Audiohobby.pl

Superlux HD-330

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 12:06
>> 4m, 2012-10-25 11:47:16
>> nie wiedziałeś, że w słuchawkach za 200 zł i 1000 zł mogą siedzieć te same przetworniki?

No właśnie, MOGĄ. Co nie oznacza, że siedzą.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 12:10
>> 4m, 2012-10-25 12:00:26
>> Kabel dałem 2m to akurat 11 ojro,

BTW. Właśnie zrobiłeś to o czym piszesz, w kontekście przetworników, i w domyśle przestrzegasz. Dałeś dodatkowe 11 Euro za miedź w izolacji i 4 Euro za Jacka, który to zestaw miałeś od Superluxa miałeś gratis. :D

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 12:19
>> 4m, 2012-10-25 12:10:17
>> są przypadki, gdy w cenowo bardzo odmiennych słuchawkach siedzą dokładnie te same przetworniki.
>> Czy to oznacza, że producent tych tańszych jest idiotą i sknerą, bo mógłby liczyć jak za zboże?

Założę się, że np w przypadku takich CAL! i Denon D1001 (identyczne słuchawki ale różne logo) firma Creative ma większy zysk ze sprzedaży niż Denon. Zatem Creative nie musi liczyć "jak za zboże" bo i tak wychodzi na swoje. Dlaczego Denon zatem nie obniża ceny? Bo dba o markę. Nazywa się to pozycjonowaniem ceną. Denon nie chce być kojarzony z produktami AGD.

Ale jeśli mówimy o takich samych przetwornikach w różnych słuchawkach to oczywiście, że zagrają inaczej, może nawet w kontekście lepiej/gorzej. Ale mówienie o "przepaściach" jest IMO nie uzasadnione. To w końcu TEN SAM przetwornik. Zmiana kabla nie zmieni drastycznie jakości odtwarzania samego przetwornika bez zmiany obudowy.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Gustaw

• Gość
25-10-2012, 12:22
>> 4m, 2012-10-25 12:10:17
Dobra, a co w takich słuchawkach o porównywalnym koszcie produkcji robi dużą różnicę w brzmieniu,

Pierwsze pytanie trzeba sobie zadać czy różnica faktycznie występuje i czy w przypadku droższych słuchawek jest to różnica in plus. Mam spore wątpliwości czy przy słuchawkach poniżej tysiąca złotych ktokolwiek faktycznie siedzi, coś sprawdza, kształtuje brzmienie itp, itd. Napiszę więcej. Mam spore wątpliwości czy robi się to bezwzględnie zawsze przy projektowaniu nawet droższych słuchawek.

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
25-10-2012, 12:25
W moim odczuciu balans tonalny jest tylko jeden i odejście od niego w znaczny sposób psuje przestrzeń. Jest to wg mnie powiązane, by każda harmoniczna miała odpowiednią amplitudę i wtedy mamy barwę. 4m, Może mówisz o tym, że niektóre słuchawki długo oscylują na pewnych częstotliwościach?

Corvus5

• 2596 / 5570
  • Ekspert
25-10-2012, 12:28
Creative chce, by jego produkty były w każdym gospodarstwie (... rolnym?), więc cena musi być tez niewielka. Ma to być tani wykwint. Z jednego przetwornika można zrobić wiele słuchawek. Przetwornik to tylko jeden z wielu elementów. Poza tym audiofile lubią "popsute" produkty i takie się nieraz tworzy, bo to jest "coś nowego", "nowa klasa", "tego jeszcze nie było". Nie piszę, że każdy jest popsuty, ale niektóre z założenia mają dawać nowe podejście do dźwięku, co ma swoje zalety, a także wady.

Gustaw

• Gość
25-10-2012, 12:32
>> 4m, 2012-10-25 12:25:02
Naprawdę sądzisz, że ludzie w creative to idioci i wolą być kojarzeni z produktami AGD, wiedząc jaką kolosalną różnicę to zrobi, że zamiast swojej ceny mogli by kasować za CAL 3x tyle? LOL

Czy przeciętny Kowalski, Smith albo Szmit wyda tyle samo za CAL-e ile za Denonny ?

WaldeK

• 188 / 5606
  • Aktywny użytkownik
25-10-2012, 12:33
>> Cypis, 2012-10-25 12:19:52

>>>Ale jeśli mówimy o takich samych przetwornikach w różnych słuchawkach to oczywiście, że zagrają inaczej, może nawet w kontekście lepiej/gorzej. Ale mówienie o "przepaściach" jest IMO nie uzasadnione. To w końcu TEN SAM przetwornik. Zmiana kabla nie zmieni drastycznie jakości odtwarzania samego przetwornika bez zmiany obudowy.

Większe doświadczenie niż z przetwornikami słuchawkowymi mam z głośnikami. Ten sam głośnik zaaplikowany w rożne obudowy daje zdecydowanie rożne brzmienie i to na tyle , ze jest uzasadnione mówienie o "przepaściach" . I nie chodzi mi o błędnie zaprojektowane obudowy typu za duży BR, źle zestrojony ,  zbyt duża OZ itp itd. Materiał obudowy i jej kształt daje kolosalne różnice -przetestowane w Argosie ;-)
Wydaje mi się ze podobnie mamy z przetwornikami słuchawkowymi.Wielkość , kształt, wytłumienie , materiał - to wszystko ma znaczenie.
A co do kabla- wymiana oryginalnego super-wykwintnego kabla na Canare bardzo mocno zmieniła brzmienie

WaldeK

aallen

• 651 / 5553
  • Ekspert
25-10-2012, 12:39
Na roznice postrzegania sluchawek. Mowie celowo postrzegania a nie samego dzwieku ma wplyw wszystko. Od swiadomosci ceny, wykonania, gry po ergonomie wyglad kabla czy tez samopoczucie. Na to wszystko sie sklada fakt ze sluchanie z Orfeuszy i cala otoczka tego powoduje pewien mistycyzm dla okreslonej ilosci osob. Dla innych tym mistycyzmem bedzie sluchanie z nich utworow na YT majac swiadomosc posiadania najdrozszych sluchawek.
Pomijajac jednak efekt tego wszystkiego nalezy rzetelnie podejsc do relatywnych kosztow produkcji sluchawek. Logicznym jest ze Sennheisery beda drozsze od Superluxow. Czy wy gdybyscie pracowali przez dziesiatki lat na renome nie uzywalibyscie loga wlasnej firmy ? Tak logo kosztuje to fakt a dzisiejszy rynek konsumencki zmusza do tego by produkowac low end i takze logicznym jest ze ten sam low end nie bedzie tanszy od takiej firmy Superlux poniewaz, superlux nie jest taka marka jak Sennheiser. Ot zwykle zasady wolnego rynku. Jest popyt, jest sprzedaz. Nikt nie kaze kupowac gorszych w tej samej cenie Sennheiserow (mowa o dzwieku) ale faktem jest to ze ilosc swiadomych audiofili nie jest duza. Wiekszosc ludzi kupuje sluchawki bo widzi marke. Superluxa oprocz nas nikt nie zna, nie ma przebicia etc tak wiec probuje on uderzyc w swiadomych uzytkownikow pokazujac im ze za mniejsza cene daje im lepszy produkt. Nie maja oni innej szansy na odniesienie sukcesu.

Idac dalej wiele osob przy podliczaniu kosztow patrzy z punktu widzenia kupca. Ile osob patrzy z punktu widzenia producenta ? Sprzedawcy ? Ile etapow musza przejsc takie HD800 ? Projekt, technologia, ekspertyzy materialow, negocjacje kosztow z roznymi dystrybutorami, kawki i herbatki, produkcja nowych narzedzi pod tworzenie odpowiednich materialow via elementy muszli i palaka w hd800, kable, wtyczki, pracownicy, czynsz, dystrybucja i mozna te "male koszty" wyliczac, dolozmy dowozy do klientow, podpisywanie umow. Kazdy musi zarobic a pozniej padaja pytania czemu tak drogo skoro koszt materialow wg. Niektorych zamyka sie w 500 zl. Jak widac koszt jest nie tylko materialow ale wielu innych elementow.

Gdy z ciekawosci zapytalem firm zJmujacych sie rapid prototyping ile by kosztowalo jednorazowe zrobienie elementow nie jako produkcja a tylko dla jednej osoby to te smieszne 4 plasticzki zamknely sie w 2-3 tysiacach

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 12:47
>> 4m, 2012-10-25 12:25:02
>> Naprawdę sądzisz, że ludzie w creative to idioci i wolą być kojarzeni z produktami AGD,
>> wiedząc jaką kolosalną różnicę to zrobi, że zamiast swojej ceny mogli by kasować za CAL 3x tyle? LOL

Czytujesz czasami to co napisałeś przed wysłaniem?

No to może matematycznie bo marketingowo poległeś.

Ilość sprzedanych sztuk CAL! * ich cena >> ilość sprzedanych sztuk D1001 * ich cena

Jeśli Creative podniósłby ich cenę, to postawiłby się w pozycji Denona. Creative zarabia na tanich produktach sprzedawanych rzeszy kupujących a Denon na nielicznych sztukach (i piszę tu o tych droższych produktach a nie tylko o D1001) sprzedawanych audiofilom. Produkty Denona, ze uwagi na markę, NIE MOGĄ mało kosztować. Jedni i drudzy to nie są idioci ale po prostu obsługują różne segmenty rynku.

Jeśli twierdzisz, że nieuzasadniona jest wielokrotnie wyższa cena za niektóre słuchawki bo albo siedzą w nich te same przetworniki albo same przetworniki, choć różne, graj podobnie, to dlaczego decydujesz się "rekablować" słuchawki miedzianym kablem z audiofilską pięcioczłonową nazwą zamiast zwykłym za 50 gr. z hipermarketu? Zapłaciłeś za jakość czy tylko za logo? "O ile może zmienić się dźwięk słuchawek jeśli pomalujemy je na kolor czerwony"? Do tego sprowadzają się dyskusje o 2m miedzi w różnych izolacjach. Oczywiście to tylko moje zdanie.

Jestem przekonany, że Ty jesteś przekonany, że słyszysz różnicę. Czyli mówiąc inaczej nie zarzucam Ci kłamstwa w sprawie o zmianę brzmienia. Ale problemy pojawiają się gdy trzeba to udowodnić. Podjąłbyś się?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

aallen

• 651 / 5553
  • Ekspert
25-10-2012, 13:10
Cypis ma calkowita racje. Marketing rzadzi sie specyficznymi prawami ktore sa skrupulatnie realizowane. Zakladajac ze Cal i d1001 to to samo to my to wiemy. Denon i Creative sporzadzily istotne umowy i nikt tu nie jest stratny. Zarabia producent, podwykonawcy, ci co daja logo etc. Celem CAL nie jest windowanie ceny w gore bo nie taki jest tego uklad. A to ze garstka taka jak my wiemy ze jest to samo jest kompletnie niegrozna dl rynku

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 13:41
>> 4m, 2012-10-25 13:10:46
>> Twoje krzyki nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne!

Szkoda, że nie dałeś tego w cudzysłów, bo ktoś odniesie wrażenie, że rzeczywiście krzyczę i tupie nogą. W rzeczywistości mam w "głębokim poważaniu" Twoją opinię o HD330. Twoja opinie na szczęście nie zmienia sposobu ich grania bo by się zmieniało z tygodnia na tydzień. Pozwala mi też mieć własne, odmienne, oparte o własne doświadczenia z ich rekablowaniem i kombinowaniem z wytłumieniem. I tu akurat zgadzam się z Tobą co do przepaści - dzieli nas w ocenie tych słuchawek.

Moim zdaniem najlepiej grają "jak fabryka dała". Zmiana kabla nie zmienia niczego więcej prócz wygody i może estetyki. "Jak chcesz zdecydowanie lepiej grające słuchawki to kup inne zdecydowanie lepiej grające słuchawki". Wszelkie inwestycje i późniejsze afirmacje, że grają lepiej, są z ekonomicznego (i logicznego) punktu widzenia pozbawione sensu.

P.S. Co do moich AKG. Nie zdecyduję się ich wysyłać do Ciebie. Obawiam się, że nie doceniłbym kunsztu przeróbek i nie dostrzegłbym "różnicy w klasie" czy też "przepaści". Po prostu szkoda zachodu z Twojej strony. Choć z drugiej strony... Mam takie Philipsy za 29,- Może udało by Ci się je poprawić by zagrały chociaż na poziomie innych za 600,-?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 13:45
>> 4m, 2012-10-25 13:25:40
>> jak wpływają materiały można zauważyć u mnie - cena hd330 urosła z 29 do 44 euro,
>> a więc o _50%_ (!!!) przy wymianie jedynie kabla i jacka.

Do bzdur dołączyłeś jeszcze demagogię? No, szacun!

Oczywiście jak wszyscy wiedzą, firma Superlux zaopatruje się w tym samym sklepie co "4m" (w cudzysłowie by ktoś nie odczytał "cztery metry") kupując w detalu, jednorazowo, raz do roku 2m kabla i jednego Jacka. :D

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5242
  • Ekspert
25-10-2012, 13:47
>> 4m, 2012-10-25 13:45:23
>>>> Cypis, 2012-10-25 13:41:13
>>>> Zmiana kabla nie zmienia niczego więcej prócz wygody i może estetyki.
>> Nooo! Widzisz, trzeba tak było od razu, a nie czaić się po krzakach :D

A czytałeś CAŁY ten wątek? Śmiem wątpić. Inaczej byś nie posądzał mnie o "czaje się po krzakach".

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Perul

• 246 / 4572
  • Aktywny użytkownik
25-10-2012, 13:50
>> 4m, 2012-10-25 13:25:40
...A jak wpływają materiały można zauważyć u mnie - cena hd330 urosła z 29 do 44 euro, a więc o _50%_ (!!!) przy wymianie jedynie kabla i jacka.

Pytanie czy trzeba było wydać aż 15 euro, żeby uzyskać bardzo zbliżony, jeśli nie taki sam efekt?
Druga sprawa ile rzeczywiście wnosi ta zmiana? Przydałyby się drugie słuchawki (identycznie zmodowane wytłumienie) do porównań, żeby to jasno stwierdzić. Pamięć ludzka jest zawodna no i jeszcze skłonność do sugestii.
Osobiście porównywałem rekablowane CAL ze zwykłymi i rzeczywiście jest różnica większa niż w przypadku różnych egzemplarzy CAL (też miałem okazję porównać już rekablowane tym samym kablem). Podobnie było w przypadku Shure SRH240. Ale to są słuchawki w których ewidentnie producent nie pomyślał, by dać odpowiednio duży przekrój przewodnika, w HD330 już tak źle pod tym względem nie jest.
Niedawno rekablowałem niewygrzany egzemplarz HD330 - po zmianie kabla nie grały wcale lepiej od moich wygrzanych z fabrycznym kablem i wymienionymi padami.