Audiohobby.pl

Superlux HD-330

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 17:50
antyaudiofil

widzę że bardzo spodobało Ci się brzmienie akg.
nie słuchałem ich jednak raczej na samym wstępie powiem tak.
nie ma idealnych słuchawek i ciężko jest doścignąć neutralność dt 880 przez jakiekolwiek słuchawki.
może dt 880 nie są wybitne ale nic z nich się nie wyróżnia, może z deka nadmuchany bas.
miałem bardzo wiele słuchawek i nic mi nie zagrało do tej pory tak bezbarwnie.
może dt 880 brzmią mało efektownie ale dla mnie są to słuchawki bezbarwne.
myślę że gdyby te słuchawki miały ciut mocniejszą góre i bas grały minimalnie bardziej konturowo, to by nie miały konkurencji w tej cenie.
ja mam dt 880 może ktoś chce Je porównać z superluxami?

• Gość
23-02-2012, 17:52
Dt880 wszystkich ras są za chude, brak im nasycenia.

Tu uważam że HD650 leją je pod każdym względem , oprócz ceny.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 18:42
zupełnie się nie zgadzam z tym. mam 650 i za kolorowa średnica jak dla mnie struny w gitarze są miodowe i góra zrywa strasznie.
jak talerz uderza nie ma takiego wybrzmiewania tylko cyk i ni ma.
bas jest dobry ale nie oddaje perkusji moim zdaniem tak jak trzeba.

• Gość
23-02-2012, 18:53
To nie wina 650 !

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 18:56
hd 650 cierpią na podobny problem z basem, mianowicie górka od 100 do 300 herców.
o ile słuchasz jazu wszystko jest super jest potężne łup,dobra kontrola i wtedy grają bardzo widowiskowo to o tyle jak posłuchasz cięższych gestycznych brzmień to wychodzi szydło z worka(słuchawek).
na pewno założeniem producentów płyt nie było takie abyś my słyszeli buczenie,słabą rozdzielczość,czasem łomot a nie dźwięk.
różnica 2,3 decybeli bardzo wiele zmienia, bas traci moc i zdecydowanie ale słuchawki stają się czytelniejsze.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 18:58
antyaudiofil

czyli do 650 trzeba specjalny wzmacniacz? a podobno dt 880 są bardzo wybredne co do wzmacniaczy.
zbudowałem kiedyś za 10zł wzmak i góra była w hd 650 lepsza ale szumiał i miał inne wady bardzo słyszalne.

• Gość
23-02-2012, 19:10
Niestety jedne i drugie są specyficzne i ze zwykłej dziurki będzie słabo.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 19:14
jestem bardzo ciekaw tego.
gitara na hd 650 jest jakaś niemrawa. dt 880 może są cofnięte ale gitara wychodzi bardziej do przodu, lepiej słychać jest bardziej czytelna, ostrzejsza.
i ja słucham na tranzystorach. więc tutaj senki powinny mieć przewagę dt 880 podobno potrzebują lampy.
dałem do słuchania kilku gitarzystą dt 880 i hd 650 i stwierdzili że gitara w dt 880 wypada znacznie lepiej.
gitarzysta za pewnie lepiej słyszy gitarę niż ja.
szkoda że wtedy nie miałem dt 150 ciekawy bym był opinii;)
to co trzeba zrobić hd 650 żeby zaczęły grać cudownie?

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 19:21
antyaudiofil

ciekawe bardzo.
człowiek z takim pseudonimem nie powinien wierzyć w cudowne wzmacniacze ani w cudowne kable;)
przepraszam miałem do-czynienia już z jednymi i drugimi. jedni nabijają się z drugich.
a w jaki tani sposób idzie wysterować te słuchawki?
mogą być szumi mi to w zupełności nie przeszkadza.

• Gość
23-02-2012, 19:28
Nie należy mylić pojęć a dokładniej nie należy mieszać jakości i jakości technicznej z Voo Doo.

Meloman dla przykładu to człowiek kochający muzykę i posłucha ją praktycznie w każdej postaci , po to aby ją przeżyć , im jakość będzie lepsza tzn doznania realne tym lepiej.
Audiofil natomiast zrobi wszystko aby się samo docenić i aby sąsiedzi/ goście mu schlebiali jak to u niego cudnie gra , bo on sam i tak nigdy nie będzie zadowolony.
Im audiofil starszy tym bardziej zdaje sobie sprawę że tego króliczka nie złapie a dlaczego ? Bo tego cholernego futrzaka nigdy nie było.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 19:40
tylko tak naprawdę do końca nie wiadomo co jest to  Voo Doo?
jednym żarówka gra w pomieszczeniu,podstawki pod odtwarzacz drastycznie zmieniają dźwięk a innym tylko ostatni element gra.

ja się zawiodłem na odtwarzaczu cd słuchałem go w teście porównawczym arcama za 5tyś i mp3 za 70 zł i różnicy nie było wyczuwalnej od razu, nie wiem czy wcale były słyszalne.więc do wzmacniaczy jestem zniechęcony i testowałem kilka modeli i jestem sceptycznie nastawiony.
kulumny wydawało mi się że wzmacniacze zupełnie inaczej napędzają ale nie zdecydowałem się do testów zabrakło odwagi...

• Gość
23-02-2012, 19:45
Meloman ma muzykę dla siebie.
Audiofil szuka rzeczy dla melomana nieistotnych , co gorsza audiofil ma parcie do przekonywania wszystkich że jego system jest the best , to trochę tak jakby miał piękną żonę i wszystkich kolesi przekonywał żeby mu każdy żonę zerżną aby mężowi przyznać rację " Super ciągnie , bajka ! Miałeś rację jest najlepsiejsza ! ".

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 19:49
oczekiwałem innej odpowiedzi. konkretnej np jesteś głuchy;)
co gra a co nie?
wzmacniacz każdy ma jakieś zniekształcenia tylko na jakim poziomie są słyszalne?
i co według Ciebie zagra dobrze z tymi słuchawkami dość tanio.

• Gość
23-02-2012, 19:55
W moim wieku już słuch nie ten , siłą rzeczy naturalne zjawisko.
Każdego to czeka.

Pojęcia takie jak THD , TiM , IMD itp można sobie darować , w samej muzyce też jest sporo siana.
Jeżeli nie znasz tych pojęć to nie staraj się na tym poziomie wdawać w dyskusje.

Co zagra ? Coś co gra w sposób przynajmniej spójny i elastyczny do obciążenia.

Dj

• 1088 / 4878
  • Ekspert
23-02-2012, 20:04
>> antyaudiofil, 2012-02-23 19:55:23
W moim wieku już słuch nie ten , siłą rzeczy naturalne zjawisko.
Każdego to czeka.

To mi się bardzo podoba jak ktoś tak piszę a nie zarzeka się że ma słuch lepszy od nietoperza.
porównania robiłem sobie z dzieckiem który ma 5 lat i już chyba minimalnie słyszę gorzej od niego jeśli nie kłamał.

Coś co gra w sposób przynajmniej spójny i elastyczny do obciążenia.
możesz to rozwinąć?
bardziej w stronę dt 880\\150. na co trzeba zwrócić uwagę aby to zagrały ładnie.
mi ładnie brzmi z dziurki denona dcd 1500mk2 subiektywnie najlepiej.
lampę muszę jeszcze raz porównać, sparzyłem się do lampy co zrobiły z AKG 601.