Nieśmiało odświeżę wątek :-)
Na początek info :
Głośników do sprzedaży detalicznej niestety nie przewiduję, więc ze spokojem ducha można się oprzeć na istniejących rozwiązaniach. Być może STX zdecyduje się wprowadzić do oferty podobny przetwornik..
Nie będzie to jednak żaden cudowny jedyny na świecie przetwornik o efektywności 100dB, rezonansie 22Hz,tylko o parametrach powiedzmy optymalizowanego Etona (lekki zysk efektywności, poprawa łatwości prowadzenia).
Przetwornik na pewno nie będzie budżetowy (zmieniono nawet planowany typ/linię kosza aluminiowego).
OKi, na czym stanęło ?
To ma być projekt DIY, czy bardziej gabinetowy ?
Ma być użyty B&C DE250 ?
Uważam, ze dobrym pomysłem jest użycie 30cm woofera. Jeżeli gabaryty nie odstraszają jest to dobra opcja do większości pomieszczeń. Zaproponowana Beyma (kilka typów) powinna się nadać. Gdybym miał typować brałbym BR12 i dorzucał magnes na dzień dobry.
Jeśli znajdzie się osoba zainteresowana taką konfiguracją mogę non profit wykonać pomiary, symulacje zwrotnic (sprawdzone pomiarowo w naturze, odsłuchy/testy z zestawami dostępnymi na rynku w cenie do 50-70Kzł).
Do 30cm woofera potrzebna tuba mająca możliwość obsłużyć pasmo od 1KHz. Typ dowolny. Mogę zaproponować to co mam pod ręką, sprawdzi sie czy/jak sie zgrywa. Preferowana osoba z Poznania/okolic.
Dajcie znać jeśli zapadnie decyzja.
Z mojej strony jestem dyspozycyjny przez najbliższe 2-3 tygodnie.