział osobie, która u mnie pracuje i stąd wiem ile zarabia: stary kup sobie Audi RS6, naprawdę fajny >wózek, nie warto brać jakiegoś tam Fiata Brava, to bym go po prostu obraził. Więc branie tej "mądrości" całkiem dosłownie jest >przejawem głupoty bądź chamstwa.

To weź lepiej zadbaj o to, żeby Twoi pracownicy lepiej zarabiali i kupili sobie to Audi (czy coś innego, co jest wyznacznikiem statusu lub na co warto wydać te pieniądze według Ciebie/nich), zamiast tracić tu czas na dyskusje ze skrzywionymi audiofilami ;)

WaldeK

• 188 / 5585
  • Aktywny użytkownik
19-09-2012, 14:56
>> Rolandsinger, 2012-09-19 14:06:38
>>No to jak to było z tym White Bird? Produkty były dobra ale za tanie dla audiofili-debili?<<

Biznes to biznes. Klient płacąc, niejako zaświadcza, że wie, co robi. Inna rzecz, że on już i tak w tym bagnie tkwi, ja mu nie sprzedam, pójdzie gdzie indziej.

Czyli -jeżeli dobrze zrozumiałem- to póki ja wciskam komuś "super-produkt" to jest OK a jeżeli mi nie wyszło a "super-produkt" wciska  ktoś inny - to rozpoczynamy krucjatę ?

Napisałeś -"Klient płacąc, niejako zaświadcza, że wie, co robi." To dotyczy tylko sytuacji kiedy płaci Tobie?
Bo skoro płaci komuś innemu to wszczynasz larum...

WaldeK

magus

• 20990 / 6085
  • Ekspert
19-09-2012, 14:57
>> Cypis, 2012-09-19 14:52:38
>> Roland robi to sobie sam - jak dźgasz kogoś patykiem to musisz się liczyć z tym,
>> że może on przez przypadek trafić w twoje własne oko
>> (...)
>> nie dorabiajmy niepotrzebnie szczytnych celów do zwykłego chamstwa

>Jeśli uważasz, że Roland zachowuje się po chamsku to uprawnia Cię to do tego samego?

Cypis, bardzo cię proszę - nie rób niesympatycznych numerów w stylu gazety Adama M.,
nie manipuluj moimi wypowiedziami i nie wkładaj mi w usta czegoś, czego nie powiedziałem
Odszedł 13.10.2016r.