Jakiś czas temu miałem zamiar kupić sobie K550, ale po wizycie w sklepie ostatecznie zdecydowałem się na Q701, które w końcu też odesłałem, ale to już inna sprawa ;)
W każdym razie moje porównanie jest tylko pobieżne, bo K550 słuchałem 10 minut z odtwarzacza mp3 a Q701 miałem potem tydzień w domu.
Czarne tło w K550 to prawda, ale w AKG to jest coś zupełnie innego niż w Staxach. Nie potrafię tego opisać, po prostu trzeba porównać, ale słuchając K550 po Staxach mamy wrażenie jakby w AKG dźwięk był ulokowany w przestrzeni martwej akustycznie. Jest sterylność, nie ma życia.
Q701 prezentują dźwięk w trochę inny sposób. K550 to jakby noc, Q701 dzień z dużą ilością powietrza ;) Scena w Q701 pozornie wydaje się nieograniczona, ale moim zdaniem tylko pozornie. Jeśli się dłużej posłucha, to dochodzi sie do wniosku, że ta scena zamyka się w takim półksiężycu, zaczynającym się trochę od uszu a kończącym trochę przed twarzą. Jest pewne wrażenie głębi sceny, ale znam wiele słuchawek robiących to lepiej. W sumie nigdy nie rozumiałem zachwytów na sceną K701 i pod tym względem Q701 niczym się nie różnią.
W K550 nie ma nawet tej pozornej nieograniczoności, scena jest po prostu zamknięta, choć spora. Trochę węższa niż w Q701, ale głębsza. Pierwszy plan jest nieco bliżej w K550.
K550 grają trochę ostrzej niż Q701, te drugie wydają się zbyt wygładzone na górze i grające jakoś tak zbyt łagodnie i usypiająco. Bas w Q701 jest bardziej punktowy, ale w K550 schodzi niżej. Jak dla mnie to i jedne i drugie można uznać za w miarę neutralne.
Co do Q701 a K701 to K701 grają nieco chudszym dźwiękiem, czasami trochę skrzekliwie na górnej średnicy. Różnice nie są wielkie, ale też na pewno nie "na granicy percepcji". Trzeba jednak zastrzec, że K701 mojego kolegi mają kilka lat, a te Q701 miały za sobą jakieś 40 godzin, większy ucisk ze względy na nierozciągnięty pałąk oraz zupełnie sztywne pady, dlatego nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić skąd się brały różnice w dźwięku.
Wracając do K550, to są pod pewnymi względami podobne do moich SR-003, tylko niestety o klasę gorsze. Niestety, bo wygoda użytkowania lepsza w AKG.