Audiohobby.pl

Superlux HD-330

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
17-04-2012, 23:07
walkman6

Szczerze wątpię.
ja niestety nie miałem okazji usłyszeć różnicy w słuchawkach wygrzanych, a nie wygrzanych.
te superluxy grają troszkę podobnie do dt 880 z tym że scena jest słaba i dzwięk inaczej wybrzmiewa, ma trochę inny kolor, takie po 40 minutach słuchania takie mam wrażenie.
słuchawki mają być prezentem dla kogoś. mam nadzieje że trafiłem w gust;) uważam że te słuchawki są wmiarę bezpieczne dla uszu ponieważ ostro grają i nie da się ich słuchać na wysokich głośnościach.
zobaczymy jak zagrają po wygrzaniu;)
kabel już zdążyłem wymienić, kabel oryginalny mnie brzydził i denerwował strasznie swoim wyglądem i twardością.
słuchawki są zrobione mega po kosztach widać to po wykonaniu;) Pałąk już rozgiąłem bo były niewygodne.
w słuchawkach nie można zmienić padów na welur dźwięk się psuje. pozostaje obszyć skórą pady;)  

sz_robert

• 5 / 4793
  • Nowy użytkownik
20-04-2012, 18:06
Głupoty gadasz, że nie można zmienić padów na welurowe. Ja na swoich HD660 miałem pady welurowe od beyerów, które teraz założyłem na Ashton HD70 (odpowiednik Superlux HD330) Faktycznie na HD660 jest je nieco trudniej założyć, ale da radę bez większych przeszkód.

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
20-04-2012, 18:40
sz_robert
nie o to mi chodziło.
posłuchaj sobie superluxów 660 w welurowych padach dłużej.
nie da się tego za bardzo wtedy słuchać więc nie rozumiem dla czego założyłeś welurowe pady do superluxów.

sz_robert

• 5 / 4793
  • Nowy użytkownik
20-04-2012, 18:55
Bas na pewno uległ zmianie na gorsze. Ale bez przesady, że nie da się słuchać. Dla mnie było całkiem ok. Ale w porównaniu do HD70 trochę im brakuje.

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
20-04-2012, 19:18
sz_robert
superluxy na padach od dt 880 grają znacznie gorzej. grają podobnie jak większość słuchawek za 50zł. posłuchaj sobie talerzy oraz jaskrawych wokali, perkusji.

Gustaw

• Gość
21-04-2012, 11:45
DJ do czego Ty podłączasz te słuchawki ? Do szlifierki kątowej czy do piły tarczowej ?
;-)

Czyżby HD660 grały gorzej od HD330 ? Nie chce mi się wierzyć.

sz_robert

• 5 / 4793
  • Nowy użytkownik
23-04-2012, 23:06
Mi bardziej odpowiada prezencja dźwięku HD70, ale muszę pomyśleć o tym modzie z kawałkami materiału na przetwornikach bo góra czasami jest uciążliwa.

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
24-04-2012, 08:27
>> Gustaw, 2012-04-21 11:45:41
DJ do czego Ty podłączasz te słuchawki ? Do szlifierki kątowej czy do piły tarczowej ?
;-)

Czyżby HD660 grały gorzej od HD330 ? Nie chce mi się wierzyć.

:)
superluxy mają super zejście, chyba najlepsze zejście jakie miałem okazje słuchać, schodzi szybko i bardzo nisko nie brumi.
jest go tyle ile trzeba słychać go bardzo wyraźnie jednak nie wpiernicza się chamsko w scenę.

wyższy bas już ma niższy poziom nie ma uderzenia, ale i tak lepiej jest niż w CAL.
superluxy standardowo mają już stosunkowo mało basu oraz grają dość wysoko, jak założę welur to... dźwięk się znacznie podnosi, basu jest mniej a góra strasznie ładuje po uszach.
więc weluru nie widzę dla tych słuchawek, chyba że kilka warstw i na skórę welur założyć;)

sz_robert

• 5 / 4793
  • Nowy użytkownik
28-04-2012, 17:55
http://forum.mp3store.pl/topic/86887-modowanie-superlux-hd660/

Tutaj opinia innego użytkownika, że wymiana padów na materiałowe poprawiła wygodę i brzmienie.
Dj Twój nick mówi sam za siebie, pewnie lubisz mocny bas i dlatego dla Ciebie welur nie przemawia bo przez niego bas trochę traci.

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
28-04-2012, 18:50
Tutaj opinia innego użytkownika, że wymiana padów na materiałowe poprawiła wygodę i brzmienie.
Dj Twój nick mówi sam za siebie, pewnie lubisz mocny bas i dlatego dla Ciebie welur nie przemawia bo przez niego bas trochę traci.

niech sobie piszę co chce...
wiem że dźwięk zmienia swoje oblicze podnosi się i uszczupla jak w AKG 601.
tylko że przekaz superluxów jest wtedy nieprzyjemny dla uszu, ale jak ktoś każdą zmianę uważa za lepszą to oki...
niech sobie kolega zrobi pomiary i zobaczy jakie himalaje wychodzą w pewnych częstotliwościach a dopiero potem coś napisze.
To że ktoś piszę gra lepiej to nie oznacza że tak jest, średnica jest bliższa owszem ale strasznie nieprzyjemna dla uszu, ciekaw jestem ile tamten kolaga słuchał tych superluxów z padami od dt 880.
ogólnie napiszę tak.... superluxy hd 660 grają słabo w porównaniu dt 880. nawet bardzo słabo...
Kolejny raz okazuje się że forumowy hit jest niewiele wart. nie chcę Tutaj nikogo obrażać ale tak niestety jest...
Sam na początku znacznie lepiej odbierałem te słuchawki ale po kilku godzinach okazuje się że słuchawki niewiele oferują...
Dziwna średnica, bas nie ma uderzenia, góra strasznie spięta, no niestety przypominają Beyery tylko wyglądem, troszkę basem i początkowym zarysem dźwięków.

Kolego sz_robert mam DT 150 i zmodowałem je po to aby miały mniej basu.Słuchawki są fajne jak mają mocny bas ale układa się on razem z muzyką a nie jest motywem przewodnim. w DT 150 bas gra w pierwszym rzędzie, zasłania lekkość i przestrzeń w nagraniach.

audio_house

• 149 / 5673
  • Aktywny użytkownik
28-04-2012, 21:46
@t DJ:

Kolego sz_robert mam DT 150 i zmodowałem je po to aby miały mniej basu.Słuchawki są fajne jak mają mocny bas ale układa się on razem z muzyką a nie jest motywem przewodnim. w DT 150 bas gra w pierwszym rzędzie, zasłania lekkość i przestrzeń w nagraniach.

Do DT150 nie trzeba welurowych padów wystarczy inny wzmacniacz ;) Ja polecam oryginalny  wzmacniacz Beyerdynamic A1 albo jego klon A1. Wzmacniacz klon A1 gra niesamowicie liniowo, na początku to bardzo przeszkadza ale po pewnym czasie robi się bardzo ciekawie. Okazuje się że nic nie przeszkadza a pasmo się niesamowicie rozszerza pokazując niesamowicie dużą ilość informacji i audiofilskich smaczków. A bas? jest go tyle ile potrzeba... nie za dużo nie za mało, jest go po prostu tyle ile trzeba...

hellseher

• 23 / 5282
  • Użytkownik
04-06-2012, 00:00
Porównywał ktoś może te Superluxy do HD 380 Pro i/lub do AKG K540?

Perul

• 246 / 4573
  • Aktywny użytkownik
04-07-2012, 14:09
Jako świeży posiadacz  HD330 muszę przyznać, ze brzmieniowo te słuchawki są naprawdę dobre, tym bardziej, że charakterystyka jest w moim guście. Natomiast mam parę zastrzeżeń co do wygody/ergonomii. Strasznie mocno ściskają głowę - pierwsze co im zaaplikowałem to rozginanie pałąka. Druga sprawa to krótki pałąk. Mam rozsunięty na maxa i jest na styk - prawdę powiedziawszy przydałoby się z 1cm więcej. A co mają powiedzieć właściciele głów większych niż moja (znam takich)?

hellseher - i jak porównanie z K540?

Gustaw

• Gość
04-07-2012, 14:21
Już myślałem, że Superluxami HD-330 nikt się nie interesuje :-)

Ja na wygodę jednak, nie narzekam. Być może to efekt mojego jajogłowia ;-)

Perul

• 246 / 4573
  • Aktywny użytkownik
08-07-2012, 23:58
Ostatnio na mp3store było zbiorowe zamówienie z thommana - parę osób kupiło HD330. Tak więc zainteresowanie jest, a pewnie gdyby były łatwiej dostępne, to i hype.
Mógłbyś napisać, czy wygrzewanie dużo daje tym słuchawkom, czy to co prezentują "z pudełka" już zbytnio się nie zmienia?