Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
16-04-2012, 17:57
Pzdr, Tomek
d(-_-)b

cadam

• 4401 / 6108
  • Ekspert
16-04-2012, 18:20
W Polsce też można kupić tuby Daytona

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
16-04-2012, 18:28
Heh... Rzeczywiście... :/

Jakby ktoś nie wiedział gdzie, to służę informacją - w Polink\'u

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
16-04-2012, 18:50
>> jzagaja, 2012-04-16 18:33:46
>> W ramach cwiczen mozna tez wziac membrane woofera i pogrubic pianka, tanio i efekt podobny.

Albo oblaminować.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
16-04-2012, 22:27
Nie paćkajcie membran żadnym glutem.Znacznie lepiej zrobić zeberka z tyłu z kartonu aby ją usztywnić.

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
17-04-2012, 06:25
>> almagra, 2012-04-16 22:27:51
>> Nie paćkajcie membran żadnym glutem.Znacznie lepiej zrobić zeberka z tyłu z kartonu aby ją usztywnić.

Ale dlaczego nie? Przecież membranę chcemy użyć WYŁĄCZNIE jako kształt przyszłej tuby dla wysokotonowa.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
19-04-2012, 11:23
>> jzagaja, 2012-03-20 17:29:33
>> Lepiej sprawdz jego parametry. Mierzone 2 lata temu:

Pozwolę sobie pokontynuwać ten wątek rozbieżności parametrów mierzonych przez DIY a podawanych na stronach STXa. W tym celu zadałem pytanie na stx@stx.pl. A ponieważ otrzymałem pozwolenie na publikację korespondencji zamieszczam całość.

Cypis:

"Witam

Poszukuję głośnika do wsparcia od dołu pasma dla głośnika szerokopasmowego. Moją uwagę zwrócił głośnik Waszej produkcji jak w temacie (http://www.stx.pl/gdn-25-100-8-sc.html), który zachęcająco wygląda w symulacjach opartych o podane parametry T-S.

Mam dwa pytania:

1. Który z wykresów jest charakterystyką częstotliwościową? Co oznaczają pozostałe charakterystyki?

Od razu chcę wyjaśnić dlaczego zadam drugie pytanie. Otóż dla innego Waszego głośnika - GDN-30-400-8-SE (http://www.stx.pl/gdn-30-400-8-se.html) - podane parametry T-S mocno odbiegają od tych mierzonych przez ludzi zajmujących się DIY (ale nie tylko, również i producenta, który używał tych głośników - Auto-Tech). Dla przykładu (podane/zmierzone):

Fs = 41/51,7 Hz
Qts = 0,37/0,54
Vas = 136/65,8 l

To oznacza DWA RÓŻNE GŁOŚNIKI. Jeśli by ktoś zaprojektował obudowę w oparciu o podane na stronie a nie zmierzone parametry, bardzo by się zdziwił i rozczarował marką STX. Stąd też moje drugie pytanie:

2. Skąd taka rozbieżność? Na ile wiarygodne są pomiary T-S wszystkich głośników podanych na Waszych stronach WWW a w szczególności z tematu tego maila?"

p. Wojciech Pieniak

"Witam
Paradoksalnie parametry które pan podał mogą należeć do tego samego głośnika tylko przed i po wygrzaniu albo nawet mierzone przy różnej mocy.
Vas i Qts są zależne m. innymi od Fs gdyby głośnik był dobrze wygrzany albo mierzony w takich warunkach jak u nas to parametry były by bardzo zbliżone. (proszę przeprowadzić symulację tych dwóch głośników a zauważy pan że wykresy wcale tak bardzo się od siebie nie różnią)

Parametry głośników prezentowane na naszej stronie są mierzone w profesjonalnych warunkach - domowe metody pomiaru parametrów T-S dają mało precyzyjne wyniki - można je traktować jedynie poglądowo."

Cypis

"Witam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pojawiło się jeszcze jedno pytanie, które wynika z Pana wypowiedzi.

Czy charakterystyki, które pokazane są na Państwa stronie są tworzone w oparciu o wygrzane głośniki czy też fabrycznie zdjęte prosto z taśmy montażowej? Jeśli wygrzane to jak wygląda procedura, która stosujecie, ile godzin wygrzewania?"

p. Wojciech Pieniak

"Witam
Zarówno parametry jak i charakterystyki zdejmowane są z głośników po około 10h wygrzewania (jest to mocno przyśpieszona procedura i nie polecam jej gdyż często zdarza nam się uszkodzić głośnik). Sygnał to sinusoida 5-30Hz (zależnie od głośnika)  moc ustawiana jest na granicy uszkodzenia mechanicznego bądź elektrycznego głośnika. W domowych warunkach proponuję raczej dłuższe wygrzewanie na mniejszych amplitudach albo poczekać aż głośnik osiągnie normalne parametry w trakcie eksploatacji."

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
19-04-2012, 11:23
W takim układzie można chyba przyjąć, że parametry T-S podawane na stronach STXa są wiarygodne, a w każdym razie nie mniej wiarygodne niż na stronach Beyma, Monacor, Fountek, Fostex, itd...

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

a_men

• 746 / 6103
  • Ekspert
19-04-2012, 17:51
Końca nie widać...
Może zróbcie sobie najpierw gotowy projekt? Np taki:
http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_de.htm?http://www.lautsprechershop.de/hifi/zeit_kut.htm
Wszystko dopracowane,pomierzone i do kupienia w Polsce. Głośniki to Visaton BG20 na bas, driver - modyfikowany Monacor MRD-34PA i tuba Dayton H08RW. Niemcy piszą o nim Klangsensation, więc chyba warto?

a_men

• 746 / 6103
  • Ekspert
19-04-2012, 17:53
Tu właściwy link do projektu:
http://www.lautsprechershop.de/hifi/aurum.htm

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
19-04-2012, 21:36
>> a_men, 2012-04-19 17:53:22
>> Tu właściwy link do projektu:
>> http://www.lautsprechershop.de/hifi/aurum.htm

Bardzo ładny i w sumie... niedrogi projekt. Za to jest to SZAFA na 420mm głęboka ;)

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

• Gość
19-04-2012, 22:06
Aby wykonać ambitną konstrukcje, muszą się zebrać projektanci, słuchu, sprzętu audio, co najmniej 3 odrębne sfery, które wykreują miedzy sobą konsensus swoich poglądów na dźwięk, bo każda konstrukcja jest tylko kompromisem i nie jest idealna, ja pracuje,...  lata doświadczeń,... nad swoimi projektami, i, i z przykrością,.... nikt nie pracujecie nad dobraniem jakich kol wiek przetworników i ich współpracy ze sobą. Przykro...ja robię swoje....

almagra

• 11519 / 5761
  • Ekspert
19-04-2012, 22:10
Jaki dualconcentryk aktualnie produkowany i w rozsądnej cenie cieszy się uznaniem wśród kolumnowych dłubaczy domowych?

• Gość
19-04-2012, 22:44
Jaki dualconcentryk aktualnie produkowany i w rozsądnej cenie cieszy się uznaniem wśród kolumnowych dłubaczy domowych?>>>Nie ma czegoś takiego co w twoim rozumieniu się ma cieszyć,....jest, albo pasuje,albo się podoba, ale dogłębniej, można odsłuchać pewien projekt, i tym się kieruj niczym innym, żadnym polemikom i moim doznaniom i innych się nie kieruj, więcej zyskasz,... a mniej stracisz, musisz  tylko obrać kierunek;0)...