2012-03-29 / 08:00
fakamada, serio dajmy sobie spokój z forumwym wooferem STX. Głośnik w Tangentach jest cięty pewnie 800Hz i stad wybrany taki a nie inny. Weź którąś Beymę(cena/możliwości) , lub jeśli przeżyjesz ciut wyższy bas głośnik od Crites\'a . Tak jak pisałem pracuje nad własnym głośnikiem, będzie gotowy to dam na testy. Na pewno będzie tańszy od Crites\'owych wooferów (tzn poniżej 800zł/para - ile dokładnie, nie wiem). Czy się spodoba - ocenicie. Robienie ilus tam prób/modyfikacji głośnika pod mgliste życzenia forumowe jest moim zdaniem bez sensu, kupa roboty a trzech na krzyż chętnych wzdrygnie ramionami i stwierdzi "to może jednak lepiej Beyma lub Eminence ?".
Popatrz jak na to spojrzy od strony ekonomicznej STX....ja wiem najlepiej by było gdyby STX zrobił 30cm z mms 25g, spl95dB, idący liniowo do 4KHz i schodzący w budzie 50l do 35Hz...i najlepiej za 150zł :-) ...ale tak się nie da, a nawet za wyższą kasę nie da sie dostać takiego kompletu parametrów.
Z Beymą, Eminence, B&C czy Faitalem jest tak, ze jedziesz na miejsce, słuchasz,mierzysz co tam chcesz. Tyłek trzeba ruszyć i tyle.
Jak lepszy głośnik to najczęściej cena wyższa i tak już jest - to nie jest sektor audiofilski, tylko pro-audio.
>>>z tym wszystkim się zgadzam , tylko co do fakumby, proszę o rozsądek, bo to z nielicznych, który podchodzi do tematu mocno profesjonalnie, i z tego co obserwuje , ma na to czas.