Jak pisałem lampy elektronowe można czysto obciążać i sterować i podobnie tranzystory też, tylko trzeba to robić. Te czyste schematy mają sterowanie tranzystorów klasyczne, według jakiś klasycznych zasad co się nie zmieniają i dodatkowo uwzględniają właściwości tranzystorów na liniowe sterowanie się, a nie jak w innych wzmacniaczach sterowanie tr.sterujących i mocy zawsze odbywa się na siłę i dla małych amplitud na głównej amplitudzie nieliniowo do około 80% lub więcej, ale niby to dla elektroników nie ma znaczenia bo liczy się tylko małe obciążenie stopnia napięciowego kl.A, czyli ważny jest tylko iloczyn wzmocnienia (prosto i teoretycznie niby nie ma znaczenia ale wszystko ma znaczenie). Nie sprawdzałem jak lampa elektronowa tłumi drobne amplitudy na głównej amplitudzie, ale chyba tłumi i harmoniczne też, czyli jej własność pracy jest, czy się chce czy nie, jakimś audio filtrem -osobiście nigdy stosowałem lampy elektronowe, bo już były produkowane tranzystory. Cieszyć się i nie cieszyć że są schematy całkowicie czyste w których detal sygnału jest też liniowo wzmacniany i stosując komplet czystych technik nic lepszego można mieć i usłyszeć.