Witam wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum. Obserwuję już od jakiegoś czasu i podoba mi się klimat niektórych rozmów ;) przy okazji wartość merytoryczna jest dobra więc postanowiłem i tutaj zawitać :) .
Co do tematu to posiadałem zarówno HD380pro jak i K540. Te pierwsze sprzedałem głównie ze względu na zbyt mocny ucisk głowy - nie dało się w nich dłużej posiedzieć. Z kolei drugie nie podeszły mi brzmieniowo, wolę "młodszego brata" K520, który nie gra w tak mocne V (właściwie to basy ma tylko trochę podbite, góra równa).
Niedawno trafiłem na Panasonic RP-HTF600 okazały się bardzo dobre, zwłaszcza jak na swoją cenę. Zdecydowanie przebijają dynamiką i detalicznością HD448 z którymi mogłem bezpośrednio porównać. Są od nich jaśniejsze, ale nie przesadnie, po prostu w miarę neutralne. Na pewno wysokie nie są tak męczące jak w K540. Bas schodzi nisko i jest szybki, ale jest go mniej niż w HD380 i K540. W porównaniu do HD600 to brzmieniowo mają ciut więcej niskiego basu, lekko wycofany wyższy bas i dolną średnicę, ale nie są to duże różnice. Oczywiście cała reszta prezentacji jest inna, bo jedne są zamknięte a drugie otwarte. W każdym razie jak na zamknięte mają świetną scenę. Separacja bardzo dobra, ogólnie poziom słuchawek 3x droższych. Ich dodatkowym atutem jest łatwość napędzenia. Dobrze grają już z (dobrej) integry czy playera. Podpięcie do wzmacniacza nie wnosi wielkich różnic jak w przypadku CAL.