Audiohobby.pl

Projekt tubowy Audiohobby

Cypis

• 2479 / 5245
  • Ekspert
05-11-2013, 09:51
BTW. Czy można już gdzieś w Polsce kupić plastikowego (czyt. taniego) SEOS-12? Gdzie poza Part_Express w USA można go kupić? A może można bez problemów kupić coś co SEOS-12 zastąpi?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
05-11-2013, 10:34
Pogadaj z Autotechem, nie wiem ile to kosztuje ale chyba robią. Jest jeszcze marchewa z ludzi ktoych znam i robią tego typu rzeczy na zamowienie. Z tym ze marchewa to raczej tanio nie bedzie (drewno).

lancaster

• Gość
05-11-2013, 10:36
Cypis, symulcje stalokierunkowosci sobie daruj. Moim zdaniem mialoby to sens gdyby stałokierunkowsc byla do zrobienia w calym pasmie...a tak temat ogranicza sie do nieco innego zgrania zestawu.

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 16:28
Myślę, że można spróbować zamówić w Polinku.
Ew. od Autotech kupić wersję z polimerobetonu. Trzeba ją tylko samemu lakierować.

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 16:33
>> lancaster, 2013-11-05 10:36:22
Moim zdaniem mialoby to sens gdyby stałokierunkowsc byla do zrobienia w calym pasmie...a tak temat ogranicza sie do nieco innego zgrania zestawu.

Zupełnie nie. Największą zaletą stałokierunkowości jest ultraszeroki sweetspot. Coś jak przy omnipolarach. Chodzisz sobie po pokoju a scena jest bardzo stabilna.
Jeśli kolumny maja służyć do czegoś więcej niż słuchanie muzyki w pojedynkę, to jest to uważam OGROMNA zaleta. Przykładowo gdy kilka osób ogląda film w stereo, każda będzie słyszeć dialogi jakby dochodziły z głośnika centralnego.

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 16:42
> Cypis, 2013-11-05 09:51:49
A może można bez problemów kupić coś co SEOS-12 zastąpi?

Niestety również tylko z USA. IMHO ten falowód jest lepszy niż SEOS. Ma dużo równiejsze pasmo i nie tłumi tak najwyższej oktawy, a też utrzymuje stałokierunkowość:

http://www.pispeakers.com/catalog/product_info.php/cPath/4/products_id/276

lancaster

• Gość
05-11-2013, 16:49
fakamada, pomijajac przycinanie gory pod kątem najlepsza przestrzen to jak dla mnie ta z fullrange, a tam o stalokierunkowosci mozna zapomniec. Nie mam na mysli przestrzeni "jak stadion" tylko osadzenie instrumentow/wokali i jej zmienność.

Nie miałem tub stalokierunkowych u siebie wiec sie nie wypowiadam odnosnie ich mozliwosci (tych o ktorych piszesz). Kiedy mamy dobra przestrzen nie trzeba siedziec w waskim sweet spocie zeby miec wrazenie glębi, czy lokalizacji. Jak tuby stalokierunkowe maja lepsze mozliwosci w tym wzgledzie to tylko sie cieszyc.

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 16:58
Próbowałeś oglądać film na głośnikach fullrange? Ja tak. Dla osób siedzących poza wąskim sweet spot dźwięk się rozjeżdża, mamy kompletny brak lokalizacji.

Falowody dają efekt stabilnej sceny (tzn. ty się przesuwasz na kanapie a scena zostaje cały czas w tym samym miejscu) TYLKO gdy kąty przecinaja się przed słuchaczem. Warto zerknąć:

http://libinst.com/PublicArticles/Setup%20of%20WG%20Speakers.pdf

lancaster

• Gość
05-11-2013, 16:58
PS. jak wyglada stalokierunkowosc prostokatnych lub eliptycznych tub stalokierunkowych w pionie  vs poziomie ?

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 17:12
W pionie stałokierunkowość zaczyna się od wyższych częstotliwości.
Wyzwaniem projektowym jest takie zgranie fazy w pionie poza osią odsłuchu, by "kasowanie się" w przeciwfazie występowało pod dużym kątem. Z reguły za optymalne uznawany jest kąt ok. 45 stopni.
Tutaj właśnie kryje się przewaga tub eliptycznych/prostokątnych nad okrągłymi.

Dobrze pokazuje to poniższa ilustracja:

lancaster

• Gość
05-11-2013, 17:17
Nie rozumiem tej "przewagi\' w kontekscie stalokierunkowosci. Masz inne charakterystyki w  pionie i poziomie vs te same dla tuby eliptycznej.

lancaster

• Gość
05-11-2013, 17:21
errata, dla tuby okraglej mialo byc. Eliptyczne i prostokątne promieniują inaczej w pionie i poziomie, okragle tak samo.

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 17:24
W zestawie 2 way (pomijam tu coaxiale) zawsze będzie miał inne charakterystyki w pionie i w poziomie z tego powodu, że pod pewnym kątem tuba i woofer zaczynają grać w przeciwfazie. Pytanie tylko pod jakim kątem to się stanie.

Dlatego eliptyczne/prostokątne maja przewagę. Lepiej kontrolują kąt pod jakim występuje "vertical null" (nie wiem jak to ująć po polsku). Dokładnie to pokazuje wklejona przeze mnie ilustracja.

lancaster

• Gość
05-11-2013, 17:31
fakamada i co Ty tam masz w tych stalokierunkowych pod kątem ? Kasowanie w przeciwfazie dźwięku ???
To jakaś kaszana, jesli to prawda.
Mierzyles kiedys zestaw stereo (2 kolumny) pod różnymi kątami ? Moze jaja dzieja sie pod katem 90 stopni, sprawdze, ale tak dla 60-70 normalne rolowanie gory i ogolne oslabienie w zakresie pracy tuby.
W stalokierunkowych bedzie tylko ta rożnica ze ch-ka bedzie mniej opadajaca, a bardziej zaznaczy sie schodek kiedy cisnienie przejmie driver kompresyjny, za to po tym wiekszym niz dla zmiennokierunkowego horna bedzie szlo rowniej.
Mozna powiedziec ze zmiennokierunkowy wypromieniuje w sumie więcej srednicy. ale nie mozna powiedziec ze za duzo bo tak jak pisalem podbicia na osi nie bedzie, za to stalokierunkowa musialbys teoretycznie podbic w tym zakresie zeby energii bylo podobnie.
Tak jak pisalem stalokierunkowej w ręce nie mialem, ale nie widze powodu dla ktorego moc wypromieniowywana mialaby sie zachowywac inaczej niz zwykle.

Pewnie w czyms sie nie rozumiemy, daj znac jak to widzisz ?

fakamada

• 1066 / 5610
  • Ekspert
05-11-2013, 17:38
Ja pisze o zalozeniach konstrukcyjnych dla KONSTRUKCJI 2 WAY, a nie o falowodzie per se. Zawsze w 2 way poza osia bedzie dziura w miejscu podzialu.