Odpowiadasz na wpis
>> aallen, 2012-03-12 10:36:09
Co za tym idzie fizycznie k1000 są bardziej naturalne i realne prawdziwemu brzmieniu jakie słyszymy uszami wiec nie jest to moje wyobrażenie na zasadzie że ja uważam że 2 + 2 to jest 5 i w swoim przekonaniu nie dam sobie wmówić prawdy
===
Jak dla mnie mylisz audiofilski odbior dzwieku, jego percepcje z inzyniera projektowania sluchawek.
Mozna pomierzyc CSD, roznego rodzaju znieksztalcenia czy zaleznosci czasowe w dowolnych sluchawkach ale to nijak sie ma to subiektywnego odbioru "naturalnego dzwieku" ktore dla kazdego jest inne.
Kazda sala w filharmonii takze ma inna akustyke, intrumenty maja pudla rezonanswe wiec ich otwartosc jest zdecydowanie mniejsza niz K1000, po drodze jest sprzet rejestrujacy, mastering i sprzet odtwarzajacey. Mysle, ze to czy K1000 sa bardziej otwarte niz HD650 czy mniej - w tym wielkim rownaniu w ktorym pelno zmiennych unikatowych, ustawionych pod konkretna osobe ma po prostu marginalnie mala wage.
To, ze K1000 sa bardziej otwarte niz powiedzmy GS1000 moze rzutowac na pewien zakres cech brzmienia ale pozostaje jeszcze wiele innych. Skad taka pewnosc ze K1000 sa jedynymi sluchawkami "fizycznie jak piszesz" najblizej prawdy. Otwartosc w przekazie wynikajaca z ich konstrukcji to wedlug Ciebie wszystko ? Dla mnie na pewno nie, gdzie np. barwa, tembr ?
Ta sama otwartosc rzutuje na K100 dwojako, zyskuja ale i trace wzgledem innych sluchawek. Nigdy nie osiagna takiego zageszczenia i impaktu jak chociazby Ultrasone Edtion9.
Kiedys u Piotra Ryki sluchalem na nich muzyki z okolic Flamenco. K1000 moglyby jedynie pomarzyc o takim odwzorowaniu tego nagrania i nie ma mowy by bardziej przekonaly mnie wtedy o realizmie tego nagrania niz Edition9.
Osobiscie barwa drewnianych Grado w moim odczuciu jest blizsza moiemu subiektywnemu pojeciu "prawdy".
---
Piszesz, ze nie narzucasz innym wlasnego zdanie - ale to jest wlasnie (Twoj cyctat w gorze mojego posta) Twoje zdanie podane jako prawda objawiona. Jak juz napisalem to Twoim zdaniem otwartosc ich kontrukcji zapewna przewage nad innymi - bo moim zdaniem wcale nie, daje im zalety pod niektorymi wzgledami a pod niektorymi wady.