Co do estradówek i ich zapotrzebowania na prąd. To jest bardzo ciekawy temat.
Mam takie poczucie bardziej w kwestii basu. Przy niskich poziomach jest odchudzony i gorzej wybrzmiewa.
Na średnicy tego nie odczuwam.
Od dawna zastanawiam się jaki parametr za to odpowiada.
GPA, które podałeś różnią się głównie niższą mocą i miękkim zawieszeniem. (fs,cms,vas)
Czyżby o miękkie zawieszenie w połączeniu z niewielką masą właśnie chodzi?
Mało teraz się robi takich głośników. Jest Sonido, jest AudioNirvana, GPA i właściwie tyle przychodzi mi do głowy.
Te głośniki mają cewki niewielkiej średnicy i dość niskie FS. Np. 10" Sonido SCW250 ma mms 23gr! i fs 37hz. Żadna estradówka nie ma takich parametrów. Niestety ww. firmy są sporo droższe od estradowych odpowiedników. Zawsze zostaje jeszcze szukanie głośników Vintage, ale większość ma problemy z pasmem już przy kilkuset hz.
Co do przeróbek estradowców. To jest ciekawy, ale trudny temat. Interesujące są dla mnie 2 podejścia ich udomawiania:
1. Zmiana zawieszenia na piankowe - nigdy nie widziałem takiego zabiegu dokonanego na estradówce.
2. Zmniejszenie FS przez osłabienie dolnego resoru. Resor na zdjęciach ma dziurki porobione dziurkaczem. Tylko, cholera, jak się do niego dobrać bez uszkadzania :)