Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

atlon11

• Gość
19-03-2012, 21:03
>> Marchewa, 2012-03-17 19:15:27
>alton11,...kojarzysz moje klimaty, to kocham, i zgadzam się z Cypisem...

Oczywiście, iż kojażę Twoje klimaty, konstrukcje i ich dizajn:). Co do wersji LO lub HI, to najlepiej aby była taka, która zadowoli najwięcej osób:). Myślałem o czymś na wzór bardzo ładnych monitorów JBL Array 800, przy czym można byłoby zastosować inne łatwo dostepne, nie drogie, dobrze grające przetworniki.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
19-03-2012, 21:31
A ja mysle, ze nigdy nie sluchales dobrej TL dlatego dobrze zrobiony BR jest dla Ciebie wystarczajacy.

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
19-03-2012, 22:33
Jeszcze może dorzucę do pieca:
http://www.dexon.pl/index.php?p440,glosnik-drb-25-40-02-8-wyprzedaz

Dość efektywny i gładko brzmiący głośnik, moim zdaniiem wart uwagi.

Jrymar

• 20 / 4642
  • Użytkownik
20-03-2012, 07:45
Witam
Temat jak widzę cały czas rozwija się …  ja po raz kolejny poprę zdania kolegi abuq1 - spróbujmy jednak zrobić klona kolumn Ancient Audio, a więc na górę dajmy:
Cd B&C DE 250 + tuba B&C ME45 (podział ok. 1,6kHz)
zaś na basie i średnicy niech pracuje 10 calowy lub 12 calowy woofer Eminnenca z serii Delta, tudzież któryś z wooferów Beymy z serii SM.  Koszt tych komponentów jest jeszcze na poziomie do zaakceptowania, poza tym ludzie chętniej klonują markowe wyroby, choćby przykładem mogą być klony Totem Mitte cieszące się niesłabnącą popularnością. W związku z tym jest szansa na spore zainteresowanie tym klonowaniem, im więcej zainteresowanych tym projekt lepiej może być dopracowany czy też można liczyć na jakieś grupowe zamówienia. Ja osobiście nie wejdę w ten projekt, bo mam inne jak wcześniej pisałem życiowe priorytety, nie mniej jednak mój brat ciągle wyraża duże zainteresowanie, gdyby poszło to w kierunku Antycznego Audio.
Pozdrawiam

Janek

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
20-03-2012, 08:09
>> meloV8, 2012-03-19 21:31:39
>> A ja mysle, ze nigdy nie sluchales dobrej TL dlatego dobrze zrobiony BR jest dla Ciebie wystarczajacy.

To prawda. Jednak uogólnianie i pisanie o BR jako "burczybasie" jest taką samą "góralską prawdą" jak pisanie o TL że podbarwiają rezonansami częstotliwości. Jedna i druga idea źle zrealizowana będzie brzmiała źle. Jedna i druga idea ma swoje zarówno zalety jak i wady i trudno wskazać, która jest lepsza.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
20-03-2012, 08:39
Jrymar, w konfiguracji jaka zastosował p. Jarek nie ma niczego niezwykłego. 2 way z  tubą średniowysokotonową jakich wiele wykonano, wykonuje sie i wykona - fotki wklejono choćby w tym wątku. Taka konfiguracja to już na starcie mały kompromis. Dla niektórych pewnie nawet nie mały...
Brzmieniowo sie nie wypowiadam :-)...pod kilkoma względami OK ...ale wolałbym robić brzmieniowego klona choćby Tannoy SRM czy Klipsch Heresy....no i klon jak sama nazwa wskazuje to kopia 1:1. Planów brak, wiec nikt się nie napali na słowo klucz.

Moim zdaniem lepiej zrobić dobrą konstrukcję rozumiejąc co się robi od podstaw niż "klona".
Poza tym serio macie szanse na lepsza konstrukcje od AA Vintage, wiec nie rozumiem po co czołgać się w cieniu ? Podejrzewam że mocno byś sie zdziwił podpinając swojego klona AA nawet 1:1 u siebie w torze :-)
p. Jarek jest mistrzem konfiguracji systemu to cały sekret efektu całościowego.

Co do Mitte - byłem jedną z pierwszych osób która w to weszła, organizowałem pierwsze duze zamówienie grupowe głośników (chyba po 100szt z rodzaju i cholerne kłopoty przez wieczna restrukturyzację Tonsilu).
 Wiesz dlaczego w  to wszedłem ? Bo posłuchałem małych kolumienek firmy Ohm wykonanych na tym midbasie (13/40/2). Było to na przypadkowej elektronice a efekt całościowy świetny na wielu gatunkach muzyki(jak sie później okazało moje plebejskie w tym wypadku gusta podzieliło wielu zadowolonych DIY-ersów/użytkowników :-)).

boockoo

• 75 / 6003
  • Użytkownik
20-03-2012, 09:25
Ja myślę, że nie o gusta tu chodziło. Klony Mite cieszyły się takim powodzeniem ze względy na bardzo niską cenę. I to też by mogło rozkręcić ten projekt, dlatego ja nadal postuluję, żeby zrobić to na STX. Jak się nie spodoba, to zapominamy, jak będzie OK, to można myśleć o lokacie kapitału :)

lancaster

• Gość
20-03-2012, 09:30
Dodam tylko że Mietki miały zwrotnicę tak skomponowaną ze pomiarami w  żaden sposób nie można było się pochwalić a mimo to brzmiały na niej lepiej niż na złożonej "po Bożemu".

Jrymar

• 20 / 4642
  • Użytkownik
20-03-2012, 09:33
- > Lancaster
To ja tez mam plebejski gust, bo słyszałem kilka razy klony Totem Mitte i faktycznie całościowo, nie rozbierając ich brzmienia na czynniki pierwsze, i do tego z prostą elektroniką potrafią zabrzmieć naprawdę ładnie, w sposób łaskawy dla wielu nagrań :)
Pisząc o klonowaniu kolumn AA Vintage miałem na myśli zastosowanie podobnych komponentów, bo w tym wypadku klon 1:1 jest rzecz jasna niemożliwy, zauważ także że klony Totem Mitte w wielu wypadkach, w zależności od konstruktora tez nie są 100 % kopią, bo choćby nikt nie forniruje wnętrza skrzynek, mało kto stosuje te same komponenty zwrotnicy jak Totem czy taką samą rurkę bassreflex, z drugiej strony są to szczegóły niekoniecznie istotne dla całokształtu repliki to tez fakt :)
W sumie i może masz racje, że kolumny AA Vintage konstrukcyjnie to nic szczególnego, prawie jak moje Triangle Antal 202, co to mają tylko głośnik wysokotonowy tubowy :) Ale jak dla mnie ostatnia prezentacja pana Waszczyszyna robiła ogromne wrażenie, bez względu na to czy jest on mistrzem konfigurowania systemów czy nie i tutaj tez pomarudzę, bowiem odwiedzając kilkakrotnie na kolejnych wystawach Audio Show pokój Ancient Audio nie zawsze grało tam fenomenalnie, zwłaszcza chodzi mi o prezentacje z udziałem monitorów – nazwy już nie pamiętam – ale bazujących na wstędze i etonie…
Pozdro

Janek

lancaster

• Gość
20-03-2012, 09:43
Janek, nie wiadomo jakie tam komponenty siedzą i ma to w  sumie niewielkie znaczenie. Nawet drobne różnice konstrukcyjne potrafią mieć ogromny wpływ na brzmienie - jak zauważyłeś Mietki tez grały rożnie...byle fajnie :-)

Zaletą konfiguracji AA Vintage dla DIY jest 2-drożność :-)

"prawie jak moje Triangle Antal 202, co to mają tylko głośnik wysokotonowy tubowy :)"

Tu bym nie szalał z podobieństwem konstrukcji :-) Wysokotonówka  w Antalach cięta pewnie 3KHz jest jak tweeter.
Namacalności jak z cd nie będzie, ale triangle ogólnie uważam są OK. Lampkę podpiąć i miło gra.

PS. dla mnie akurat monitory AA na wstędze i etonie były bardzo OK choć podejrzanie nieuniwersalne, już Marillion potrafił sie wykrzaczyć o cięższej muzyce nie wspominając... Spokojniejsza muza - bajka moim zdaniem,.

1AUTOTECH

• 284 / 5637
  • Zaawansowany użytkownik
20-03-2012, 09:52
Jeśli mogę wypowiedzieć moje zdanie to osobiście nie czerpałbym przyjemności z posiadania klona...
Albo orginał... albo diy kładący wiele firmowych konstrukcji...
Nie chcę wysuwać wniosków pochopnie ale wydaje mi się, że po 20kilku stronach jesteśmy w punkcie wyjścia.
Ponieważ nie chciałbym aby temt "umarł śmiercią naturalną" dlatego proponuję moje wnioski:
- budujemy 2-way w wersji low i high.
- ponieważ mamy różnej wielkości pokoje proponuję obudowę BR z 10\'\' wooferem Beyma SM110N, myslę, że będzie to dobry kompromis między ilością basu niskiego, skutecznością i szybkością.
  Czy z tego będzie słyszalne 50-60Hz...?
- ja jestem zainteresowany wersją high więc chciałbym dać DE250 (cięcie w okolicach 1000Hz)
   (nie mam co podpiąć pod kino domowe w telewizyjnym)
- wersja Low Stx D800
- tub nie wybieram bo poprostu nie wiem co bym chciał
- moim zdaniem fajnie by było gdyby tuba+cd była nadstawką (oddzielnie) nad obudową z wooferem.

Nie chciałbym nic narzucać ale dobrze by było gdyby projekt powstał dla jak największej liczby osób
i spełniał oczekiwania forumowiczów zainteresowanych zarówno wersją low jak i high
DE250 mam, Beymę mogę kupić
lukasz

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
20-03-2012, 10:38
Nie jest źle. Zdecydowaliśmy się już na B&C250. I na konstrukcję BR z nadstawką tubową. Został ostatni krok (nooo...przed ostatni - jeszcze wybór tuby).

Żeby podjąć decyzję ostatecznie co do woofera, trzebaby zrobić to w oparciu o symulacje. Ja mam wklepane dane do BassBox\'a. Prymitywny programik, ale daje jakieś tam pojęcie o zejściu. Jesli nikt nie ma nic lepszego, to mogę wieczorem wkleić te symulacje. IMHO -3db przy 50hz to ABSOLUTNE minimum. I tak nie będzie rewelacji na basie.

Co do wielkości.. dla mnie dobrym kompromisem i referencją jest właśnie AA Vinatge, które jest w miarę duże, ale jednocześnie wygląda lekko i wpasuje się w każde duże/małe pomieszczenie. Ktoś zna może litraż tycz paczek ?

PS. Harpia używała w swoich efektywnych paczkach (ok.91db/w) Beymy SM112N (monitor Harpia Atlas) i DeltaLite 2512 (podłogówki 300B)

lancaster

• Gość
20-03-2012, 11:06
Nadstawka tubowa wygląda OK ale jest z tym dodatkowa robota. Wiem, bo sam robię coś takiego (jeszcze niewykończone na spotkaniu z zeszłej soboty) Foty poniżej (jako przykład).
W każdym razie jest to komplikacja, dodatkowa kasa i w wersji budżetowej może warto zrobić zwartą, łatwą do wykonania paczkę, a  bajerować w wersji hi ?

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
20-03-2012, 11:09
Chodziło mi raczej o coś takiego, ale tak na prawdę każdy może sobie zrobić tak, jak mu będzie wygodniej, byle pojemność skrzyni woofer się nie zmieniła (i szerokość przedniej ścianki).

lancaster

• Gość
20-03-2012, 11:14
fakamada, postarajcie się o gotowy podzespół do projektu(robienie go we własnym zakresie wiesz jak wygląda, jeśli ktoś nie ma kontaktu z cnc, giętarką itp...) , nawet taka prosta wygięta "łapa" może być kłopotem.